حویلی

لغت نامه دهخدا

حویلی. [ ح َ ]( ع اِ ) اماله حوالی است که بتصرف فارسیان بکسر لام و یای معروف باشد و الاّ حوالی در حقیقت بفتح لام است.( غیاث ) ( آنندراج ) ( بهار عجم ). رجوع به حوالی شود.

دانشنامه عمومی

حویلی ( اردو: حویلی، هندی: हवेली ) یک خانه یا عمارت سنتی در شبه قاره هند است که معمولاً دارای اهمیت تاریخی و معماری است. حویلی که از کلمهٔ عربی حوالی گرفته شده است، به معنی «فضای جداسازی شده» یا «فضای خصوصی» است. این واژه در دوران امپراتوری گورکانی رایج شد و در آن زمان بارِ معماری نداشت. [ ۱] [ ۲] بعداً، کلمه حویلی به عنوان اصطلاح عمومی برای سبکهای مختلف عمارتهای منطقه ای، شهرکی و معابد در شبه قاره هند مورد استفاده قرار گرفت. [ ۳]
عکس حویلی
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

مادربزرگ من کاشمری ( خراسان /خراسان رضوی ) بودند. به حیاط یا خانه حویلی میگفتند. و به اتاق، خانه که البته واژه درست برای اتاق در فارسی همین خانه است.
جمله خانه من ۲ اتاق دارد در فارسی تهران در فارسی خراسانی حویلی من ۲ خانه دارد گفته می شود. که البته با لهجه خودشان خانه، خَنَه گفته می شود.
...
[مشاهده متن کامل]

اگر اشتباه نکنم حویلی حیاط است که مجازا به جای سرا هم به کار برده می شود.
فارسی تهران بدبختانه خیلی جمله ها و واژه های نادرست داره که از زمان قاجاریه وارد زبان شده و تو این پنجاه سال هم دیگه به مرز نابودی رسیده.

مترادف با کلمه حیاط هست
در خیلی از جاهای افغانستان این کلمه را مترادف حیاط استفاده میکنند.
خانه ، سرای ، حیاط ؛ بیشتر مورد استفاده در کابل و شمال افغانستان دارد .

بپرس