حزب پان ایرانیست

دانشنامه آزاد فارسی

در ۱۳۲۶ش مکتب پان ایرانیست به وجود آمد و در ۱۳۳۰ش «حزب پان ایرانیست» رسماً تشکیل شد. رهبر حزب ، محسن پزشکپور بود. حزب پان ایرانیست در آغاز از نهضت ملی کردن صنعت نفت ایران حمایت کرد. اما با بروز اختلاف میان شاه و مصدق، جانب شاه را گرفت و در نتیجه برخی از پان ایرانیست ها، به رهبری داریوش فروهر، انشعاب کردند و حزب ملت ایران را تشکیل دادند. حزب پان ایرانیست در دوره های بیست ودوم و بیست وسوم نمایندگانی را به مجلس فرستاد. در مجلس بیست ودوم ، فراکسیون پان ایرانیست به جدایی بحرین از ایران رأی مخالف داد. فضل الله صدر، تنها نمایندۀ فراکسیون که رأی موافق داده بود، از حزب اخراج شد و حزب ایرانیان را به وجود آورد. در ۱۳۵۳ش با تشکیل حزب فراگیر رستاخیز، احزاب موجود از جمله حزب پان ایرانیست منحل و در آن ادغام شدند. در عین حال، پان ایرانیست ها در مجلس بیست وچهارم فراکسیون خود را داشتند. ارگان رسمی حزب پان ایرانیست روزنامۀ خاک و خون بود. در آستانۀ انقلاب اسلامی ایران ، این حزب بار دیگر تجدید سازمان کرد و پس از پیروزی انقلاب اسلامی منحل شد.

پیشنهاد کاربران

حزب سیاسی پان ایرانیست تشکیلاتی با مرام سیاسی پان ایرانیسم که هدف خود را مبارزه با استثمار، استبداد و استعمار، و آرمان خود را یگانگی و نیرومندی ایرانیان می داند. منتقدان ایدئولوژی این حزب را برگرفته از فاشیسم و شوونیسم می دانند. پایه های ایدئولوژیک و سیاسی این تشکیلات، در ۱۵ شهریور ۱۳۲۶ بنیاد گذاشته شد و در دی ماه ۱۳۳۰ وارد مرحلهٔ حزبی شد. این حزب در دوره های گوناگون در مجلس شورای ملی نماینده داشت. پس از انقلاب ۱۳۵۷ مرکز اصلی حزب به خارج از ایران منتقل شد و هم اکنون در داخل و خارج از ایران به فعالیت خود ادامه می دهد. این حزب از سوی دولت ایران حالت غیر قانونی و مجرمانه دارد و اعضای آن چندین بار شناسایی، دستگیر و زندانی شدند.
...
[مشاهده متن کامل]

مکتب پان ایرانیسم در سال ۱۳۲۶ به رهبری محسن پزشکپور و با همراهی علیرضا رئیس، داریوش فروهر، داریوش همایون، فرید سیاح سپانلو، علینقی عالیخانی، خداداد فرمانفرمائیان، احمد مختاری، مهدی بهره مند و بیژن فروهر بنیان گذاری گردید. اما ناصر انقطاع معتقد است که داریوش فروهر بعداً به این حزب پیوسته است. افراد این مکتب در سال های ۱۳۲۰ به هنگام ورود نیروهای انگلیسی به ایران و در سال های ۱۳۲۴ و ۱۳۲۵ به هنگام اشغال آذربایجان به دست ارتش سرخ با تشکیل گروه های ضربت و زیرزمینی به مبارزه علیه بیگانگان پرداخته بودند. البته در سال ۱۳۲۲ این افراد تشکیلاتی را با نام گروه انتقام تشکیل دادند، که به نوعی مقدمه ای بر حزب پان ایرانیست بود. حزب پان ایرانیست در دی ماه سال ۱۳۳۰ با ادغام حزب نبرد ایران در این مجموعه تحت عنوان حزب ملت ایران بر بنیاد پان ایرانیسم رسماً تشکیل گردید. در همان مراحل اول گروهی به پیشگامی محمد مهرداد و منوچهر تیمسار، سازمان پان ایرانیست، یا پرچمداران پان ایرانیسم، را به وجود آوردند. سپس با بروز اختلاف در همان سال داریوش فروهر و محسن پزشکپور، دو تن از اعضای برجستهٔ حزب بر سر روش فعالیت سیاسی و موضع گیری در قبال درگیری میان شاه و مصدق و سلطنت شاه مطابق با قانون اساسی مشروطه، اختلاف نظر پیدا کردند. مجموعه به دو گروه حزب ملت ایران بر بنیاد پان ایرانیسم به رهبری و دبیرکلی داریوش فروهر و حزب پان ایرانیست به رهبری محسن پزشکپور ایجاد می شود.

حزب پان ایرانیستحزب پان ایرانیستحزب پان ایرانیستحزب پان ایرانیستحزب پان ایرانیستحزب پان ایرانیست
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/حزب_پان_ایرانیست

بپرس