خانلری پرویز

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] «پرویز ناتل خانلری» در اسفند ماه 1292ش در تهران متولد شد. خانواده پدر و مادر او هر دو مازندرانی بودند و در حکومت قاجار شغل دیوانی داشتند. خانواده پدری خیلی زودتر از شهر بارفروش (بابل) کوچ کرده بودند. جد او میرزا احمد مازندرانی ابتدا عنوان خانلرخان و بعد لقب اعتصام الملک گرفت. پرویز تحصیلات ابتدایی را در مدرسه سن لویی، مدرسه آمریکایی تهران و مدرسه ثروت تهران گذراند. درس های دوره اول دبیرستان را به طور متفرقه امتحان داد، و هنگام ورود به دارالفنون برای دوره دوم متوسطه، به تشویق بدیع الزمان فروزانفر که آن زمان معلم دارالفنون بود، رشته ادبی را انتخاب کرد. سپس وارد دانشسرای عالی شد و در سال 1314 دانشنامه لیسانس زبان و ادبیات فارسی را از دانشکده ادبیات دانشگاه تهران دریافت کرد. پس از گذراندن دوره آموزشی خدمت نظام وظیفه، از سال 1315 به خدمت وزارت فرهنگ درآمد و مدتی دبیر دبیرستان های رشت بود. سپس ضمن تدریس در دبیرستانها، دوره دکتری زبان و ادبیات فارسی را گذراند.
در سال 1322 خانلری جزو اولین گروه دریافت کنندگان دکتری زبان و ادبیات فارسی از دانشگاه تهران بود. موضوع پایان نامه دکتری او «تحول غزل در شعر فارسی» بود که به راهنمایی ملک الشعرا بهار به انجام رساند و بعداً با عنوان «تحقیق انتقادی در عروض و قافیه و چگونگی تحول اوزان غزل فارسی» به چاپ رسید. پس از پایان خدمت وظیفه، دوران خدمت در دانشگاه تهران را آغاز کرد.
خانلری کرسی تاریخ زبان فارسی را در دانشکده ادبیات دانشگاه تهران ایجاد کرد و تا سال 1357 خود متصدی تدریس آن بود. در همان اوایل دوران خدمت در دانشگاه تهران، در سال 1325 انتشارات دانشگاه تهران را بنیان گذاشت و خود به مدت پنج سال مدیریت آن را به عهده داشت.
خانلری از دوران دانشجویی، همکاری خود را با مطبوعات آغاز کرد و اشعار و نوشته هایش در مجله مهر انتشار می یافت. در خاطرات خود به از جمعی از ادیبان نامدار آن زمان همچون محمدتقی بهار، رشید یاسمی و سعید نفیسی یاد می کند که در دفتر مجله مهر گرد می آمدند و مشهور به ادبای سبعه (هفت گانه) بودند. در مقابل آنها به چهار نفر جوان نوگرا و تحصیل کرده اروپا یعنی صادق هدایت، مجتبی مینوی، بزرگ علوی و مسعود فرزاد اشاره می کند که در کافه رزنوار در خیابان لاله زار نو جمع می شدند و به گروه ربعه مشهور شده بودند و خانلری در حدود سال 1315 با آنان نیز آشنایی یافت.
در خرداد 1322 نخستین شماره از مجله ادبی سخن را انتشار داد و با وجود وقفه ناخواسته ای که پیش آمد تا سال 1357 انتشار آن را تداوم بخشید.
خانلری در سال 1327 به پاریس رفت و مدت دو سال در انستیتو دوفونتیک که ضمیمه دانشگاه سوربن بود به مطالعه و تحقیق مشغول شد. او اولین ایرانی بود که با رشته فونتیک (آواشناسی) در این مؤسسه آشنا شد و رساله ای نیز دراین باره به زبان فرانسوی نوشت.

دانشنامه آزاد فارسی

خانْلری، پرویز (تهران ۱۲۹۲ـ همان جا ۱۳۶۹ش)
خانْلری، پرویز
(نام کامل: پرویز ناتل خانلری) محقّق زبان و ادبیات فارسی، شاعر، مترجم، روزنامه نگار و دولتمرد ایرانی. پس از طی دورۀ دبستان و دبیرستان، به دانشسرای عالی رفت و در رشتۀ ادبیات فارسی دانشنامۀ لیسانس گرفت و با پایان خدمت نظام وظیفه به تدریس در دانشکدۀ ادبیات دانشگاه تهران پرداخت. در ۱۳۲۲ش با گذراندن رساله ای از آن دانشگاه دانشنامۀ دکتری زبان و ادبیات فارسی دریافت کرد و از همان زمان تا ۱۳۵۷ش مجلۀ سخن را طی ۲۷ دوره منتشر کرد. از ۱۳۲۵ تا ۱۳۳۰ش رئیس ادارۀ انتشارات و روابط فرهنگی دانشگاه تهران بود. در ۱۳۲۷ش با استفاده از فرصت مطالعاتی خود به پاریس رفت و در دانشگاه سوربون و انستیتو فونتیک پاریس دربارۀ زبان شناسی و فونتیک زبان فارسی مطالعاتی انجام داد و درضمن در دانشگاه آزاد پاریس دورۀ زیباشناسی را نیز گذراند. در ۱۳۳۰ش نخستین کرسی تاریخ زبان فارسی را در دانشکدۀ ادبیات دانشگاه تهران تأسیس کرد. در ۱۳۳۲ش به لبنان سفر کرد و در دانشگاه سن ژوزف بیروت به ایراد یک سلسله سخنرانی دربارۀ فرهنگ و هنر ایران پرداخت. در ۱۳۳۶ش به امریکا سفر کرد و در همین سال به عضویت مجلس سنا درآمد و برای بهترین کتاب مخصوص کودکان جایزۀ سخن را دریافت کرد. در ۱۳۴۱ش به وزارت فرهنگ منصوب شد و ضمناً انتشار ماهنامۀ سخن علمی را آغاز کرد و تا هشت دوره آن را ادامه داد. در ۱۳۴۴ش بنیاد فرهنگ ایران را به دبیرکلی و مدیرعاملی خود تأسیس کرد که تا بهمن ۱۳۵۷ش دایر بود. از ۱۳۴۶ تا ۱۳۴۹ش به سمت مدیرعامل سازمان پیکار با بی سوادی منصوب شد. در ۱۳۵۱ش فرهنگستان ادب و هنر ایران و پژوهشکدۀ فرهنگ ایران را بنا نهاد و ریاست آن ها را پذیرفت. مثنوی «عقاب» او، که آن را به صادق هدایت هدیه کرد، یکی از اشعار برگزیده و ممتاز معاصر به شمار می رود. مقالات بسیاری از او در مجلات، به خصوص سخن، به چاپ رسیده است که همه در ۷۰ سخن در ۴ جلد منتشر شده است. به جز کتاب های درسی، آثار او را تألیف، تصحیح و ترجمه تشکیل می دهد. از تألیفات او: تاریخ زبان فارسی (۳ جلد)؛ وزن شعر فارسی. از تصحیح های او: دیوان حافظ؛ سَمَک عیار (۲ جلد). از ترجمه های او: تریستان و ایزوت، نوشتۀ ژوزف بدیه؛ شاهکارهای هنر ایران، نوشتۀ آرتور اپهام پوپ.

پیشنهاد کاربران

بپرس