حفظ الاسنان و اللثه و استصلاحها

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] حفظ الاسنان و اللثة و استصلاحها (کتاب). «حفظ الاسنان و اللثة و استصلاحها» نگاشته ای طبی پیرامون مباحث دهان و دندان است که به قلم پزشک و مترجم بزرگ دوران عباسی، یعنی حنین بن اسحاق (۱۹۴- ۲۶۴ ق) به رشته تحریر درآمده است.
از سال و انگیزه نگارش این اثر چیزی نمی دانیم، چرا که مؤلف خود تصریحی دراین باره ندارد و در کتب تاریخ علم پزشکی هم چیزی دراین باره نقل نشده است.

[ویکی فقه] حفظ الاسنان و اللثه و استصلاحها (کتاب). «حفظ الاسنان و اللثة و استصلاحها» نگاشته ای طبی پیرامون مباحث دهان و دندان است که به قلم پزشک و مترجم بزرگ دوران عباسی، یعنی حنین بن اسحاق (۱۹۴- ۲۶۴ ق) به رشته تحریر درآمده است.
از سال و انگیزه نگارش این اثر چیزی نمی دانیم، چرا که مؤلف خود تصریحی دراین باره ندارد و در کتب تاریخ علم پزشکی هم چیزی دراین باره نقل نشده است.
ساختار کتاب
کتاب دارای تبویب و فصل بندی خاصی نیست، با این حال می توانیم این کتاب را به دو بخش تقسیم کنیم: ۱- مطالبی است در مورد بهداشت دهان و دندان و این که چگونه دندان هایی سالم داشته باشیم. ۲- مطالبی است پیرامون درمان بیماری هایی که عارض دندان ها و لثه می شود.
گزارش محتوا
دندان پزشکی و بررسی بیماری های دندان و لثه سابقه ای طولانی دارد از این رو اهتمام به این مباحث نیز سابقه ای بس دراز دارد. در میان نگاشته هایی که به این موضوع پرداخته اند کتاب حاضر اولین نگاشته عربی و مدون در این زمینه است که به دست ما رسیده است. از سویی حنین بن اسحاق پزشکی صاحب تجربه و مشهور است و آنچه به عنوان تجربیات شخصی می نویسد قابل اعتنا و با ارزش است. از سوی دیگر وی محققی مشهور در زمینه ترجمه کتاب های یونانی است و کتاب های بسیاری را از سریانی و یونانی به عربی ترجمه نموده است. این دو شاخصه در کتاب های حنین باعث شده که اولا درمانهای پیشنهادی او برای بیماری ها، پیشنهادهای مقبولی باشد و نیز اقوالی که او از اطبای مکتب یونان- همانند جالینوس و بقراط و دیگران- نقل می کند، نقل قول هایی قابل اعتماد است. در بخش ابتدایی کتاب موارد متعددی از تعلیمات پزشکی را که برای حفظ دندان ها لازم و ضروری است را بیان می کند؛ از جمله ای که: ۱. فرد باید از تخمه بپرهیزد، چرا که فساد طعام در معده باعث فساد دندان ها می شود؛ ۲. اجتناب از شکستن چیزهای سخت با دندان ، زیرا این کار باعث سست شدن ریشه های دندان می شود؛ ۳. پرهیز نمودن از نوشیدن آب سرد بعد از غذاهای داغ. در بخش دوم، وی داروهای متعددی را برای امراض دندان و لثه بیان میکند که این داروها بیشتر با نام سنون شناخته می شود. بیشتر حجم این اثر نیز به بیان نسخه های مختلف سنونات اختصاص دارد. مؤلف ابتدا نسخه و خواص آن را بیان میکند و سپس اجزاء تشکلیل دهنده آن و مقدار هر یک را ذکر می کند و سپس شیوه ساخت دارو را شرح میدهد. همچنین وی نحوه استفاده از دارو را بیان می دارد.
وضعیت کتاب
...

پیشنهاد کاربران

بپرس