خط عربی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] خط عربی به یکی از رسم الخط های قرآنی اطلاق می شود.
سابقه خط میان اعراب شبه جزیره عربستان به پیش از اسلام برمی گردد؛ تا جایی که به دلایل و قرائن بسیار ادعا شده است که مردم جنوب جزیرة العرب (یمن) هزار سال پیش از میلاد حضرت مسیح علیه السّلام هم نوشتن را می دانستند.
ریشه خط عربی
درباره ریشه خط عربی و خاستگاه آن قضاوت قطعی و مطمئنی وجود ندارد؛ زیرا تاریخ اعراب جاهلی و روابط آن ها با همسایگانشان در هیچ اثر و نوشته تاریخی مربوط به آن زمان نیامده است و اندک اطلاعات موجود نیز با استفاده از گفته های شاعران و روایات و منقولات شفاهی است؛
دو گرایش درباره خاستگاه خط عربی
اما به طور کلی درباره خاستگاه خط عربی دو گرایش هست:
← گرایش اول
...

پیشنهاد کاربران

این دبیره پارسی است که بدست پارسی زبانان به کمک عرب زبانان آمد برای نگارش قرآن و ارسال آن به ممالک مسلمان شده . اَعراب چطوری باید اونو به کار می گرفتند ؟؟؟؟ باید روی واژ ها اعراب می گذاشتند ( یعنی دبیره پارسی را عربیزاسیون می کردند ) . این عربیزه کردن برای زبان عربی کافی نبود چرا که در عربی نه تنها واکه ها معنی کلمه را دگرگون می کند بلکه تلفظ کردن هم معنی کلمه را دگرگون می کند . پس چند واژ به دبیره پارسی اضافه کردند تا به یاری اعراب برای نگارش زبان شان بیاید.
...
[مشاهده متن کامل]

در این دبیره چرا برخی واکه ها پنهان شدند ؟ برای این که دست گویشور را برای خواندن کلمه باز بماند تا کلمه را به گویش خودش بخواند . مانند : ( امروز ) شاید شما آن را ( اِمروز ) خواندید ولی در منطقه کارچان ( اَمروز ) خوانده می شود و هر دو هم معنی روز جاری را می دهد . در دبیره پارسی واکه ها زمانی پنهان می شوند که معنی کلمه دگرگون نشود و دست گویشور باز باشد و هر جا که قرار است معنی دگرگون شود شکل واکه رادر کلمه می بینیم .
ولی در عربی اینطور نیست و جابجایی واکه ها معنی کلمه را دگرگون می کند .
حالا بماند که برخی کلمات پارسی به زبان عربی ارسال شد و نگارش آن ها دگرگون شد و هنگام باز پس گیری شکل عربیزه شده آن را پس گرفتیم . مانند : طهران ( که خوشبختانه با کوشش فرهنگستان به شکل پارسی خودش برگدانده شد و اکنون تهران نوشته میشه ) امید که این کوشش برای کلمه هایی مانند صابون و . . .
خود پارسی نگار ها هم پس از ساختن واژ های جدید دبیره پارسی برای زبان عربی . آگاهانه برخی کلمات را برای زیبا نویسی و اشتباه نشدن مفهوم کلمه آن ها را عربیزه کردند مانند : صد و شصت تا با انگشت شست و سد روی رودخانه اشتباه نشوند . و برخی هم ناآگاهانه جابجا شدند .
این کوششی بود از من در باره این که دبیره ای که ما اکنون با آن می نویسیم پارسی است یا عربی

این خط را ایرانیان درست کردند و پیشرفتش دادند نه اَرب ( عرب ) ها
دلیل:
۱ - این خط در شهر کوفه اراک ( عراق ) که بخشی از شاهنشاهی ساسانیان بود پدید آمد نه در کشورهای اَربی خارج از ایران.
۲ - این خط در نخست نام خط کوفی داشت
...
[مشاهده متن کامل]

کوف یک واژه پارسی است
۳ - خط کوفی نقطه و نشانه های ( زبر، زیر، پیش ( َ ِ ُ ) نداشت، در سده دوم هجری ( سیبویه شیرازی ) نقطه و نشانه گذاری را بدان افزود.
۴ - در سده سوم هجری خطی پیشرفته تر و خواناتر پدید آمد که با آن کتاب قرآن و کتاب های دیگر را نوشتند نام این خط نسخ بود ( نسخ واژه ای پارسی است و ریشه از واژه نسک پارسی پهلوی ساسانی دارد، این خط توسط ( ابن مقله شیرازی ) پدید آمد.
۵ - سپس ابن مقله شیرازی یک ریخت دیگر از خط را پدید می آورد ( خط ثلث ) که برای تزئین روی جلد کتاب ها یا کاشی ها به کار میرفت زیرا خطی پیچیده تر بود.
۶ - خط نستعلیق
این خط در سده چهاردهم میلادی باز به دست یک ایرانی به نام ( میر علی تبریزی ) پدید آمد که هیچ وقت اَرب ها از آن بهره نبردند
واژه نستعلیق از دو بخش ( نسخ ( نسخه ) تعلیق ( آویزان ) ساخته شده به چَم نوعی نوشتار کشیده است.
نسخ از واژه نسک پارسی که به چَم کتاب بوده ریشه دارد، که واژگان اَربی نص ( متن ) از واژه نسک پارسی گرفته شده
همچنین ریشه واژه تعلیق که علق است به واژه پارسی الک میرسد که به چَم آویزان از بالا میباشد.
پَسگشت: چنانکه در برگه 17 از نبیگِ ( ریشه شناسی واژگان شیرین ایرانی ) نوشته مجید قدیمی آمده است.

خط عربیخط عربی

بپرس