حزب اسلامی گلبدین حکمتیار

دانشنامه آزاد فارسی

از احزاب سیاسی- نظامی بنیادگرای افغانستان، متشکل از اقوام پشتون. از احزاب معارض دولت های افغانستان، از اواسط دهۀ 1350ش تا اوائل دهۀ 1390. این حزب در سال 1356 به رهبری گلبدین حکمتیار تأسیس و دو سال بعد با انشعابی به دو شاخۀ اصلی تقسیم شد. یکی به رهبری سابق و دیگری به رهبری یونس خالص. از اعضای معروف شاخۀ حکمتیار، جز او، محمد نادر افغان (مسئول مطبوعاتی حزب) را می توان نام برد. حزب اسلامی گلبدین حکمتیار از قدرتمندترین سازمان های نظامی مجاهدین افغان و از مهم ترین گروه های ائتلاف هفتگانۀ پیشاور بوده که در طول حکومت جمهوری دمکراتیک افغانستان با حمایت های مالی و تسلیحاتی کشورهایی چون امریکا، عربستان و پاکستان با دولت و نیروهای ارتش سرخ شوروی جنگیده اند. با پیروزی مجاهدین و سقوط حکومت کمونیستی افغانستان (۱۳۷۱)، نیروهای این حزب بخش هایی از شهر کابل را اشغال کردند. با تشکیل دولت اسلامی افغانستان با وجود پیشنهاد مقام نخست وزیری به حکمتیار، بعد از یک سال دوام در این پست، با دولت توافق نکردند و به همراهی گروه ها و احزاب دیگر جنگ داخلی راه انداختند. در این دوره به کرات کابل توسط نیروهای حزب اسلامی بمب باران شد. با ورود نیروهای طالبان به عرصۀ جنگ های داخلی، حمایت کشورهایی چون عربستان و امریکا از گروه نظامی حکمتیار قطع شد که پیامد این رویداد، پیوستن بسیاری از اعضای حزب اسلامی حکمتیار به طالبان بود. متعاقب این تجزیه تمامی پایگاه ها و متصرفات حزب اسلامی در شمال افغانستان به دولت و نیروهای طالبان واگذار شد. حزب اسلامی حکمتیار پس از سقوط حکومت طالبان، دولت کرزای را به رسمیت نشناخته و به نبرد با ارتش افغانستان و نیروهای خارجی مستقر در افغانستان پرداختند. این حزب طی سال های اخیر به صورت داوطلبانه در انتخابات ریاست جمهوری و شوراهای ولایتی شرکت کرده است.

پیشنهاد کاربران

حزب اسلامی یک سازمان سیاسی - نظامی از قوم پشتون در افغانستان است که در سال ۱۹۷۷ به رهبری گلبدین حکمتیار تأسیس شد و دو سال بعد با انشعاب برخی از اعضای حزب به رهبری یونس خالص، به دو شاخه اصلی تقسیم شد. حزب اصلی به نام حزب اسلامی گلبدین حکمتیار معروف شده و جریان تحت رهبری یونس خالص نیز به حزب اسلامی خالص معروف شد.
...
[مشاهده متن کامل]

حزب اسلامی افغانستان از زمان تأسیس خود با تمام حکومتهایی که در افغانستان به قدرت رسیده اند؛ یعنی حکومت محمد داوودخان نخستین رئیس جمهور افغانستان، حکومت سوسیالیستی حزب دموکراتیک خلق، دولت مجاهدین به رهبری برهان الدین ربانی، حکومت طالبان و دولت حامد کرزی، جنگیده است. البته آنها در اکثر سالهای جنگ مذاکراتی را با دولتهایی که علیه آنها می جنگیده اند داشته اند اما هیچ یک از این مذاکرات در نهایت به پایان جنگ منجر نشده است. گلبدین حکمتیار رئیس این حزب و محمدنادر افغان نام مسئول مطبوعاتی اش است.
حزب اسلامی گلبدین حکمتیار از قدرتمندترین سازمان های مجاهدین افغان در طول جنگ شوروی در افغانستان بود و کمک های زیادی را از طریق پاکستان از آمریکا و عربستان و دیگر کشورهای مخالف شوروی دریافت می کرد. پایگاه اصلی نیروهای حکمتیار در ولایت های پشتون نشین شرقی بود اما بخش هایی از شمال کشور را نیز به تصرف خود درآورده بودند.
با پیروزی مجاهدین و سقوط حکومت کمونیستی افغانستان در بهار سال ۱۳۷۱، نیروهای این حزب بخش هایی از شهر کابل را اشغال کردند. شش گروه از هفت گروه اصلی مجاهدین معروف هفت گروه پیشاور برای تشکیل دولت آینده افغانستان با نام دولت اسلامی افغانستان به توافق رسیدند و پست نخست وزیری را نیز به گلبدین حکمتیار اختصاص دادند اما حزب اسلامی حکمتیار این توافق را قبول نداشت و کمی بعد پس از به توافق نرسیدن حکمتیار با دیگر گروه های افغانی در مورد تقسیم قدرت، جنگ داخلی افغانستان آغاز شد. حکمتیار حضور برخی اعضای حکومت گذشته به ویژه ژنرال دوستم در دولت جدید را مهمترین دلیلی مخالفت خود با دولت جدید افغانستان اعلام می کرد.
جنگ میان نیروهای حکمتیار و نیروهای جمعیت اسلامی افغانستان به رهبری ربانی و احمدشاه مسعود از مهمترین نبردهای این مقطع تاریخ افغانستان به شمار می رود که با بمباران هرروزه کابل همراه بود. حکمتیار در مقطعی حتی با مخالفان قدیمی خود یعنی جنبش ملی اسلامی به رهبری ژنرال دوستم و حزب وحدت اسلامی شیعیان هزاره نیز در جنگ علیه دولت ربانی متحد شد.

حزب اسلامی گلبدین حکمتیارحزب اسلامی گلبدین حکمتیارحزب اسلامی گلبدین حکمتیارحزب اسلامی گلبدین حکمتیارحزب اسلامی گلبدین حکمتیارحزب اسلامی گلبدین حکمتیار
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/حزب_اسلامی_گلبدین_حکمتیار

بپرس