خط سوم

دانشنامه عمومی

خط سوم (کتاب). خط سوم عنوان کتابی است اثر دکتر ناصرالدین صاحب الزمانی دربارهٔ شخصیت، سخنان و اندیشه شمس تبریزی.
عنوان کتاب برگرفته از سخنی معروف از شمس تبریزی است به این صورت
"گفتند: ما را تفسیر قرآن بساز! گفتم: تفسیر ما چنان است که می دانید! نی از محمد و نی از خدا! این «من» نیز منکر می شود مرا! می گویمش: چون منکری، رها کن، برو! ما را چه صداع ( دردسر ) می دهی؟! می گوید: نی! نروم!. . . سخن من فهم نمی کند. چنان که آن خطاط سه گونه خط نوشتی: یکی او خواندی، لا غیر! یکی را هم او خواندی هم غیر! یکی نه او خواندی نه غیر او! آن منم که سخن گویم. نه من دانم، نه غیر من!"[ ۱]
تعبیر اصطلاح واره «خط سوم»، در اصل متن نقل شده از شمس تبریزی، نیامده است. لیکن، مؤلف با توجه بر تأکید صریح عدد سه در جمله «آن خطاط، سه گونه خط نوشتی»، در ضمن دو قلاب که حاکی از افزودن بر اصل متن است، نتیجه گرفته که پیامد آشکار منطقی و دستوری «آن منم» عبارتست از: » آن منم» و به استناد همین دریافت، عنوان کتاب خود را «خط سوم» قرار داده است.
اولین بخش کتاب با عنوان «دیگران، دربارهٔ شمس» شامل گزینشی کوتاه از مهمترین نوشته های فارسی دربارهٔ شمس است. نویسنده مهمترین این نوشته ها را سه اثر می داند:
۱ ) بهاءالدین سلطان ولد ( ۷۱۲ ۶۲۳ هـ/ ۱۳۱۲ ۱۲۲۶م ) ؛ مثنوی ولد یا ولد نامه، تصحیح جلال همایی، تهران، ۱۳۱۵. سلطان ولد فرزند مولوی است که خود، شمس را دیده است و زندگانی پدر خویش و برخورد او را با شمس به مثنوی سروده است.
۲ ) شمس الدین احمد افلاکی؛ مناقب العارفین، تصحیح تحسین یازیجی، انتشارات انجمن تاریخ ترک، آنکارا، جلد یک، ۱۹۵۹، جلد دو، ۱۹۶۱. افلاکی اثر خود را در ۷۱۸ هجری/ ۱۳۱۸ میلادی آغاز کرده است و از معاصران مولانا و فرزند او، سلطان ولد، به شمار می رود.
۳ ) فریدون بن احمد سپهسالار؛ رساله در احوال مولانا جلال الدین، تصحیح سعید نفیسی، کتابخانه اقبال، تهران، ۱۳۲۵. سپهسالار نیز رساله خود را در سال های میان ۷۲۹ ۷۱۹ هـ/ ۱۳۲۸ ۱۳۱۹ م تألیف کرده است و از عارفانی به شمار می رود که محضر مولانا را شخصاً درک کرده اند. [ ۲]
بدین ترتیب، مؤلف با تکیه به این سه منبع که اطلاعات معاصران شمس را به دست می دهد برای نمودن خصوصیات اخلاقی، شخصیت و درک زندگانی شمس سود برده است تا خواننده خود، کم و بیش، در سیر زندگانی شمس از آغاز تا به انجام قرار گیرد.
عکس خط سوم (کتاب)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

خط سوم یک آلبوم موسیقی اثر فرامرز اصلانی، ترانه سرا و خوانندهٔ ایرانی است که ۱۵ اکتبر ۲۰۱۰ ( برابر با سال ۱۳۸۹ ) منتشر شد و در داخل ایران هم از همان روز از طریق کمپانی «پالاپال» پخش شده است. نام این آلبوم اشاره ای است به مفهوم عرفانی خط سوم در یکی از مقالات شمس تبریزی که می گوید «. . . آن خطاط سه گونه خط نوشتی: یکی او خواندی، لا غیر . . . یکی را هم او خواندی هم غیر او . . . یکی نه او خواندی نه غیر او. آن خط سوم منم که سخن گویم. نه من دانم، نه غیر من. »
...
[مشاهده متن کامل]

یک شعر این آلبوم از شیخ بهایی است. در این آلبوم دو دختر اصلانی نیز با وی همخوانی کرده اند.
ترانه های آلبوم «خط سوم» حال و هوای متفاوتی دارند، بعضی ها پرشور و تند هستند و بعضی ها آرام؛ در عین حال قطعات آلبوم به هم پیوسته هستند. به گفته اصلانی، «کلام در درجه ی اول اهمیت قرار داشته و بعد، موسیقی مثل قابی آن را دربرگرفته است. » ترانه ی «  پرستوها» را در لباس جدید با ریتمی تند دوباره اجرا شده است.
در قطعه ی «صدایم کن» راما مراواتی گیتار زده است. استیو مک کرام در تنظیم آهنگ این آلبوم همکاری کرده و کارهای زهی را انجام داد و در آهنگ «غریبه درشهر» نیز ساکسیفون زده است. به گفته اصلانی، بیش تر تنظیم ها از اصلانی است و مک کرام در رابطه با ادوات الکترونیک و موسیقی به وی کمک می کرد. «برای این که آن چیزی که در ذهن من بود، از بابت ساخت و پرداخت آهنگ ها که همان تنظیم باشد، باید یکنفری می بود که می دانست من کارم چه جوری هست و خوشبختانه استیو مک کرام کار من را می شناسد و می داند که من چه می خواهم و چه دوست دارم. »
اصلانی بلافاصله پس از انتشار این آلبوم دو کنسرت به مناسبت انتشار آن اجرا کرد که یکی در دانشگاه مریلند و دیگری در دانشگاه راتگرز در شرق آمریکا در دو شب پیاپی ( ۱۵ و ۱۶ اکتبر ) اجرا شد.

خط سوم
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/خط_سوم_(آلبوم)

بپرس