خارستان

/xArestAn/

لغت نامه دهخدا

خارستان. [ رَ / رِ ] ( اِ مرکب ) کنایه از عالم ( از قبیل ) گلستان. ( آنندراج ). جای پرخار. دیولاخ ، جائی دشوار بود. ( لغت فرس اسدی ). زمین پرخار. خارسان. خلنگ زار :
شهریاری که خلاف تو کند زود فتد
از سمن زار بخارستان وز کاخ بکاز.
فرخی.
هر کجا سنگلاخی و یا خارستانی باشد لشکرگاه آنجا میباشد. ( تاریخ بیهقی چ ادیب ص 594 ). گفت در هیچ خارستان رفته ای ؟ گفت ها بلی. ( ابوالفتوح رازی ).
بخارستانت اندر گلستان است
بریگستانت اندر جویبار است.
مسعودسعد.
عندلیبم چه کنم خارستان
بگلستان شوم ان شأاﷲ.
خاقانی.
حفت النار همه راه سقر گلزار است
باز خارستان سر تاسر صحرا بینند.
خاقانی.
بلبلم در مضیق خارستان
که امیدم ز گلستان برخاست.
خاقانی.
و اگر در خارستان روزگار گلی شکفد از نفایس اعلاق و ذخایر مواهب سعادت باشد. ( سندبادنامه ص 102 ).
نقل خارستان غذای آتش است
بوی گل قوت دماغ سرخوش است.
مولوی.
در نظر من بغایت بی طراوت نمود، گوئیا خارستانی و شورستانی است. ( انیس الطالبین نسخه خطی کتابخانه مؤلف ص 142 ).

خارستان. [ رِ ] ( اِخ ) دهی است از دهستان کربال بخش زرقان شهرستان شیراز در 80 هزارگزی جنوب خاور زرقان و شش هزارگزی راه فرعی خرامه به سهل آباد خیر، ناحیه ای است جلگه ای و هوای آن معتدل و مالاریائی و سکنه آنجا 285 تن ، زبان آنها فارسی و مذهبشان شیعه میباشد آب آنجا از رودکر و محصولات غلات و برنج است و شغل اهالی زراعت و راه آن مالرو میباشد. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 7 ).

خارستان. [ رِ ] ( اِخ ) دهی از دهستان کوشه در بخش خاش شهرستان زاهدان واقع در 50 هزارگزی خاور شوسه زاهدان بخاش ناحیه ای است کوهستانی و گرم معتدل سکنه آن 70 نفر مذهبشان سنی و زبان آن ها بلوچی است آب آنجا از چشمه و محصولات لبنیات و غلات و شغل اهالی گله داری و زراعت میباشد راه آنجا مالرو و ساکنین آنجا از طایفه ریگی هستند. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 8 ).

فرهنگ فارسی

خارزار، جای پرخوار، زمینی که در آن خارزیاداست
( اسم ) جای پرخار خارزار خارسان .
دهی است از دهستان کوشه در بخش خاش شهرستان زاهدان واقع در ۵٠ هزار گزی شمال خاش و ۲۵ هزار گزی خاور شوسه زاهدان به خاش .

فرهنگ معین

(رِ ) (اِمر. ) جای پرخار، خارسان .

فرهنگ عمید

زمینی که در آن بوته های خار بسیار روییده باشد، خارزار، خارسان.

دانشنامه عمومی

خارستان کتابی است به زبان فارسی اثر مجدالدین خوافی، از نویسندگان نیمهٔ اول قرن هشتم هجری. عنوان اصلی آن را روضهٔ خلد گفته اند. روضهٔ خلد اگرچه در کنار منشآت قائم مقام فراهانی، از بهترین تقلیدهای گلستان سعدی به شمار می آید و باب های این کتاب با گلستان مشترک است ( هجده باب ) ، ولی زبان آن با زبان فاخر سعدی در گلستان قابل مقایسه نیست. کتاب خارستان را به نادرست به سعدی هم نسبت داده بودند که این انتساب درست نیست.
خوافی نگارش خارستان را در سال ۷۳۳ هجری به پایان رساند، و بار دیگر در سال ۷۳۷ در آن تجدیدنظر کرد. کتاب روضهٔ خلد مشتمل بر هجده باب است و در چاپ آن با عنوان خارستان فقط شانزده باب آن چاپ شده است. این هجده باب، متضمن ۴۲۰ حکایت و ۲۱۴۰ بیت ( در مقدمه وفایی: ۲۲۰۰ بیت ) و مبالغی آیات و احادیث و اخبار و حکمت است و خود در دو جا تصریح کرده که تمام اشعار کتابش که بدان ها تمثیل یا استدلال کرده، به استثنای دو مورد، از خود اوست.
کتاب خارستان در دهلی نو به صورت سنگی چاپ شده است و در ایران عباس علی وفایی، استاد دانشگاه و رئیس دانشکده ادبیات دانشگاه علامه طباطبایی، آن را ویراسته و با پیوست ها و افزوده ها منتشر کرده است. خارستان یک بار در سال ۱۳۴۱ توسط دانشگاه تهران منتشر شد و پس از آن هم بار دیگر در ۱۰۰۰ نسخه منتشر شد.
مجد خوافی علاوه بر روضهٔ خلد، سه اثر دیگر نیز داشته است که در روضهٔ خلد از آنها نام برده، ولی تاکنون اثری از آنها پیدا نشده است: کنز الحکمه، ترجمهٔ منظوم جواهر اللغة زمخشری، دیوان اشعار.
عکس خارستان

خارستان (سربیشه). خارستان یک روستا در ایران است که در دهستان درح شهرستان سربیشه واقع شده است. [ ۱] خارستان ۷۶ نفر جمعیت دارد.
عکس خارستان (سربیشه)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

در ضمن خارستان به تقلید از گلستان و سیصد سال بعد از گلستان نگاشته شده است و به دستور اکبر شاه از سلسله تیموریان که پنجاه سال حکومت کرد و مردی ادب دوست بود توسط مجد خواف که از ایران به هندوستان رفته بود
...
[مشاهده متن کامل]
نگاشته شد و باید خاطر نشان سازم که داراب گلچین در مقدمه ی تصحیح این اثر اشتباه دکتر صفا را در تاریخ ادبیات که به خطا مجدخوافی را به قرن هشتم ملقب کرده بود بر اساس یافته ها نوشته است

خارستان در سال 1392 توسط داراب گلچین تصحیح و تعلیقه شد و به چاپ رسید که تا قبل از آن چاپ نشده بود مگر در هندوستان که البته باید خاطرنشان سازم روضه خلد با این اثر تفاوت دارد و هر آن چه قبل از این بوده روضه خلد است و خارستان نیست و این اثر تنها توسط داراب گلچین به منصه ظهور درآمد

بپرس