خرس کوچک

لغت نامه دهخدا

خرس کوچک. [ خ ِ س ِ چ َ ] ( اِخ ) دب اصغر که نام ستارگانی چند به آسمان است. رجوع به دب اصغر درین شود.

فرهنگ فارسی

دب اصغر که نام ستارگانی چند باسمان است .

دانشنامه عمومی

خرس کوچک یا دُبِّ اصغر ( در لاتین: Ursa Minor، در انگلیسی: Little Bear ) صورت فلکی کوچکی در آسمان شمالی ( نیم کره شمالی ) می باشد. این صورت فلکی را بنات النعش صُغریٰ یا هفت اورنگ کِهین هم نامیده اند. خرس کوچک یکی از ۸۸ صورت فلکی امروزی است. ستاره قطبی در این صورت فلکی قرار دارد، که همیشه سمت قطب شمال را نشان می دهد.
خرس کوچک در جنوب صورت های فلکی قیفاووس و اژدها قرار دارد. در جنوب آن نیز صورت های فلکی اژدها و خرس بزرگ قرار دارد.
بَنات جمع بِنت و به معنای دختران، و نعش به معنای «جنازه، جسد مرده؛ تابوت، تخت چهار پایهٔ کوتاهی که میت رابر آن حمل می کنند» آمده است. این صورت فلکی به شکل یک جنازه، و سه دختر که جلوی این جنازه در حرکتند، تصور شده است. این که این صورت فلکی را بنات النعش صُغریٰ یا هفت اورنگ کِهین نامیده اند، در مقابل بنات النعش کُبریٰ یا هفت اورنگ مِهین است، که از نظر ظاهری شبیه این صورت فلکی، ولی در مقیاس بزرگ تر است. نام های دیگر آن عبارتند از: بنات النعش اصغر، بنات النعش خُرد، هفت اورنگ خُرد، سریر فَلَک، هفت برادران خرد، ضَواجِع، خرس خُرد، خرس کِهین، خرس کِهتَر.
چهار ستاره ای که تشکیل یک مستطیل می دهند را نَعش، و سه ستاره دیگر را بنات نام داده اند. هر یک از ستاره های بنات النعش کُبریٰ و صُغریٰ را هم «اِبنُ نَعش» گفته اند.
مانند بنات النعش کبری، از آن جا که می توان این صورت فلکی را شبیه یک ملاقه تصور کرد که دم خرس دسته آن باشد، این صورت فلکی را در زبان انگلیسی ملاقه کوچک یا آبگردان کوچک ( Little Dipper ) هم نامیده اند.
یکی از مشهورترین ستارگان آسمان یعنی ستاره قطبی ( جدی یا آلفا - خرس کوچک ) در این صورت فلکی قرار دارد. ستاره دیگر نسبتاً پرنور این صورت فلکی، کوکب شمالی است، که به همراه فَرقَد، از حدود سال ۲۰۰۰ پیش از میلاد تا سال ۵۰۰ میلادی نزدیک ترین ستاره ها به قطب شمال بوده اند؛ که به خاطر تقدم اعتدالین ( انحراف محوری کره زمین ) تغییر کرده است، و امروزه - چنان که گفته شد - جدی ستاره قطبی است. بعد از این دو، پرنورترین ستاره دب اکبر اَنوَرُ الفَرقَدَیْن ( انورِ فرقدان ) می باشد. این یکی از ۵۷ ستاره ای است به عنوان مرجع مورد استفادهٔ دریا نوردان وهوا نوردان است. دیگر ستاران دب اصغر جلوهٔ کمتری دارند.
مجموع دو ستاره انور الفرقدین و اخفیَ الفَرقَدَین را فَرقَدان ( فَرقَدَین ) یا دو برادران یا نَدمانَی جَذیمة گویند. دو ستاره کنار فرقدین و مانند آن را عَوهَقان ( عَوهَقَین ) گویند.
عکس خرس کوچکعکس خرس کوچک
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

خرس کوچک (صورت فلکی)
رجوع شود به:دب اصغر

پیشنهاد کاربران

بپرس