حوضه ابریز رودخانه کارون بزرگ

پیشنهاد کاربران

حوضه آبریز کارون بزرگ، یکی از حوضه های باز ایران است که در تقسیم بندی حوضه های آبریز ایران، حوضهٔ فرعی به شمار می رود و زیرمجموعهٔ حوضهٔ آبریز خلیج فارس و دریای عمان است. مساحت این حوضه، ۶۷٬۲۵۷ کیلومتر مربع و رود اصلی آن، کارون است.
...
[مشاهده متن کامل]

حوضهٔ آبریز کارون بزرگ شامل استان چهارمحال و بختیاری و بخش های بزرگی از استان های لرستان و خوزستان و بخش کوچکی از استان کهگیلویه و بویراحمد و اصفهان است.
آبراههٔ اصلی حوضه، رود کارون است که شاخهٔ های اصلی آن یعنی رود کوهرنگ و رود بازفت از زردکوه در استان چهارمحال و بختیاری سرچشمه می گیرند و بعد از تلاقی با هم، رود کارون تشکیل می شود. پس از تلاقی با رود خرسان ادامه یافته و در شمال شوشتر به دو شاخه تقسیم می شود، در بند قیر دوباره دو شاخه به یکدیگر می پیوندد. در همین نقطه، رود دز نیز به آن متصل می شود و در نهایت، در آبادان وارد اروندرود می شود.
آبراهه فرعی این حوضه، رود دز می باشد که از تلاقی رودهای بختیاری و سزار شکل می گیرد. سرچشمهٔ رود بختیاری در نزدیکی سرچشمهٔ کارون است و رود سزار از پیرامون بروجرد سرچشمه می گیرد.
برپایهٔ دستور العمل تقسیم بندی حوضه های ایران، حوضهٔ آبریز کارون بزرگ به زیرحوضه های زیر تقسیم می شود:
طرحهای زیادی برای انتقال آب از حوضه کارون در حال بهره برداری یا در حال ساخت هستند. علاوه بر این مطالعات بسیاری برای انتقال آب از حوضه کارون به سایر حوضه ها در دشت مرکزی ایران در دست مطالعه است. این در حالی است که در سال های گذشته در مواقع قابل توجهی از سال، دبی رودخانه کارون کمتر از حداقل دبی تعیین شده بوده است. طرحهای انتقال آب از حوضه کارون بزرگ و دبی آنها بنا بر اعلام سازمان آب و برق خوزستان ( زیر مجموعه وزارت نیرو ) به شرح زیر است. گفتنی است این آمار در معرض تغییرات هستند. از سوی دیگر برخی، آمارهای رسمی انتقال آب از حوضه کارون را نادرست و کمتر از انتقال آب واقعی می دانند.
طرحهای در حال بهره برداری
• تونل کوهرنگ ۱ - از کارون به زاینده رود - ۳۲۳ میلیون متر مکعب
• تونل کوهرنگ ۲ - از کارون به زاینده رود - ۳۲۶ میلیون متر مکعب
• طرح قمرود - از دز به قمرود - ۱۸۱ میلیون متر مکعب ( ظرفیت در آینده به ۲۵۰ میلیون متر مکعب افزایش خواهد یافت ) ، قطر تونل: چهار و شش دهم متر
• تونل چشمه لنگان - از دز به زاینده رود - ۱۲۰ میلیون متر مکعب
• تونل خدنگستان - از دز به زاینده رود - ۸۴ میلیون متر مکعب، قطر تونل: سه و دو دهم متر

حوضه ابریز رودخانه کارون بزرگ
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/حوضه_آبریز_رودخانه_کارون_بزرگ

بپرس