خسرو انوشیروان

لغت نامه دهخدا

خسرو انوشیروان. [خ ُ رَ / رُو اَ شیر ] ( اِخ ) همان انوشیروان پادشاه ساسانی است. رجوع به انوشیروان پادشاه ساسانی شود.

فرهنگ فارسی

همان انوشیروان پادشاه ساسانی است

دانشنامه آزاد فارسی

پیشنهاد کاربران

خسرو یکم ( به پارسی میانه: 𐭧𐭥𐭮𐭫𐭥𐭣𐭩 ت. ت.   'خُسْراوْ' ؛ ۵۰۱ – ۵۷۹ میلادی ) ، مشهور به اَنوشیروان دادگَر یا اَنوشه رَوان دادگَر، بیست و دومین شاهنشاه ایران و انیران از خاندان ساسان در ایران شهر بود که از سپتامبر ۵۳۱ تا فوریهٔ ۵۷۹ میلادی پادشاهی کرد. او سومین فرزند قباد یکم بود. پادشاهی وی پس از شاپور دوم شاهد تجدید حیات نظامی کشور و گسترش قلمرو آن بود که آغاز دومین و واپسین دوران طلایی ساسانیان بشمار می رود.
...
[مشاهده متن کامل]

فرمانروایی خسرو با شورش های داخلی، به ویژه از جانب مزدکیان، آغاز شد ولی وی موفق شد آن ها را سرکوب و آرامش را به کشور بازگرداند. روابط ایران و روم در دورهٔ خسرو متغیر بود و این دو کشور گاهی در جنگ و گاهی در صلح به سر می بردند. در ابتدا صلحی میان آن ها شکل گرفت که در این قرارداد روم مجبور به پرداخت غرامت شد، ولی پس از مدتی خسرو نبرد را از سر گرفت. در این نبردها گاهی ایران پیروز بود و ضمن این نبردها تعهدنامه ها و پیمان هایی هم به امضا می رسید. خسرو پس از آن که انطاکیه را تصرف کرد، مردم آن را به شهر جدیدی به نام به از اندیو خسرو کوچانید و به مردم آزادی هایی بخشید. خسرو پس از دوستی با خاقان ترک، موفق شد هپتالیان را از میان ببرد و در پایان قلمرو آسیای مرکزی را میان ایران و ترکان تقسیم کند. خسرو در ارمنستان نیز با رومیان درگیر شد و در پایان جنگ، صلح ۵۰ ساله ای میان ایران و روم بسته شد؛ روم نیز متعهد به پرداخت غرامت شد. در نبرد آخری که میان ایران و روم صورت گرفت، با وجود کهنسالی خسرو، وی فرماندهی لشکریان را به عهده گرفت و در نهایت ایرانیان، انطاکیه را به تصرف خود درآوردند. پس از این شکست بود که ژوستینین یکم از فرماندهی برکنار شد و به جای او تیبریوس برسر کار آمد. ژوستینین از در صلح با شاه ایران درآمد؛ اما پیش از صلح، خسرو در ۵۷۹ م. درگذشت. خسرو نبردی در یمن هم داشت، زمانی که سیف بن ذی یزن به همراه نعمان به دربار خسرو رفت، خسرو سپاهی به فرماندهی وهرز به وی داد. سپاه ایران موفق شد یمن را تصرف و تا ظهور اسلام به قلمرو ایران اضافه کند.
خسرو انوشیروان اصلاحاتی در امور مالی و نظامی انجام داد. وی کشور را به چهار قسمت تقسیم کرد؛ هر قسمت زیر نظر یک سپهبد قرار داشت. سپهبدان دارای اختیارات بودند و می توانستند افرادی را به اسم مرزبانان در کنترل خود داشته باشند. اصلاح مالیاتی در زمان قباد شروع و در دوره خسرو به اتمام رسید. در اصلاحات جدید زمین ها اندازه گیری شد، افراد زیر ۲۰ و بالای ۵۰ سال و همچنین کسانی مانند روحانیون و بزرگان از پرداخت مالیات معاف شدند. خسرو مالیات را در سه قسط می گرفت. علت اصلی گرفتن مالیات این بود که مالیات را در خزانه جمع آوری کنند تا در زمان جنگ از لحاظ مالی مشکلی پیش نیاید.

خسرو انوشیروانخسرو انوشیروانخسرو انوشیروانخسرو انوشیروانخسرو انوشیروانخسرو انوشیروان
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/خسرو_انوشیروان

بپرس