ختنه زنان

پیشنهاد کاربران

ختان النساء. [ خ ِ نُن ْ ن ِ ] ( ع اِ مرکب ) بریدن شفتین صغرای شرم زن. بریدن دو لبه پایین شرم زن .
برش در مادگی زنان ( به انگلیسی: Female Genital Cutting ) یا ختنه زنان ( به عربی: ختان الإناث ) یا ناقص سازی جنسی زنان یا مثله کردن جنسی زنان ( به انگلیسی: Female Genital Mutilation ) بر اساس تقسیم بندی سازمان بهداشت جهانی به یکی از چهار عمل زیر اشاره دارد: مثله کردن آلت تناسلی زنان از نوع اول شامل برداشتن جزئی یا کلی کلیتوریس و/یا غلفه است ( کلیتوریدکتومی ) ، نوع دوم شامل برداشتن جزئی یا کلی کلیتوریس و لبهای کوچک مادگی با/بدون بریدن لبهای بزرگ مادگی، نوع سوم شامل تنگ کردن مجرای ماددگی با ایجاد یک مهر و موم پوششی با قطع کردن و تغییر مکان دادن لب های کوچک آن و/یا لب های بزرگ آن، با یا بدون برش کلیتوریس، و نوع چهارم شامل هرگونه عمل خطرناک دیگر بر روی مادگی زنان به مقصودی غیر پزشکی مانند: سوراخ کردن، سوزن زدن، شکافتن و غیره می باشد.
...
[مشاهده متن کامل]

این عمل پیامدهای منفی بسیاری بر سلامت و روان دختران و زنان دارد. در بین سال های ۱۹۸۰ تا ۱۹۹۰ میلادی، برش دستگاه تناسلی زنان به شکل عمده ای مشکلی پزشکی در نظر گرفته می شد، ولی از سال ۱۹۹۰ میلادی به بعد گفتمان های پیرامون این موضوع به نقض حقوق اصلی انسانی نیز توجه می کنند و این عمل نقض حقوق اساسی زنان و کودکان شمرده می شود. از سال ۲۰۰۳ میلادی، ۶ فوریه به عنوان روز بین المللی عدم هرگونه مدارا با مثله کردن جنسی زنان نامگذاری شده است. سازمان ملل متحد برنامه ای برای کاهش قابل ملاحظه میزان انجام این عمل تا سال ۲۰۱۵ دارد و اقداماتی برای برچیدن این رسم در دو سطح جامعه و ملی پیشنهاد کرده است.
گمان می رود که ظهور آداب مربوط به بریدن مادگی زنان برای اولین بار در مصر باستان در دره رود نیل اتفاق افتاده باشد، و از آنجا به نواحی اطراف مانند حوزه رود نیل، شمال شرقی و غرب آفریقا گسترش یافته باشد. یک نظریه می گوید: این رسم هدفش جلوگیری اختلالات جنسی نبوده است؛ بلکه نوعی مناسک گذار به حساب می آمده که ریشه آن در افسانه های مصریان باستان و دیگر مردمان آفریقا یافت می شود. بریدن مادگی زنان به صورت سنتی در بیش از ۳۰ کشور جهان انجام می شود که بیشتر آنها آفریقایی هستند. این عمل بر روی بسیاری از زنان مهاجر آفریقای تبار ساکن در اروپا و آمریکای شمالی، انجام شده است. در میان کشورهای فارسی زبان، در جنوب و غرب ایران این رسم وجود دارد. به گزارش بنیاد جمعیت سازمان ملل تعداد زنان ختنه شده در جهان ۱۲۰ تا ۱۴۰ میلیون بوده و هر ساله سه میلیون دختر دیگر نیز در معرض این خطر هستند. در طی سالهای ۱۹۹۷ تا ۲۰۰۶ میزان زنان ختنه شده به صورت تدریجی رو به کاهش بوده است. این عمل را به دلیل باورهای سنتی جنسی، اجتماعی، باورهای غیر علمی طبی و زیبایی شناختی، و مذهبی انجام می دهند.
در کشورهایی که انجام این عمل مرسوم است، امکان دارد بصورت خیلی پراکنده و غیرمنظم مرسوم باشد و یا تقریباً توسط همه مردمان آن کشور انجام شود. رابطه مشخصی بین انجام این رسم و مذهب خاصی نیز وجود ندارد: به عنوان مثال در ناحیه ای در جنوب نیجریه پنج گروه نژادی برش مادگی زن را انجام می دهند ولی یکی از آنها مسلمان است، دو تا از آنها عمدتاً مسیحی هستند، و دوتای دیگر مذهب سنتی شان را دارند. پیرامون موضع گیری اسلام در قبال ناقص سازی جنسی زنان سخن بسیار رفته است. قرآن در مورد ختنه زنان صحبتی نمی کند، اما احادیث متناقضی در رد و حرمت آن روایت شده است. در میان امامان اهل سنت احمد حنبل آن را مکرومه ( عمل نجیب ) می دانست؛ شافعیان ختنه زنان را در حد بریدن پوست کوچکی که در نوک دستگاه جنسی زنان قرار دارد واجب می دانند. در میان شیعیان به جز یک استثنا ( فرقه مستعلوی ) شیوع نمی دارد. موضع گیری مراجع شیعه متفاوت است. عده ای آن را مستحب می دانند و برخی دیگر سنتی جاهلی اش می دانند که در صورت آسیب رسانی جسمی حرام است. ختنه زنان در میان یهودیان اتیوپی ( فلاشا ها ) نیز دیده می شود هر چند که بین یهودیان در دوران باستان مرسوم نبوده و نامی از آن در عهد عتیق یا عهد جدید نیامده است.
۱ ـ نامگذاری
۲ ـ منشأ و رواج تاریخی
۳ ـ انواع برش در مادگی زنان
۴ ـ خطرات پزشکی و روانی
۴. ۱ پیامدهای بهداشتی - روانی
۴. ۲ پیامدهای جنسی
۴. ۳ راه های درمانی
۵ ابعاد حقوقی و بین المللی
۶ باورهای محلی در مورد ناقص سازی زنان
۷ نظریات علوم اجتماعی
۷. ۱ سرکوب زنان
۷. ۲ ورود به حلقه زنان بالغ
۸ مبارزه با برش در مادگی زنان
۸. ۱ مشکلات
۸. ۲ برنامه ها
۹ ابعاد دینی و فرهنگی
۹. ۱ یهودیت
۹. ۲ مسیحیت
۹. ۳ اسلام
۱۰ پراکندگی در کشورها و قوانین مرتبط
۱۰. ۱ آفریقا
۱۰. ۲ آسیا و اقیانوسیه
۱۰. ۳ دیگر کشورها
۱۱ در ادبیات و فیلم
ختنه زنان و نام های سنتی
یافتن نام مناسب برای اشاره به برش دستگاه تناسلی زنان برش موضوعی جدال برانگیز بوده است. به صورت سنتی از کلمه «ختنه زنان» استفاده می شده است. این کلمه در متون فقهی اسلامی و همچنین در متون مردم شناسان مرسوم است. این رسم در بندر کنگ «تیغ سنت و فرهنگ» خوانده می شود. اهالی مالزی آن را گوساران[پانویس ( به معنی «حقیقت سوهان زدن دندان ها» می خوانند ) زیرا در غروب قبل از سوهانی خیالی به دندان ها زده می شود. در جاوه آن را «سنت» می خوانند. اهالی موأب آن را «سرّ» می خوانند زیرا عموماً این کار به صورت مخفیانه انجام می شود و مردان از آن آگاه نمی شوند. همچنین ختنه زنان و مردان گاهی اوقات «طهر» نیز خوانده می شود. در متون اسلامی و عربی، «خفض» یا «خفاض» به صورت خاص در اشاره به ختنه زنان استفاده می شود در حالی که الفاظ «ختن» یا «ختان» برای هم مرد و هم زن استفاده می شود. در اینجا خفض در لغوی اش به معنی «کاستن» به کار رفته است.
مثله کردن جنسی زنان
از اواخر دهه هفتاد میلادی لغت Female Genital Mutilation ( FGM ) ‎‏ ( معنی لغوی: «مثله کردن مادگی زنان» ) مورد استقبال قرار گرفت؛ و در سال ۱۹۹۰، این واژه . . .

بپرس