حروف ابجد

/horuf/

لغت نامه دهخدا

حروف ابجد. [ ح ُ ف ِ اَ ج َ ] ( ترکیب اضافی ، اِ مرکب ) همان حروف هجاء است هنگامی که بترتیب مخصوص رده بندی شوند، و آنرا ترتیب ابجدی نامند. در برابر ترتیب الفبائی. یا ترتیب ابتثی و ترتیب حلقی. ترتیب حلقی حروف هجاء چنین است : ع ح هَ خ غ ق ک ج ش ص ض س ز ط د ت ظ ذ ث ر ل ن ف ب م و ا ی. ترتیب ابتثی نیزبر دو وجه است اول ابتثی شرقی ، چنانکه در این لغتنامه بکار برده شده است ، دوم ابتثی غربی که مسلمانان اندلس بکار می بردند، چنانکه ابن عبدالبر در کتاب «الاستیعاب » بکار برده است : ا ب ت ث ج ح خ د ذ ر ز ط ظ ک ل م ن ص ض ع غ ف ق س ش هَ و ی. رجوع به فهرست دانشگاه ج 2 ص 336 و 337 و 360 و 501 و به «ابجد» در همین لغت نامه شود. از گفته قفطی چنین برمی آید که ترتیب ابتثی در دوران مأمون عباسی شناخته بوده است. ( اخبارالحکماء ص 443 ). لیکن قدیمترین کتاب که بدین ترتیب منظم شده است البارع قالی است. رجوع به حروف معجم شود.

فرهنگ فارسی

همان حروف هجا است هنگامی که بترتیب مخصوص رده بندی شوند

دانشنامه آزاد فارسی

حُروف اَبْجَد (موسیقی)
حُروف اَبْجَد (موسیقی)نوعی حروف موسیقی. در موسیقی پس از اسلام، از حروف ابجد برای ثبت پرده ها و دستان ها و آهنگ ها استفاده می شده است. یعقوب بن اسحاق الکندی، ملقب به ابویوسف و مشهور به فیلسوف عرب، اولین فردی بود که از این حروف استفاده کرد و موسیقی دانان، ازجمله صَفی الدین اُرْمَوی و دیگران، نیز از روش او پیروی کردند. مثلاً نغمه های (نت های) دستگاه شور با حروف ابجد این گونه بوده اند: ا معادل نت La، ج‍ معادل نت si، ه معادل نت do، ج معادل نت Re، ی معادل نت mi، یَب معادل نت fa، یه معادل نت sol، و یح معادل نت La در دور یا اکتاو بالاتر. امروز این حروف در نت نویسی کاربردی ندارند.

پیشنهاد کاربران

ابجد های نوبنیاد فارسی یکی ؛ آ گچپژ و دیگری گچپژ.
۱ - در سامانه آ گچپژ ، حرف آ یک حرف مستقل محسوب می شود و تعداد حروف الفبا در آن ۳۳ تا می باشند و تعداد صِوَر نُه تا که هشت تا از آنها چهار حرفی و صورت آخر یک حرفی، یعنی حرف ی .
...
[مشاهده متن کامل]

۲ - در سامانه گچ پژ ، الف حرف اول الفبا محسوب می شود و تعداد حروف ۳۲ می باشند. در این سامانه تعداد صِوَر ۸ تا و به ترتیب حروف الفبا به شکل زیر هستند :
ابپت ▪ شجچح ▪ خدذر ▪ زژسش ▪ صضطظ ▪ عغفق ▪ کگلم ▪ نوهی.
خود واژه گچپژ از چهار حرف ساخته شده که در زبان عربی یافت نمی شوند و این حروف در هردو سامانه در صِوَر ها به کار برده می شوند. در این دو بازی اعداد معادل و متناظر حروف در یکی از یک تا سی سه و در دیگری از یک تا سی و دو می باشند. در مقایسه با بازی ابجد عربی ، در این دو بازی دیگر نیازی به استفاده از اعداد بزرگتر از ۳۲ و ۳۳ نیست.

لشدید

بپرس