خاچاطور کساراتسی

پیشنهاد کاربران

خاچاطور کساراتسی، ( به زبان ارمنی Խաչատուր Կեսարացի - به زبان لاتین Ḥachatur Kesaratsi ) ، ( زاده ۱۵۹۰ میلادی در کساریا - درگذشته ۱۶۴۶ میلادی در محله جلفا ( اصفهان ) ) ، خلیفهٔ وقت ارمنی های جلفای اصفهان، آموزگار و مؤسس اولین چاپخانه در خاورمیانه بود.
...
[مشاهده متن کامل]

خاچاطور کساراتسی از همان آغاز جوانی اش ( سال های ۱۶۱۱ تا ۱۶۱۴ میلادی ) زمانی که موسس سیونتسی در ناحیه کساریا به خدمت دینی می پرداخت به شاگردی وی درآمده بود. خاچاطور در سال ۱۶۱۶ میلادی زمانی که گریگور داراناغتسی وقایع نگار مشهور ارمنی سده هفدهم از قبرس دیدار کرد و یک سال تمام در آنجا در کلیسای ارمنی ماکار مقدس اقامت گزید کشیش آن کلیسا بود و در این مدت به تحصیل نزد داراناغتسی هم پرداخته است. در سال ۱۶۲۳ میلادی به مدت کوتاهی در قسطنطنیه اقامت گزید و در همان سال به همراه مؤسس سیونتسی به اصفهان سفر کرد و با دریافت عنوان ( وارداپت ) اسقف جلفای نو گردید. ( دوران مسئولیت خاچاطور در جلفای نو از سال ۱۶۲۰ میلادی آغاز شده است )
طبق کتیبه ای که روی سنگ قبر خاچاطور است، او سی ساله بود که اسقف جلفای نو شد و در سال ۱۶۴۶ میلادی یعنی در سن ۵۶ سالگی نیز وفات یافت. خاچاطور کساراتسی پس از انتخاب، اصلاحات زیادی انجام داد، بنیان کلیسا را استحکام بخشید و بسیاری از مردم را تحت آموزش های فرهنگی و مذهبی قرار داد. در اولین سال ریاست او، کلیسای کاتارینه در جلفای نو ساخته شد؛ طبق سند رسمی که در این صومعه حفظ شده، بنای کلیسا ابتکار مؤسس سیونتسی بوده و مخارج آن نیز از سوی «خواجه یقیازار لازاریان» از بازرگانان جلفای اصفهان پرداخت گردیده است. طبق یک دستخط به سال ۱۶۲۹ میلادی کساراتسی شاگردان زیادی پرورش داد، و مدارسی برپا نمود که بعدها از مراکز بسیار مهم تحصیلات عالیه مسیحی گردیده است.
در دورهٔ ریاستش کلیسای بیت لحم ( اصفهان ) که بزرگ ترین، زیباترین و مزین ترین کلیسای جلفای نو بود ساخته شد؛ مخارج ساخت این کلیسا، توسط شخصی به نام «خواجه پطرس ولیجانیان» بازرگان معروف دوران صفوی، پرداخت شد و مدفن وی و چند تن از اعضای خانواده اش نیز در حیاط کلیسا قرار دارد.
در زمان خاچاطور کساراتسی کلیسای وانک به یک مرکز تحصیلات عالی مسیحی، فرهنگ، نگارش کتاب، چاپ و نقاشی تبدیل گشت. در این مدت خلیفه گری ارامنه اصفهان یکی از قدرتمندترین و تاثیرگذارترین خلیفه گری های کلیسای ارمنی گردید. این جایگاه مهم و قابل توجه، با مرگ نابه هنگام او در سن ۵۶ سالگی مدتی دچار تزلزل شد.

خاچاطور کساراتسی
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/خاچاطور_کساراتسی