حیدر رقابی

پیشنهاد کاربران

حیدر رقابی ( زاده ۱۹ آذر ۱۳۱۰– درگذشته ۲۳ آذر ۱۳۶۶ ) ، شاعر و فعال سیاسی ایرانی و متخلص به «هاله» است.
حیدر رقابی یا حیدرعلی رقابی در ۱۹ آذر ۱۳۱۰ به دنیا آمد. پدرش باجناغ محمدحسن شمشیری از هواداران دکتر مصدق بود و مادرش با مادر بیژن ترقی، ترانه سرای معروف، دختر عمو بود. او خود نیز از نوجوانی هواخواه جبهه ملی ایران بود و در جنبش ملی شدن نفت فعال بود. حیدر رقابی استعداد ترانه سرایی داشت و در شعر «هاله» تخلص می کرد. اما آوازه ش بیش تر از هر چیز به سبب ترانه مرا ببوس با صدای حسن گل نراقی است.
...
[مشاهده متن کامل]

«بیژن ترقی» دربارهٔ نسبت خود با «حیدر رقابی»، و همچنین چگونگی سرودن شعر و اجرای «مرا ببوس» می گوید: «رقابی طبعی حماسی و مبارزه جو داشت و خیلی زود در ردیف طرفداران دکتر مصدق و جبهه ملی درآمده، پیوسته در کنار سیاسیون، استعداد شاعری را به کار منظومه های وطنی و حماسی گرفته، با شور و هیجان در میتینگ ها با صدایی رسا و کلماتی آتشین اشعار خود را از پشت بلندگوها به گوش هم رزمان خود می رساند. »
ناصر انقطاع سردبیر سابق روزنامه صبح ایران می نویسد:
حیدر رقابی ( هاله ) را که پیش از ۲۸ مرداد سازمان «سربازان جبهه ملی» را رهبری می کرد، و ملت گرایی تندرو بود، به سمت مسئول کمیته نهضت مقاومت ملی دانشگاه تهران برگزیده شد.
هاله در اثر فعالیتهای خود در نهضت مقاومت ملی به زندان می افتد. او که مسئول کمیتهٔ تشکیلات نهضت مقاومت ملی دانشگاه تهران در سالهای ۳۲ و ۳۳ و ۳۴ بود با وساطت شمشیری از زندان آزاد می شود با این شرط که ایران را ترک نماید.
رقابی پس از آزادی از زندان در سال ۱۳۳۴ از ایران رفت و در کشور آمریکا در دانشگاه کلمبیا در رشتهٔ حقوق بین الملل مشغول به تحصیل شده و توانست در رشته حقوق مدرک لیسانس و فوق لیسانس را اخذ نماید، ولی به دلیل فعالیت های سیاسی و مخالفت با حکومت پس از کودتای ۲۸ مرداد با سفارت ایران در آمریکا درگیر شد و زمانی که کارشکنی های سفارت عرصه را بر او تنگ کرد، به ناچار به آلمان رفت و دورهٔ دکترای فلسفه را در دانشگاه برلین گذراند. او در برلین به فعالیت های سیاسی خود ادامه داده و «سازمان دانشجویان ملی» را پایه ریزی و هفته نامه ای ۴ صفحه ای به نام «پیشوا» را منتشر کرد. ( پیشوا نامی بود که دکتر حسین فاطمی به مصدق داده بود ) حیدر رقابی از دوستان نزدیک خسرو قشقایی عضو جبهه ملی ایران بود. در سال های آغازین دهه ۴۰ که خسرو قشقایی نشریه باختر امروز را در آلمان منتشر می کرد، حیدر رقابی نیز همراه خسرو قشقایی بود. ( باختر امروز نشریه دکتر حسین فاطمی در دوران ملی شدن نفت بود ) .

حیدر رقابیحیدر رقابی
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/حیدر_رقابی

بپرس