خط لوله تاپی

دانشنامه عمومی

خط لولهٔ ترکمنستان - افغانستان - پاکستان - هند ( انگلیسی: TAPI ) یا تاپی[ ۱] [ ۲] طرح انتقال گاز طبیعی ترکمنستان از مسیر افغانستان به پاکستان و هند است. [ ۳] [ ۴] [ ۵]
ساخت این خط لوله از ۱۵ دسامبر ۲۰۱۵ از ترکمنستان آغاز شده و انتظار می رود این پروژه تا سال ۲۰۱۹ به پایان برسد. [ ۶]
ایدهٔ این پروژه در سال ۱۹۹۷ در زمان که طالبان در افغانستان حکمرایی می نمودند پیدا شد. تطبیق آن ضرورت به زمان و شرایط داشت. زیادهٔ این پروژه بالای ثبات دولت افغانستان می چرخید. از این پروژه طالبان نیز حمایت خود را اعلان نموده است. در سال ۲۰۱۶ شرکت یونوکال رسماً در داخل ترکمنستان کار را آغاز نمود تا ژانویۀ ۲۰۱۸ کار آن خاتمه یافت. در فوریۀ ۲۰۱۸ قرار است کار آن در افغانستان آغاز گردد.
در ازای مجموعی لولهٔ گاز تاپی ۱٬۸۱۴ کیلومتر است و این لوله، گاز ترکمنستان را از طریق افغانستان به پاکستان و هند انتقال می دهد. این لوله از ولایت های هرات، فراه، نیمروز، هلمند و قندهار می گذرد و ۸۱۶ کیلومتر از مجموع ۱٬۸۱۴ آن در خاک افغانستان کشیده می شود.
خط لولهٔ تاپی سالانه ظرفیت انتقال ۳۳ میلیارد متر مکعب گاز را به سه کشور افغانستان، پاکستان و هند دارد. افغانستان که اصلاً نقش ترانزیتی در این پروژه دارد، خود از خریداران گاز وارداتی نیز هست. بر اساس توافقی که صورت گرفته، افغانستان در سه دهه، سه میلیارد متر مکعب گاز را از ترکمنستان می خرد. در طول مسیر خط لولهٔ گاز تاپی، ۱۲ پمپ فشار نصب می شود که پنج تای آن به ارزش یک میلیارد دلار در افغانستان احداث خواهد شد. به این ترتیب، هرات نخستین ولایتی است که از انرژی وارداتی استفادهٔ ارزان تر و گسترده تر خواهد برد.
این پروژه که انتظار می رود تا سال ۲۰۱۹ تکمیل شود بیش از هفت میلیارد دلار برای احداث این خط لوله هزینه خواهد شد و هزینهٔ گاز آن بیش از ۱۵ میلیارد دلار برآورد شده است. با بهره برداری از پروژهٔ تاپی، سالانه افغانستان گذشته از گرفتن گاز کافی از این پروژه، بیش از چهار صد میلیون دلار حق ترانزیت گاز بدست خواهند آورد.
یک نهاد یا حرکت بین المللی می تواند از تاپی حمایت کند. تاپی اما دشمنانی زیاد هم دارد. دشمنانی که در این کشور و در کشورهای بزرگ دنیا ریشه دارند. این وسواس امنیتی باعث می شود که نیروهای امنیتی افغانستان در تأمین امنیت تاپی بسیار جدی باشند.
عکس خط لوله تاپیعکس خط لوله تاپی
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران