حزب الله لبنان

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] حزب الله، از تأثیرگذارترین تشکلهای شیعی لبنان.
حزب الله، از تأثیرگذارترین تشکلهای شیعی لبنان. جنبشهای اسلام گرای شیعی در لبنان، نخست تحت تأثیر حوزه علمیه نجف و قم و نیز متأثر از انقلاب اسلامی ایران پدید آمدند. مهم ترین این جنبشها، جنبش محرومین (حرکة المحرومین) و جنبش گروههای مقاومت اسلامی (افواج المقاومةالاسلامیة)، مشهور به اَمَل، بودند که امام موسی صدر آنها را تأسیس کرد
← ضعیف شدن حزب با ناپدید شدن امام موسی صدر
(۱) مسعود اسداللهی، از مقاومت تا پیروزی: تاریخچه حزب الله لبنان، ۱۳۶۱ـ ۱۳۷۹، تهران ۱۳۷۹ش.(۲) مسعود اسداللهی، جنبش حزب الله لبنان: گذشته و حال، تهران ۱۳۸۲ش.(۳) امین مصطفی، المقاومة فی لبنان: ۱۹۴۸ـ ۲۰۰۰، بیروت ۱۴۲۴/۲۰۰۳.(۴) عبدالله بلقزیز، حزب الله من التحریر الی الردع: ۱۹۸۲ـ ۲۰۰۶، بیروت ۲۰۰۶.(۵) حسن فضل الله، الخیارالآخر: حزب الله، السیرة الذاتیة و الموقف، بیروت ۱۴۱۴/ ۱۹۹۴.(۶) رفعت سیداحمد، حسن نصرالله: ثائر من الجنوب، دمشق ۲۰۰۶.(۷) رفعت سیداحمد، حسن نصرالله: الوعد الصادق (ملحمة النصر الالهی کاملة)، دمشق ۲۰۰۷.(۸) وضاح شراره، دولة «حزب الله» : لبنان مجتمعاً اسلامیاً، بیروت ۱۹۹۸.(۹) صلاح الدین سلیم، «الوعد الصادق و تداعیاتها العسکریة»، در فجرالانتصار.(۱۰) طارق عزب، حزب الله بین الحقائق و اوهام الغرب، (قلیوب، مصر) ۱۴۲۲/۲۰۰۲.(۱۱) عارف عبد، لبنان و الطائف: تقاطع تاریخی و مسار غیر مکتمل، بیروت ۲۰۰۱.(۱۲) عبدالحلیم حمود، اسرائیل و حزب الله: الحرب النفسیة، بیروت ۲۰۰۷.(۱۳) جعفر حسن عتریسی، حزب الله: الخیار الاصعب و ضمانة الوطن الکبری، بیروت ۱۴۲۶/ ۲۰۰۵.(۱۴) غسان عزی، حزب الله من الحلم الایدیولوجی الی الواقعیة السیاسیة، کویت ۱۹۹۸.(۱۵) نعیم قاسم، حزب الله: المنهج، التجربة، المستقبل، بیروت ۱۴۲۵/۲۰۰۴.(۱۶) حسن محمود قبیسی، الإنحدار و الإندحار من وعد بلفور الی الوعد الصادق، (بیروت) ۱۴۲۸/ ۲۰۰۷.(۱۷) محمد مورو، حزب الله: النشأة، العملیات، الجهاد، الانتصارات، قاهره (۲۰۰۱).(۱۸) موسوعة حزب الله، بیروت: مؤسسة هنا انترناسیونال.(۱۹) موسوعة نصرالله الرجل الذی یختصرالامة، بیروت: منشورات الفجر، ۱۴۲۷/ ۲۰۰۶.(۲۰) محمدنجیب میقاتی، «میقاتی: الحکومة تجمع الاطیاف اللبنانیة المعارضة و الموالاة»، الریاض، ش ۱۳۴۴۹، ۱۱ ربیع الاول ۱۴۲۶.

[ویکی شیعه] حزب الله بزرگ ترین حزب شیعی و تشکیلاتی سیاسی، نظامی و مذهبی در لبنان است که با هدف مقابله با تهدیدات نظامی اسرائیل شکل گرفته است. اصول حزب، ایمان به اسلام، مقاومت در برابر اسرائیل و پذیرش رهبری ولی فقیه است. دبیر کل فعلی این حزب، سید حسن نصرالله است. این حزب از آغاز شکل گیری در سال ۱۹۸۲م تا سال ۲۰۰۶م درگیری های نظامی بسیاری با نظامیان رژیم اسرائیل داشته که از مهم ترین آنها عملیات الوعد الصادق و نبرد ۳۳ روزه است. حزب الله توانست پس از درگیریهای نظامی با اسرائیل، ارتش این رژیم را از جنوب لبنان عقب براند و شماری بسیار از اسیران را از زندانهای اسرائیل آزاد نماید. حزب الله فعالیت های نظامی، سیاسی، اجتماعی و رسانه ای گسترده ای در لبنان دارد و تعدادی از نیروهای حزب الله در مجلس و دولت لبنان حضور دارند. حزب الله با ایران پیوندهای عمیقی دارد و از حمایت همه جانبه نظام ایران برخوردار است. ارتباط حزب الله با سوریه به عنوان یکی از محورهای مقاومت علیه اسرائیل همواره وجود داشته است و امروزه حزب الله در کنار ارتش سوریه در حال نبرد با گروههای شبه نظامی تکفیری و تروریستی است.
پس از جنگ داخلی ۱۹۷۵ بین مسلمانان و مسیحیان، امام موسی صدر برای حفاظت از شیعیان، حزب امل را تأسیس کرد. با ربوده شدن امام موسی صدر در لیبی، رهبری این گروه به نبیه بری سپرده شد اما سیاست های وی سبب شد تا عدهٔ کثیری از شیعیان از امل جدا شوند.
پیروزی انقلاب اسلامی در سال ۱۹۷۹ میلادی و هم چنین اشغال لبنان توسط اسرائیل سبب شد که شیعیان تصمیم گرفتند همگی در جهت رسیدن به اهداف خود تحت تشکلی واحد فعالیت های خود را ادامه بدهند.

دانشنامه آزاد فارسی

نام تشکیلاتی سیاسی ـ نظامی در جامعۀ شیعه لبنان. ظهور این تشکّل به زمانی بازمی گردد که نَبیه بِرّی، رهبر جنبش امل، در گردهمایی کمیتۀ نجات شرکت کرد که به دعوت الیاس سرکیس، رئیس جمهور وقت لبنان، هم زمان با اشغال لبنان توسط اسرائیل در ۱۹۸۲ برگزار شد. سیّد ابراهیم الامین، مسئول دفتر جنبش امل، با برگزاری کنفرانسی مطبوعاتی در دفتر روزنامۀ کیهان، به کمیتۀ نجات و شرکت کنندگان در آن حمله کرد و آن را کمیتۀ امریکایی نامید. هم زمان با این اوضاع، سید حسین موسوی (ابوهشام)، قائم مقام رهبر جنبش امل، نیز به کمیتۀ نجات تاخت و ضمن انشعاب از جنبش، ظهور جنبش امل اسلامی را اعلام کرد. دفتر سیاسی امل در بیروت در واکنشی موسوی را اخراج کرد، اما به زودی بسیاری از رجال و شخصیت ها و جوانان لبنان با انتقاد از امل خط مشی جدیدی را با الهام از انقلاب اسلامی آغاز کردند و سازمانی تشکیل دادند که نام آن به حزب الله شهرت یافت. حزب الله لبنان که گروهی اسلام گرا و آزادی خواه بود، عمدتاً از نبرد مسلحانه با رژیم صهیونیستی برای آزادسازی جنوب لبنان حمایت می کرد و از نظر اجتماعی نیز به گسترش خدمات پیشینِ جنبش امل، مانند مدرسه سازی و تأسیس درمانگاه و امور خیریه با کمک مردم می پرداخت. در مارس ۱۹۸۸، به دنبال تعمیق اختلافات میان اعضای امل و حزب الله منازعه ای بین این دو درگرفت که حدود دو سال به طول انجامید، اما سرانجام صلح بین آن دو برقرار و هر دو گروه در صحنۀ لبنان فعال شدند. در ۱۹۹۲ رژیم اشغالگر قدس طی عملیاتی سید عباس موسوی، دبیرکل وقت حزب الله لبنان، را به همراه خانواده اش به شهادت رساند. شورای رهبری حزب الله بلافاصله سیّد حسن نصرالله را جانشین وی کرد. حزب الله از آغاز دهۀ ۱۹۹۰ نبردهای سختی با رژیم اشغالگر قدس داشت که دشوارترین آن ها در ۱۹۹۳ و ۱۹۹۶ بود، اما مهم ترین نبرد آنان جنگ ۳۳روزه در ۲۰۰۶ بود. این یورش نظامی که به قصد نابودی حزب الله صورت گرفته بود با ناکامی و شکست بی سابقۀ رژیم اشغالگر قدس به پایان رسید و بزرگ ترین شکست تاریخ اسرائیل لقب گرفت و نام حزب الله را در گستره ای جهانی مطرح کرد.

پیشنهاد کاربران

بپرس