حریملاء

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] حُرَیمِلاء، شهری در منطقه نجد عربستان سعودی واقع شده است.
حریملاء در َ۸ ْ۲۵ عرض شمالی و َ۸ ْ۴۶ طول شرقی، در ۸۶ کیلومتری شمال غربی شهر ریاض (پایتخت عربستان سعودی)، در شمال غربی شهر سَدوس در وادی حَنیفه، میان اقلیم سُدَیر و اقلیم عارض، واقع است. آب و هوای آن گرم و بیابانی است. میانگین دمای این شهر از حدود ْ۱۴ در ماههای سرد تا ْ۳۵ در ماههای گرم متغیر است. میانگین بارش سالیانه آن به حدود ۱۲۰ میلیمتر می رسد که مقدار ناچیزی است و برای جبران آن، سدّی در نزدیکی شهر ساخته شده است. حریملاء، به سبب خاک حاصلخیز و چاههای عمیق، دارای کشاورزی مناسب و نخلها و درختان میوه و محصولات متنوع است.
بنیانگذار شهر
بنیان گذاری شهر را به آل مبارک، شاخه ای از آل ربّاع (از قبایل عَنزه) نسبت داده اند. آل مبارک نفوذ خود را بر این شهر تا ۱۳۴۴ش حفظ کردند، هرچند قبایلی چون سُبَیع، دَواسِر، بنوتمیم و قحطان نیز در شهر حضور داشتند. در منابع، حریملاء به صورتهای حُرَیمَله، حُرَیمِله، حَرمَله و حَرْمَلاء نیز ضبط شده است. نام حرملاء در برخی منابع ادبی کهن دیده می شود. ابوعبید بکری نیز به حَرْمَلاء اشاره کرده که ظاهراً همان حریملاء است. این شهر، که گاهی با نواحی پیرامون به طور کلی شَعیب خوانده می شود، در منابع جدید به صورت حریملاء یا حریملا ذکر شده است. حریملاء از دیرباز قلمرو امیران شهر عُیینه بود. آبادانی و رونق این شهر از سده نهم، و به هنگام ورود یوسف ابوریشه (رئیس یکی از قبایل) به این سرزمین، آغاز شد. وی با حفر چاه و ساختن دژ، در آبادانیِ حریملاء کوشید. در نیمه سده یازدهم، که گروههای دیگری به حریملاء رفتند، آبادانی بیشتری در آن صورت گرفت.
از شهرهای مهم وهابیون
حریملاء از شهرهای مهم وهابیون و سعودیها به شمار می رود. این شهر از نخستین شهرهایی بود که محمدبن سعود (نخستین فرمانروای آل سعود، متوفی ۱۱۷۹) به آن توجه کرد و پس از وی، محمدبن عبدالوهاب (مؤسس فرقه وهابی)، در حریملاء اقامت گزید و دعوتش را به دیگر مناطق اعلام کرد ؛. حملات گوناگونی که از نیمه دوم سده دوازدهم به حریملاء شد، موجب گردید تا چند بارو دور شهر بنا گردد (رجوع کنید به ادامه مقاله). در سده های اخیر نیز بارها در این شهر جنگهای داخلی و خارجی روی داده است. در ۱۳۰۹ حریملاء در معرض کشمکشهای محمدبن رشید (حاکم حائل) و عبدالرحمان بن فیصل (از امرای سعودی) قرار گرفت و سرانجام در ۱۳۴۰، عبدالعزیزبن سعود (مؤسس عربستان سعودی) آن را تصرف کرد.
جمعیت شهر
...

پیشنهاد کاربران

بپرس