حزب دموکرات کردستان

دانشنامه عمومی

حزب دموکرات کردستان (عراق). حزب دموکرات کردستان ( به کردی: پارتی دیموکراتی کوردستان، Partiya Demokrat a Kurdistanê ) که به صورت مخفف پ. د. ک یا ک. د. پ نیز نامیده می شود و به پارتی نیز معروف است، یک حزب ملی گرای کرد در کشور عراق و منطقهٔ اقلیم کردستان عراق، و تشکیل دهندهٔ اصلی حکومت اقلیم کردستان عراق است. بنیانگذار این حزب مصطفی بارزانی بود که از رهبران جنبش ملی گرایی کردی به شمار می رود. ارگان رسمی حزب دموکرات کردستان خبات نام دارد.
حزب دموکرات کردستان عراق در سال ۱۹۴۶ در بغداد تشکیل شد و مصطفی بارزانی که از سال ها قبل دست به قیام زده بود و در این زمان در مهاباد بود به رهبری این حزب برگزیده شد. پس از فروریختن جمهوری مهاباد و رفتن بارزانی به شوروی، این حزب مشغول سازماندهی مخفی در عراق شد. حزب دموکرات پس از بازگشت بارزانی به عراق و به دنبال کودتای عبدالکریم قاسم در سال ۱۹۵۸ در عراق به رسمیت شناخته شد و به دفاع از حقوق کردهای عراقی پرداخت، تا توانست در سال ۱۹۷۰ خودمختاری را از حکومت وقت عراق بگیرد.
در سال ۱۹۷۵ در پی قرارداد الجزایر بین شاه ایران و صدام این حزب و خانوادهٔ بارزانی مجبور شدند به ایران پناه بیاورند که شاه ایران امکان اقامت آنان را در منطقه ای در نزدیکی کرج فراهم ساخت. ملامصطفی بارزانی در سال ۱۹۷۹ درگذشت. پس از او پسرش مسعود بارزانی در کنگرهٔ نهم حزب به رهبری این حزب انتخاب کردید. حزب دموکرات به مبارزه علیه حکومت مرکزی عراق ادامه داد تا توانست در سال ۱۹۹۱ در پی قیام مردم و حمله منظم شاخه نظامی حزب به پایگاه های حکومت مرکزی عراق در مناطق کُردنشین این کشور، به همراه اتحادیه میهنی کردستان یک دولت فدرال کُردی در بخشی از مناطق کردنشین عراق برپا سازد.
مطابق با اساسنامهٔ داخلی حزب دموکرات کردستان کنگرهٔ این حزب می بایست هر ۴ سال یک بار برگزار شود. نخستین کنگرهٔ حزب دموکرات کردستان در ۱۶ اوت سال ۱۹۴۶ در بغداد برگزار شده است. سیزدهمین و آخرین کنگرهٔ این حزب نیز در سال ۲۰۱۰ برگزار شد که طی آن مسعود بارزانی به عنوان رهبر حزب و برادرزاده اش نچیروان بارزانی به عنوان معاون وی انتخاب شدند. حزب دموکرات از سال ۲۰۱۰ به بعد به مدت ۱۱ سال هیچ کنگره ای برگزار نکرده است و شورای رهبری حزب به صورت مدام موعد برگزاری کنگره را به تعویق انداخته است. روز سه شنبه ۲۳ فوریهٔ ۲۰۲۱ فاضل می رانی دبیر دفتر سیاسی حزب دمکرات کردستان اعلام کرد که کنگرهٔ چهاردهم حزب دمکرات کردستان در تاریخ ۲۶ مه ۲۰۲۱ در شهر دهوک برگزار خواهد شد. [ ۱]
عکس حزب دموکرات کردستان (عراق)عکس حزب دموکرات کردستان (عراق)عکس حزب دموکرات کردستان (عراق)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

حزب دموکرات کردستانگروه خودمختاری¬طلب در کردستان ایران . در شهریور ۱۳۲۴ فرقه یا حزب دموکرات کردستان، به رهبری قاضی محمد، با صدور بیانیه ای در مهاباد اعلام موجودیت کرد. این تشکیلات ، پیش از آن جمعیت رستاخیز کردستان خوانده می شد. در این بیانیه ، خودمختاری داخلی ، استفاده از زبان کردی در مدارس و ادارات ، برخی خواسته های محلی دیگر و نیز بعضی اصلاحات اجتماعی و اقتصادی درخواست شده بود. در آذر ۱۳۲۴ش، قاضی محمد در تظاهراتی تشکیل حکومت کردستان را اعلام کرد. در بهمن همان سال ، مجلس ملی کردستان تشکیل شد و با اعلام جمهوری خودمختار کردستان در مهاباد، قاضی محمد به عنوان صدر جمهوری ، محمدحسین سیف قاضی به سمت وزیر جنگ و ملامصطفی بارزانی، که از عراق رانده شده بود، به عنوان فرمانده کل ارتش کردستان انتخاب شدند. تشکیل فرقة دموکرات کردستان و استقرار حکومت خودمختار، با تشویق و پشتیبانی روس ها صورت گرفت که پس از پایان جنگ جهانی دوم، هنوز در ایران حضور داشتند. روس ها مانع از ورود نیروهای نظامی ایران به مناطق کردنشین غرب کشور شدند. سرانجام، در پی توافق نخست وزیر وقت ، احمد قوام ، با شوروی و قطع حمایت روس ها از فرقه ، در زمستان ۱۳۲۵ ارتش وارد مهاباد شد. سران فرقه تسلیم شدند و با اعدام قاضی محمد، سیف قاضی و صدر قاضی، برادر قاضی محمد، حکومت خودمختار فرقة دموکرات پس از قریب یک سال از میان رفت .

پیشنهاد کاربران

حزب دموکرات کردستان ( مخفف: حدک، HDK ) یک حزب سیاسی در کردستان ایران و اپوزیسیون نظام جمهوری اسلامی ایران بود که طی سال های ۱۳۸۵ تا ۱۴۰۱ علیه این حکومت فعالیت می کرد. اولین دبیرکل این حزب عبدالله حسن زاده و آخرین آن خالد عزیزی بود. تشدید اختلافات درونی اعضای حزب دموکرات کردستان ایران بر سر انتخاب رهبر آیندهٔ آن حزب در سیزدهمین کنگرهٔ این حزب در سال ۲۰۰۶ باعث تشکیل دو حزب مجزا شد و حزب دموکرات کردستان ( HDK ) ، از حزب دموکرات کردستان ایران، انشعاب پیدا کرد. در ۳۰ مرداد ۱۴۰۱ ( ۲۱ اوت ۲۰۲۲ ) پس از ۱۶ سال دو حزب بار دیگر به یکدیگر پیوسته و تحت نام حزب دموکرات کردستان ایران فعالیت مشترک خود را تحت رهبری واحد تداوم بخشیدند.
...
[مشاهده متن کامل]

حزب دموکرات کردستان ( حدک ) یکی از سه حزب ایرانی دارای عضویت در انترناسیونال سوسیالیست بود.
عبدالله حسن زاده دبیرکل قبلی حزب دموکرات کردستان ایران همراه با چندین تن از اعضای با سابقه و رهبری حزب در تاریخ ۱۶ دسامبر ۲۰۰۶ اعلام کردند که «در اعتراض به عملکرد جناح تمامیت خواه به رهبری مصطفی هجری، راه خود را از راه اکثریت کمیته مرکزی منتخب کنگره سیزدهم حزب جدا و از این تاریخ به بعد با نام حزب دموکرات کردستان که نام سابق حزب نیز هست فعالیت خواهند کرد». عبدالله حسن زاده، روز پنج شنبه ۷ دسامبر ۲۰۰۶ به خبرگزاری فرانسه گفته است که انشعاب او و هم حزبی هایش صلح آمیز و بدون هرگونه درگیری انجام شده است. عبدالله حسن زاده که در کردستان عراق به سر می برد می گوید: «در دو سال گذشته بحث اصلی در درون حزب، پیرامون اصلاح ساختار رهبری جمعی حزب بود و به دلیل عدم رسیدگی به خواسته هایمان، به این نتیجه رسیدیم که این تصمیم را بگیریم».
در ۲۰ سپتامبر ۲۰۱۴ گروهی تحت عنوان محافظان شرق کردستان با انتشار بیانیه ای مسئولیت چند عملیات مسلحانه را در سردشت و مریوان بر عهده گرفت و از حزب دمکرات کردستان به عنوان پشتیبان خود نام برد.
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، در ۱۷ شهریور سال ۱۳۹۷ حمله ای موشکی به دفتر حزب دمکرات کردستان انجام داد. در این حمله ۱۴ عضو حزب دمکرات کردستان کشته که در میان آن ها ۶ نفر عضو کمیته رهبری بودند، همچنین بیش از ۴۰ نفر نیز از اعضای این حزب زخمی شدند.

حزب دموکرات کردستان
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/حزب_دموکرات_کردستان_(حدک)

بپرس