داد و ستد کودک

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] برای روشن شدن حکم داد و ستد کودک باید یکی از شرطهای دادوستدگران، که همانا بلوغ است، بررسی شود.
پیش از این که وارد بحث بشویم و شرط بلوغ را در داد و ستدگران به بحث بگذاریم و از شرط بودن و نبودن آن سخن بگوییم، شایسته است پیش انگاره هایی را در مقدمه یادآور شویم، تا جایگاه بحث روشن شود و خواننده به خوبی دریابد که در پی چه هستیم.
← معنای بیع
اکنون، پس از بیان این مقدمه، می پردازیم به بحث اصلی که همانا ویژگیهای جاری کنندگان بیع بالصیغه باشد از کتابهای فقهی پیشینیان و احادیث به دست می آید که دادوستدگران باید شرطها و ویژگیهایی داشته باشند، تا بتوانند، دادوستدهای کلان و نیازمند به صیغه را انجام دهند. در این مقال یکی از شرطها و ویژگیهای دادوستدگران، که همانا بلوغ باشد، به بوته بررسی نهاده می شود. شیخ انصاری نخستین شرط دادوستدگران را بلوغ یاد کرده و می نویسد:... المشهور کما عن الدروس و الکفایه بطلان عقد الصبی بل عن الغنیه الاجماع علیه وان اجاز الولی. مشهور، بنابر آنچه از دروس و کفایه نقل شده، باطل بودن دادوستد کودک است. در غنیه، بر این مطلب، ادعای اجماع شده، گرچه با اجازه سرپرست وی باشد. پیش از بررسی مطلب از راه دلیلهای چهارگانه: کتاب ، حدیث ، عقل و اجماع ، ناگزیریم بحث را تقسیم بندی کنیم، تا بحث سامان مندی در خوری بیابد:
حکم دادوستد کودک
کودک:۱. خوب از بد را باز نمی شناسد. فقیهان در باطل بودن دادوستد این کودک اتفاق نظر دارند. ۲. خوب از بد را می شناسد الف - رشید مستقل غیرمستقل با اجازه درست با اجازه نادرست آیا کودک می تواند وکیل شود و عقد را بخواند وکالت وی صحیح نیست کلام کودک که بگوید بعت ارزش دارد کلام کودک که بگوید بعت ارزش ندارد ب - غیر رشید
← عقد کودک رشید ممیز
...

پیشنهاد کاربران

بپرس