حسین بن مساعد حسینی حائری

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] حسینی حائری، عزالدین حسین بن مساعِد، عالم، محدّث و نسب شناس شیعی قرن نهم و دهم است.
از سال تولد، وفات و زندگی وی اطلاع دقیقی در دست نیست. سید محسن امین بر پایه پاره ای اسناد خطی موجود در جبل عامل، حسین بن مساعد را از اهالی عیناثا در جبل عامل دانسته که با برادرانش، سیدعبدالحق و سیدزین الدین، به عراق رفته و در کربلا سکونت گزیده است و هر سه در همان جا فوت کرده اند. براین اساس، حسینی حائری از فقهای برآمده از مکتب کربلا به شمار رفته است. به نوشته آقابزرگ طهرانی، به احتمال بسیار کتاب بَیدَرُالفلاح، که ابراهیم بن علی کَفعَمی در تألیف کتاب البلدالامین از آن بهره برده، تألیف مساعدبن حسین، پدر حسینی حائری، است؛ هر چند که پیشتر، افندی اصفهانی این احتمال را بعید دانسته و آقابزرگ طهرانی خود در این نسبت تردید کرده بود. کحّاله اثری با عنوان المراسلات را نیز به مساعد نسبت داده است.

استاد کفعمی
حسینی حائری معاصر و استاد کفعمی (متوفی ۹۰۰ یا ۹۰۵) بوده است. کفعمی، حسینی حائری را در حاشیه کتاب الجُنّةُ الواقیة و الجَنّةُالباقیة، معروف به المصباح، و دیگر آثار خود ستوده است. از کتاب فَرَجُ الکَرب و فَرَحُ القلب کفعمی بر می آید که وی با حسینی حائری مکاتباتی به نظم و نثر داشته است. شیخ حرّ عاملی (متوفی ۱۱۰۴) در امل الآمل حسینی حائری را فاضل و صالح وصف کرده است.

حسینی حائری و نسب شناسی
حسینی حائری در نسب شناسی نیز دستی داشته است. بر طبق برخی مکتوباتش، در ۹۱۷ از کربلا به سوی خراسان رفته و نَسَب ساداتی را که در سمنان و سبزوار دیده، ضبط کرده است.

مدت عمر
...

[ویکی شیعه] عزالدین حسین بن مساعِد حسینی حائری، عالم، محدّث و نسب شناس شیعی قرن نهم و دهم، از اساتید کفعمی و صاحب کتاب تُحفَةُ الابرار فی منَاقب اَبِی الائمةِ الاَطهار در مناقب امیرالمؤمنین علی (ع) است.
از سال تولد، وفات و زندگی وی اطلاع دقیقی در دست نیست. سید محسن امین بر پایه برخی اسناد خطی موجود در جبل عامل، حسین بن مساعد را از اهالی عیناثا در جبل عامل دانسته که با برادرانش، سیدعبدالحق و سیدزین الدین، به عراق رفته و در کربلا سکونت گزیده است و هر سه در همانجا فوت کرده اند. براین اساس، حسینی حائری از فقهای برآمده از مکتب کربلا به شمار رفته است.
به نوشته آقا بزرگ طهرانی، به احتمال بسیار کتاب بَیدَرُالفلاح، که ابراهیم بن علی کفعمی در تألیف کتاب البلدالامین از آن بهره برده، تألیف مساعد بن حسین، پدر حسینی حائری، است؛ هر چند که پیشتر، افندی اصفهانی این احتمال را بعید دانسته و آقابزرگ طهرانی خود در این نسبت تردید کرده بود. کحّاله اثری با عنوان المراسلات را نیز به مساعد نسبت داده است.

پیشنهاد کاربران

بپرس