خناس

/xannAs/

مترادف خناس: اهریمن، دیو، شیطان، شیطان صفت، مکار، حیله گر، نیرنگ باز، فریبنده، فریب کار، شریر، بدکار

لغت نامه دهخدا

خناس. [ خ َن ْ نا ] ( ع ص ، اِ ) شیطان. ( منتهی الارب ) ( از تاج العروس ) ( از لسان العرب ). دیو که وسوسه کند. ( مهذب الاسماء ). عزازیل. ابلیس. ابوخلاف. ( یادداشت بخط مؤلف ) : الخناس ، الذی یوسوس فی صدور الناس. ( قرآن 114 / 5 و 4 ).
خدای عزوجل از تنش بگرداناد
مکاره دو جهان و وساوس خناس.
منوچهری.
جست از جایگه آنگاه چون خناسی
هوس اندر سر و اندردل وسواسی.
منوچهری.
لیک اندر دل خسان احسان
چون نجس مار درخزد خناس.
ناصرخسرو.
|| مردم بدکار و بدعمل.( منتهی الارب ) ( از تاج العروس ) ( از لسان العرب ). || واپس خزنده. ( ترجمان علامه جرجانی ).

فرهنگ فارسی

( صفت اسم ) ۱ - شیطان اهرین دیو سرکش . ۲ - بدکار شیطان صفت .

فرهنگ معین

(خَ نّ ) [ ع . ] (ص . اِ. ) شیطان ، اهریمن .

فرهنگ عمید

۱. شیطان.
۲. (صفت ) [مجاز] شیطان صفت، بدکار.

دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] خَنّاس صفت شیطان به معنای موجود پنهان شونده است. از آنجا که شیطان همواره انسان را وسوسه می کند و زمانی که یاد خدا در قلب انسان باشد از قلب انسان فرار می کند و پنهان می شود، با واژه خناس توصیف شده ا ست. این واژه در سوره ناس به کار رفته است.
خناس از ریشه «خَنَسَ» است که برای آن معنای مختلفی بیان شده است. انقباض، تأخیر انداختن، کنار رفتن، بازگشتن و پنهان شدن از جمله معانی آن است.
در قرآن کریم دو بار از ریشهٔ این واژه یعنی «خنس» استفاده شده است:

پیشنهاد کاربران

خناس : خناس صیغه مبالغه از ماده خنوس ( بر وزن خسوف ) به معنی جمع شدن و عقب رفتن است ، این به خاطر آن است که شیاطین هنگامی که نام خدا برده می شود عقب نشینی می کنند ، و از آنجا که این امر غالبا با پنهان شدن توأم است این واژه به معنی اختفاء نیز آمده است . ( تفسیر نمونه ج : 27 ص : 473 )
خناس صیغه مبالغه از ماده خنوس ( بر وزن خسوف ) به معنی جمع شدن و عقب رفتن است ، این به خاطر آن است که شیاطین هنگامی که نام خدا برده می شود عقب نشینی می کنند ، و از آنجا که این امر غالبا با پنهان شدن توأم است این واژه به معنی اختفاء نیز آمده است .
خناس از ماده خنس ( بر وزن شمس ) گرفته شده و خنس در اصل به معنی انقباض و باز گشت و پنهان شدن است ، خناس صفت مبالغه است یعنی کسی که خود را به شدت جمع جور می کند و سریع پنهان می شود و شیطان را از این جهت خناس می گویند که خود را مخفی می کند ، و هنگامی که نام خدا برده شود سریع منقبض می شود .
دشمن درون انسان
سلولهای انسان که او را وسوسه درونی میکنند . صدای درون انسان که او را وسوسه مسکند وسوسه خناس است که باعث وسواس فکری عملی میشود .
وسوسه های شیطانی
وسوسه کننده منفی درون انسان

بپرس