خیابان

/xiyAbAn/

مترادف خیابان: بلوار، شارع، گذرگاه، معبر

معنی انگلیسی:
avenue, road, street, walk, alley, thoroughfare, drag

لغت نامه دهخدا

خیابان. ( اِ ) گلزار. ( ناظم الاطباء ). || چمن. ( یادداشت مؤلف ). || رسته ای که در باغ می سازند برای عبور و مرور و کنارهای آنرا گل کاری می کنند. ( از ناظم الاطباء ). راهی که در میان صحن چمنها باشد. ( آنندراج ). روشی که در باغها می سازند و در میان آن راه دارند. راه ساخته و بیشتر در میان دو صف درختان باغ. ( یادداشت مؤلف ). گذرگاهها که میان باغچه ها و درختها بطول و عرض باغ ترتیب دهند در برابر یکدیگر. ( از انجمن آرای ناصری ) :
یکی باغ ماننده آسمان
خیابان آن چون ره کهکشان.
استاد ( از انجمن آرای ناصری ).
دل من باغبان عشق وتنهایی گلستانش
ازل دروازه باغ و ابد حد خیابانش.
( از انجمن آرای ناصری ).
|| هرکوی راست و فراخ و دراز که اطراف آن درخت و گل باشد.( ناظم الاطباء ). کوی. شارع. ( یادداشت مؤلف ). راهی ساخته شده بین دو رسته ساختمان در کنار آن و این بیشتر در شهرهاست و در بیابان راه ساخته شده بین دو قطعه از بیابان.
- خیابان بندی ؛ احداث خیابان در شهری یا در باغی یا در هر فضائی و مکانی.
- خیابان بندی کردن ؛ خیابان در مکانی ایجاد کردن و آن معمولاً با تسطیح کف محل عبور با سنگ فرش کردن یا آسفالت کردن یا جز آن همراه است و در دو طرف آن بیشتر درختکاری می کنند و نهر احداث می نمایند. ( یادداشت مؤلف ). راست ساختن خیابان به رسم معهود. ( آنندراج ) :
خوش خیابان بندیی کردند در بستان ما.
ارادت خان واضح ( از آنندراج ).
- خیابان پیما ؛ بیکاره. خیابان گرد.
- خیابان ذرع کردن ؛ ولگردی. بیکارگی.
- خیابان سازی ؛ احداث خیابان در مکانی. ( یادداشت مؤلف ).
- خیابان سازی کردن ؛ احداث خیابان در مکانی کردن. خیابانی در فضائی بوجود آوردن. ( یادداشت مؤلف ).
- خیابان گرد ؛ آنکه در حاشیه خیابانها بدون قصد و از روی بیخودی راه می رود کنایه از بیکاره.
- خیابان گردی ؛ راه روی در خیابانها.
- || بیکاری که ملازم آن گردش در خیابانهاست.
- خیابان گردی کردن ؛ در خیابان بدون قصد راه رفتن. حاشیه گردی در خیابانها.
- خیابان گز کردن ؛ خیابان اندازه گرفتن. کنایه از بیکار و خیابان گرد بودن است. بیکاره راه رفتن در خیابانها.

خیابان. ( اِخ ) دهی است از دهستان تبادکان بخش حومه شهرستان مشهد واقع درنه هزارگزی جنوب خاوری مشهد بر سر راه شوسه عمومی مشهد به سرخس با 1261 تن سکنه. آب آن از رودخانه است و محصول آن غلات و شغل اهالی زراعت و مالداری و راه اتومبیل رو می باشد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 9 ).بیشتر بخوانید ...

فرهنگ فارسی

راه گشادوهمواردرشهرکه مردم ووسائل نقلیه بروند
( اسم ) ۱ - راه گشاده و همواری که برای عبور و مرور در باغ سازند و کناره های آنرا گل کاری کنند . ۲ - هر کوی مستقیم و فراخ و دراز که اطراف آن درخت و گل باشد . ۳ - راه گشاد و هموار در شهر که مردم از آن عبور کنند .
دهی است از دهستان مشهد ریزه میان ولایت باخرز بخش طیبات شهرستان مشهد . واقع در ۱۶ هزار گزی باختر طیبات و ۲ هزار گزی جنوب اتومبیل رو طیبات به شهرنو با ۲۹۵ تن سکنه آب آن از قنات و راه آنجا مالرو است .

فرهنگ معین

(اِ. ) جاده ، راه عریض و هموار در شهر که مردم از آن عبور کنند و اطراف آن مغازه یا خانه باشد.

فرهنگ عمید

۱. معبر عمومی در شهرها که مردم از طرفین آن و وسایل نقلیه در وسط آن رفت وآمد می کنند.
۲. [قدیمی] راه راست و هموار در باغ.

دانشنامه عمومی

خیابان نوعی گذرگاه ارتباط دهنده است که معمولا عرضی بیشتر از کوچه دارد و اغلب قسمتی از بافت شهری می باشد که محل تردد یا عبور وسایل نقلیه یا عابرین است. در فضاهای شهری، خیابان ها جزء اموال عمومی شهرداری ها به شمار می آیند. [ ۱] به ساخت خیابان های جدید برای شهر و روستاها، خیابان کشی می گویند.
در دو سوی خیابان ها معمولاً پیاده روهایی ساخته می شود که با جدول هایی از بخش سواره رو جدا می شوند. خط کشی عابر پیاده، چراغ قرمز، و جوی آب و شبکه های فلزی بر روی جوی ها از تأسیساتی است که در بسیاری از خیابان ها دیده می شود.
در سطوح زیرین بسیاری از خیابان ها، برخی از تأسیسات شهری قرار گرفته از قبیل لوله های آب رسانی، خطوط برق و لوله های فاضلاب و غیره. زمانی که این تأسیسات نیاز به ترمیم یا تعمیر داشته باشد، بخشی از آسفالت خیابان ها به صورت نواره ای در مسیر این تأسیسات برداشته می شود، به این بخش، نوار حفاری گفته می شود. تراش روکش و شیارزنی آسفالت با دستگاه هایی نظیر دستگاه ویرتگن انجام می شود. پس از انجام تعمیرات، بر روی نوار حفاری آسفالت جدیدی ریخته می شود و با غلتک آن را مرمت و لکه گیری می کنند.
خیابان ها با عرض های مختلف ساخته می شوند و گاه اندازه پهنای خیابان در نام آن خیابان بازتاب می یابد، مانند خیابان بیست متری، سی متری و غیره ( برای نمونه خیابان سی متری جی در غرب تهران و خیابان سی متری نیروی هوایی در شرق تهران ) . در بخش هایی از بافت های قدیمی تر برخی شهرها شهرداری ها تصمیم به ایجاد پهنای بیشتر برای روان سازی تردد در خیابان می کنند که به این کار تَعریض خیابان می گویند. تعریض خیابان ها از طریق مقرر کردن استاندارد جدیدی برای پهنای پیاده روها برای ساخت وسازهای جدید انجام می شود و برای این کار عملیاتی نیز به نام عملیات تَمَلُک به منظور خرید برخی واحدهای مسکونی در مسیر تعریض توسط شهرداری صورت می گیرد. [ ۲]
خیابان ولیعصر
خیابان آزادی
خیابان انقلاب
خیابان دماوند
خیابان پیروزی
خیابان قزوین
خیابان مولوی
خیابان خیام
خیابان بهشتی
• خیابان سی متری جی
• خیابان سی متری نیروی هوایی
خیابان سی متری نارمک
• خیابان چهل و پنج متری نارمک
• خیابان بیست متری افسریه
خیابان خاوران
خیابان هفده شهریور
خیابان امام خمینی
خیابان کارگر شمالی
• خیابان سی متری ( کارگر جنوبی )
• خیابان ستارخان
عکس خیابانعکس خیابانعکس خیابانعکس خیابان

خیابان (فیلم ۱۹۲۳). خیابان ( آلمانی: Die Straße ) فیلمی صامت از سینمای آلمان به کارگردانی کارل گرونه است که در سال ۱۹۲۳ میلادی منتشر شد. از بازیگران آن می توان به ماکس شرک اشاره کرد. این اثر، در تاریخ سینمای آلمان فیلم مهمی به شمار می رود. فیلم به جز چند مورد محدود، کاملاً عاری از میان نویسهای مرسوم سینمای صامت است و تا حد امکان احساسات و روابط با تصاویر بیان می شوند.
فیلم از خانه ای قدیمی شروع می شود. زوجی میان سال از طبقهٔ متوسط اجتماع، در این خانه زندگی می کنند. خانه ای که با نور کمی روشن شده، انگار که همراه با شور زندگی، نور هم از این خانه رخت بر بسته است. مرد حوصله اش سر رفته است، بی خیال و خسته بر سر کاناپه لمیده و با نگاهی عاری از هرگونه احساس به سقف زل زده است. زن با عزمی مصمم، در آشپزخانه با تلاش بسیار برای همسرش شام درست می کند و شام را بر سر سفره می آورد.
فیلم با این تصاویر از زندگی روزمره شروع می شود، اما ناگهان ورود نور به خانه در دل مرد شوری پدید می آورد. ( تصویر اول ) نوری که از خیابان به درون خانه می آید، نوید زندگی دیگری می دهد که در کوچه ها و خیابان های آلمان نوگرایی جا خوش کرده است. مرد از پنجره به بیرون نگاه می کند و در ذهن خود کارناوالی از لذت ها می بیند. چهره زنی زیبا و انبوه مردان و زنان کلاه بر سر در حال رقص، تصویری رؤیایی از شهر پدید می آورند ( تصویر دوم ) . زن هم از پنجره به بیرون می نگرد، اما به جز تصویری کسالت بار از خیابانی تاریک، مملو از ماشین و شلوغی چیزی نمی بیند، بی تفاوتی زن به این زندگی نوگرا، مرد را آشفته می کند و او با خروج از خانه به درون سرزمین قرن بیستمی آلمان رهسپار می شود.
عکس خیابان (فیلم ۱۹۲۳)

خیابان (مجموعه تلویزیونی). خیابان ( انگلیسی: The Street ) نام یک مجموعه تلویزیونی بریتانیایی است.
عکس خیابان (مجموعه تلویزیونی)

خیابان (مجموعه تلویزیونی ۲۰۰۵). خیابان ( چکی: Ulice ) نام یک مجموعهٔ تلویزیونی احساسی به زبان چکی است که از سال ۲۰۰۵ تا کنون از شبکهٔ تلویزیونی نووا در جمهوری چک پخش می شود.
این مجموعه دربارهٔ زندگی ۶ خانواده و مردم پیرامون آنهاست که در خیابانی در پراگ زندگی می کنند.
چالش های روزمرهٔ آنها در برابر مشکلات واقعی جهانِ مدرن نظیر طلاق، عشق، خیانت، اعتیاد، حقوق دگرباشان، جرم و جنحه و درگیری با بیماری ها از جمله مسایلی است که در این مجموعه مطرح می شود.
زدنکا پروخازکووا
ییرژی استراخ
هانا ماچیوخووا
لیوبا کربووا
اوا دکاستلو
آلنا ورانووا
رادوسلاو برزوبوهاتی
یاروسلاوا اوبرمائیرووا
ترزا برودسکا
لیبوشه شورمووا
میخائلا بادینکووا
نینا دیویشکووا
لوتسیه ترمیکووا
ماری مالکووا
پاولا تومیتسووا
دانا سیسلووا
مارتین دِی دار
میلان اشتایندلر
ایوتا بلاناروویچووا
میلوشه بیتنرووا
آنتا کرچیکووا
میروسلاو هانوش
مارتین میشیچکا
• الیشکا کژنکووا
عکس خیابان (مجموعه تلویزیونی ۲۰۰۵)

خیابان (محله). خیاوان یا خیابان یکی از کوی های قدیمی شهر تبریز است. این کوی مرکز فرماندهی جنبش های تحت فرمان باقرخان سالار ملّى در هنگام مشروطه بوده است و سهم به سزایی در پیروزی این انقلاب داشته است. کوی خیابان به طور تقریبی از سوی شمال به رودخانهٔ میدان چایی، از سوی جنوب به کوی غیاث ( قیاس ) و مقبره عارف معروف غیاث الدین و محله مارالان، از سوی جنوب باختری به عمارات هشت بهشت باغشمال از سوی جنوب خاوری به از سوی خاور به شاطر علدوزى دروازه تهران از سوی باختر به محلّه نوبر و درب نوبر و خیابان آرتش و میدان ساعت و از سوی شمال باختری به بازار تبریز محدود شده است. . [ ۱] مسجد کبود فیروزه اسلام و موزه آذربایجان و عصر آهن در این محله قرار دارد. محله خیابان به کثرت هیئت هاى عزادارى در سه نوع عرب، زنجیرزنان و عجم، شهرت ویژه داشته و این محله به دانشگاه حسینى معروف است. از مفاخر معاصر این محله میتوان دکتر محمدعلى صاریخانى، اخوان حاج محمدعلى و حاج محمدحسن عبدیزدانى، حاج خداوردى ملکى تبریزى و ابوزجه ( پدرخانم ) وى سالار قره باغىسارى قلى خان و فرزند هنرمند ایشان زنده یاد استاد اسفندیار قره باغى یاد کرد.
نادر میرزا دربارهٔ این کوی چنین می نویسد:
«محلهٔ خیابان در مشرق شهر است. کویی است بزرگ که هر که از عراق ( ایران مرکزی، عراق عجم، استان مرکزی، اراک ) آید، نخست وارد شود به خیابان طولانی و عریض که سه ربع فرسنگ اول و شصت ذرع عرض آنست. بدان سال که من به تبریز آمدم این خیابان از دو سوی، نهری روان داشت و به کنار آن نهرها، درختان ناژ و تبریزی و سراسر سایه افکن و همه آن بیدها به یک خط شده بودند و آن راه را نگاهبانان با آجری از دیوان خلافت. درخت ها کهنسال بود، یک یک بریدند و به جای آن نهال غرس نمودند تا یکسره از آن خالی شد، تا به سال یکهزار و دویست و نود که شاهنشاه ما ( ناصرالدین شاه ) به فرنگستان سفر نمود و بدین شهر گذار کرد از پیش به حکم ولیعهد ( مظفرالدین میرزا ) و کفایت صاحبدیوان میرزا فتحعلی خان شیرازی به تازه جوی ها عمارت کردند، نهال نارون و بید و صنوبر نشاندند، نگاهبانان بگماشتند و اکنون اندک صفایی یافته گرچه به پایه اولین نرسیده و نرسد. این کوی ( خیابان ) را برزن هاست. کدخدای آن امروز کریم خان است و این کار از نیا ( جد ) بدو مانده که نام او نیز کریم خان بوده به روزگار نایب السلطنه عباس میرزا، وی مردی شناخته و کارگزاری نیک بود تا به اول پادشاهی محمد شاه که وزیر بزرگ حاجی میرزا آقاسی ایروانی کینه ای از آن مرد به دل داشت، او را تهمتی بربست و برانداخت و روزگاری آواره بود تا جهان بدرود کرد. »[ ۲]
عکس خیابان (محله)عکس خیابان (محله)

خیابان (منظر). اَوِنوو ( به انگلیسی: Avenue ) در معماری منظر، یک خیابان یا کوچه با مسیر مستقیمی با خطی از درختان یا بوته های بزرگ در امتداد دو طرف است، که همان طور که منبع فرانسویش «ونر» ( آمدن ) نشان می دهد، برای تأکید برآمدن، یا رسیدن به یک منظره یا معماری استفاده می شود. در بیشتر موارد، درختان کاشته شده در خیابان برای ظاهر یکنواخت بخشیدن به کل طول خیابان، همه از یک نوع خواهند بود. واژه فرانسوی «اَلی» برای خیابان های داخل پارک و مناظر باغات، و همچنین بلوارهایی مثل گراده الیگ در کوبک سیتی، کانادا، «بولونا الی» در زاگرب و «کارل ماکس الی» در برلین، استفاده می شود.
خیابان یکی از قدیمی ترین بافت ها در تاریخ شهرها است. یک خیابان از «اسفینکسس» هنوز هم به سمت آرامگاه «فارو هاتشپستو» ( تاریخ مرگ ۱۴۵۸ قبل از میلاد مسیح ) می رسد؛ ورودی «اسفینکس» راببینید. خیابان ها به طور مشابه به وسیلهٔ شیرهای نگهبان سنگی که به آرامگاه «مینگ» در چین می رسد، تعریف می شوند. باستان شناسان بریتانیایی معیارهای خاصی را برای خیابان ها – خیابان ( باستان شناسی ) ، در بافت باستانی بریتانیا، در نظر گرفته اند. در طراحی منظر باغ «آ لا فرانسیس باروک»، درختان همراه خیابان ها هم مرکز با چشم انداز هستند. خیابان های باغات «ورسایلس یا هِت لو» را ببینید. بقیه چشم اندازهای فرانسوی و هلندی در اواخر قرن ۱۷، در آن زمین کاملاً مسطح و منظم، به طور طبیعی به خیابان تبدیل شده اند؛ «مایندرت هوبما»، در خیابان «میدل هارنیس»، ۱۶۸۹. همچنین خیابانی را در منطقه روستایی نشان می دهد که به طور مرتب در فواصل منظم به وسیلهٔ ردیف درختان جوان که با دقت زیاد شاخ و برگ گرفته اند شکل گرفته؛ نقطه ناپیدای وسط آن ناشی از تمایل خیابان برای جلب توجه نظاره کننده به سمت آن، است.
خیابان ولیعصر در تهران جزو طولانی ترین خیابان های جهان است. این خیابان در زمان سلطنت رضاشاه به طول ۱۷. ۳ کیلومتر، با ۶۰ هزار اصله درخت چنار پوشیده شد. گرچه امروزه بسیاری از درختان خیابان ولیعصر خشک شده و یا قطع شده اند، اما مناطقی از ان هنوز باقیست که چنارهای کهن سال و سر به فلک کشیده زیبایی خیره کننده ای را خلق کرده اند.
خیابان های قدیمی «استاین فورتر باگو» به یک قلعه محلی می رسد که به عنوان یک مسیر دوچرخه رو استفاده می شود. «اَوِنی - یو» به عنوان اسم خیابان در فرانسه، اسپانیایی ( اَوِنیدا ) و دیگر زبان ها به معنی یک خیابان مستقیم در یک شهر است، اغلب به عنوان قسمتی از یک نقشه بزرگ شهری مثل مدلسازی مجدد پاریس توسط «بارون هوس من»، یا «لنفات پلن» برای واشینگتن؛ «اَوِنی یو» ها به طور خاص راه های اصلی هستند. این الگو در ایالات متحده بسیار راجاست، در واقع همه آمریکا، اما در بریتانیا این امر راج نیست و این اسم به صورت تصادفی تری استفاده می شود، بیشتر برای خیابان های حومه شهر که در قرن ۲۰ ساخته شدند، خیابان «وسترن لاندن» یک شاه راه ترافیکی اصلی در شهر است اگرچه که زیاد هم مسیر مستقیمی ندارد.
عکس خیابان (منظر)عکس خیابان (منظر)عکس خیابان (منظر)عکس خیابان (منظر)عکس خیابان (منظر)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

مترادف ها

road (اسم)
راه، خیابان، خط، جاده، مسیر، طریق، راه اهن

avenue (اسم)
راه، خیابان، خیابان وسیع

street (اسم)
کوچه، خیابان، جاده

walk (اسم)
راهرو، تفریح، خیابان، سیر، گردشگاه، پیاده رو، راهروی، گردش پیاده

broadway (اسم)
خیابان، خیابان وسیع

فارسی به عربی

شارع , طریق

پیشنهاد کاربران

سلام ، من بچه کف خیابون بودم و با بیل و فرغون بزرگ شدم ولی فایده ندارد دوست دارم فکارانه شغلمان را توسعه دهم و آسایش و راحتی شغلی داشته باشیم .
خیابان ( به هندی: Sadak ) فیلمی محصول سال ۱۹۹۱ و به کارگردانی ماهش بات است. در این فیلم بازیگرانی همچون سانجی دات، پوجا بات، دیپاک تیجوری، شاداشیو آمرپورکار، نیلیما عظیم ایفای نقش کرده اند. خیابان با نگاهی به فیلم راننده تاکسی ( ۱۹۷۶ ) ساخته شده است.
...
[مشاهده متن کامل]

ادامه این فیلم در سال ۲۰۲۰ با عنوان خیابان ۲ اکران شد.
راوی یک راننده جوان و پریشان است که به طور مداوم رانندگی می کند تا گذشته تلخ خود را فراموش کند. یک شب وی به طور اتفاقی با پوجا آشنا شده و به او دل می بندد. پدر پوجا بخاطر مشکلات مالی او را به یک فاحشه خانه می فروشد که رئیس آنجا فردی بنام ماهارانی است. راوی به اتفاق دوستانش سعی می کنند تا پوجا را از چنگ ماهارانی نجات دهند ولی ماهارانی تمام آنها را یک به یک می کشد و راوی متوجه می شود که او همان کسی است که چند سال پیش خواهرش را کشته و…
• جایزه بهترین بازیگر نقش منفی از جشنواره فیلمفیر برای ساداشیو آمراپورکار

خیابان
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/خیابان_(فیلم_۱۹۹۱)
خیاباُن
خیابان بر گرفته از نام خدابان/خذابان/ خیابان هرات است و نخستین بار انجا را خیابان خواندند
در تاریخ بیهقی تألیف ابو الفضل محمد بن حسین بیهقی ( 385 - 470 ق ) در ذیل حوادث سال 430 ق مذکور است:
�…و هرات شهری است که در آن سلاح که آن جا بود به هیچ شهری نبودی……پس عید لشکر عرض کردند امیر به دشت خدابان . �
...
[مشاهده متن کامل]

در طبقات الصوفیهء خواجه عبد اللّه انصاری، سال 481 �خدابان�یاد شده است:
�:که لیث پوشنجه ( ابو اللیث پوشنجی ) سید بود بزرگ عارف، پای برهنه رفتی. وی گفت:از پوشنگ بیامدم به هرات، به آن سبب ایدر بماندم که به خدابان می گذشتم بر گورستان. زنی به گوری نشسته بود می گفت:جان مادر، یگانهء مادر!به من از آن حال ببود…گور لیث پوشنجه به خدابان است. �
یاقوت حموی متوفی به سال 626 ق این کمله را با ضبط�خذابان آورده است: �خذابان بضم اوّله و بعد الالف باء موحده و آخره نون، من نواحی هراة. �
�خدابان�قرن پنجم و�خذابان�قرن هفتم هجری �خیابان� در طبقات الصوفیهء خواجه عبد اللّه انصاری و نفحات الانس جامی است
�شیخ الاسلام گفت که لیث فوشنجی بزرگ بوده و پای برهنه رفتی. وی گفته که از پوشنگ به هرات آمدم به آن سبب آنجا بماندم که به خیابان می گذشتم به گورستانی. زنی به گوری نشسته بودی. گفت:جان مادر و یگانهء مادر!از آن مرا حالی پیدا شد…قبر لیث فوشنجی به خیابان است. �

خی در زبان های کهن ایرانی به معنی " با " است و بنابراین خیابان در برابر بیابان است ، البته معنی امروزی خیابان ، به معنی راه بزرگ است پس از کوچه و کوی و . . .
خیابان = خیاوان = خی اب ان
محل خروج ابهای اضافی
رجوع شود به معنی خی و خیاو در همین فرهنگ زبان ابادیس
با تشکر
خیابان از سه بخش ساخته شده است: خی به معنی مَشک آب پسوند مکان ان. مانند بیابان که آن هم از سه بخش ساخته شده است: بی آب ان یعنی جایی که آب ندارد؛ و خیابان یعنی گذرگاهی که در آن جا مشک آب می نهادند تا رهگذران
...
[مشاهده متن کامل]
تشنه بنوشند که امروزه نیز برخی مغازه داران برای پاسداشت این فرهنگ نیکو در تابستان آب سردکن و یا کلمن کنار خیابان می گذارند.

از قدیم به محله و روستاها کوه میگفتند بعد محله داخل شهر شد کوه، ، بعد راه رفت آمد مردم محله شد کوهچه بعد شد کوچه، ، راههای بسیار زیبا که به میدان یا خانه خان یا جایگاه خاصی میرسید و دوطرف این راه پر از گیاه و گل بو در آن راه پاسدار و نگهبان و جارچی خبر می گذاشتند ( خیابان ) میگفتند
یکطرفه
اژه خیابان
معادل ابجد 664
تعداد حروف 6
تلفظ xiyābān
نقش دستوری اسم
ترکیب ) اسمxiyābān ) [[پهلوی]]
مختصات ( اِ. )
آواشناسی xiyAbAn
الگوی تکیه WWS
شمارگان هجا 3
منبع فرهنگ فارسی معین
...
[مشاهده متن کامل]

فرهنگ لغت معین
باز هم پان ترکیسم بدون منابع معتبر حرف زنند.
لطفا انتشار بدهید

واژه ی خیابان تورکی مغولی هست. اونم ک توشعرت نوشتی بیابانه نه خیابان
واژه خیابان کا ملا پارسی است چون درترکی می شود بولار در عربی می شودشارع این واژه یعنی خیابان صد درصد پارسی است.
کسی میدونه "سر خیابون" به انگلیسی چی میشه؟
شارع . . . .
حدیث روضه مکن جامی این نه بس ما را
که در سواد هری ساکن خیابانیم
به بیسواد هایی که میگن واژه خیابان از زمان ناصرالدین شاه وارد زبان فارسی شده باید گفت که در اشعار جامی و صائب و بیدل دهلوی و عرفی شیرازی و حزین لاهیجی و شاید کسان دیگر این واژه زیبا آمده و هیچ ربطی هم به زبان مغولی ندارد ، چون شکل واژه نشان میدهد که ایرانی است .
...
[مشاهده متن کامل]

avenue
road
street
walk
alley
thoroughfare
drag
خیابان: [ اصطلاح معماری و شهر سازی ] به گذرهایی اطلاق می شود که عرض آنها بیشتر از 12 متر باشد.
خی ( خیک، مشک آب )
آب ( جوی )
ان ( پسوند مکان )
در کل جایی که آب در آن روان است!
street
مشاهده ادامه پیشنهادها (١٠ از ١٩)

بپرس