خل اسقیل

پیشنهاد کاربران

«سرکه عنصل که او را با چوبی مثل کارد ریزه کرده به ریسمانی کشیده چهل روز در سایه خشک کرده باشند یک رطل او را در هفت رطل و نیم سرکه کهنه انداخته سر ظرف را بسیار محکم نموده دو ماه در آفتاب گذاشته بعد از آن
...
[مشاهده متن کامل]
فشرده بیرون آورند و یا عنصل تازه را تا شش ماه در سرکه بیندازند در نهایت تقطیع اخلاط غلیظه و مقوی معده و حلق و قوت هاضمه و جهت صاف کردن آواز و بدبویی دهان و مواد سودا و مالیخولیا و جنون و صرع و تفتیت سنگ مثاله و عرق النساء و تقویت اعضاء ضعیفه و اعاده صحت بدن و رنگ رخسار و حدّت بصر و مضمضه او جهت سستی گوشت بن دندان و استحکام دندان متحرک و قطور او جهت گرانی سامعه و آشامیدن او جهت تنقیه سینه و ربو و یرقان و رفع سموم نافع و قدر شربتش از مقدار قلیل تا دو اوقیه است که به تدریج اضافه شود و ناشتا باید استعمال نمود و شراب عنصل در جمیع مذکورات انفع از سرکه او و مضرّ اعصاب هم نیست به خلاف سرکه و جهت تب ربع و فالج و استسقاء و درد سپرز و عرق النساء و قشعریره نافع و مضرّ محمومین و صاحبان قرحه است و دستور ساختن شراب او مثل عمل سرکه آن است که به جای سرکه آب انگور باشد و سه ماه در آفتاب بگذارند. » ( تحفه حکیم مؤمن، ذیل اسقیل )