خندیقون. [ خ َ ] ( اِ ) شراب ممزوج با ادویه عطری. ( یادداشت بخط مؤلف ). شرابی که از خمر و ادویه ترتیب دهند و از مخترعات حکمای فرس است و قوتش تا هفت سال باقی می ماند و در دوم گرم و در آخر خشک.... و بهترین نسخه هایی که در منهاج و غیره مذکور است این است : زنجیل 5 مثقال ، قرنفل... 2 و نیم مثقال ، زعفران ، فلفل سیاه ، مشک دارچینی... مصطکی هر یک ، یک مثقال و دانگی انیسون... از هر یک چهار مثقال ، حجرالارمنی ، لاجورد هر یک نیم مثقال ، زعفران و مشک و لاجورد را در گلاب و آب شیرین و آب انار شیرین که از هر یک چهل و پنج مثقال باشد حل کنند و ادویه دیگر را کوبیده... در هزار و سیصد و پنجاه مثقال شراب سرخ صاف بجوشانند تا بنصف رسد پس صاف کرده با گلاب و آب میوه ها بیامیزند و نهصد و پنجاه مثقال عسل صاف را بر آتش نرمی گذارند شراب جوشانیده مذکور را با آبها چند جوش نرمی داده استعمال کنند و هرگاه تریاقیت عظیم مطلوب باشد قدری پادزهر بعد از سرد شدن آن در او حل کنند. ( تحفه حکیم مؤمن ).