حدیث مضطرب

لغت نامه دهخدا

حدیث مضطرب. [ ح َ ث ِ م ُ طَ رِ ] ( ترکیب وصفی ، اِ مرکب ) یکی از دوازده قسم حدیث ضعیف است. رجوع به حدیث شود.

فرهنگ فارسی

یکی از دوازده قسم حدیثهای ضعیف است

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] حدیث مضطرب این عنوان از اصطلاحات در علم درایه می باشدوبه حدیثی که سند یا متن نقل مختلف شده باشد.
به حدیثی مضطرب اطلاق می کنند که متن یا سند آن و یا هر دو، مختلف و متفاوت نقل شده باشد؛ خواه از یک راوی یا بیشتر. اضطراب در سند، مانند اینکه راوی گاه سند را مثلًا از پدر، از جدش نقل کند و گاه از جدش بدون واسطه و گاهی از غیر آن دو، و اضطراب در متن، مانند اینکه حدیث را یک بار به گونه ای (مثلًا با زیادی) و یک بار به گونه ای دیگر (با نقصان) نقل کند.
حکم حدیث مضطرب
اضطراب از اسباب ضعف حدیث به شمار می رود، به شرط آنکه هر دو حدیث از لحاظ صحت و غیر آن، برابر باشند و یکی بر دیگری ترجیح نداشته باشد؛ و در صورت ترجیح، مانند اینکه راوی یکی اضبط از راوی دیگری باشد، روایت اضبط مقدم می شود. البته در جایی که اضطراب موجب اختلاف در حکم یا خدشه در سند روایت نگردد و حدیث، دیگر شرایط صحّت را داشته باشد، حجت خواهد بود و به مفاد آن عمل می شود.

[ویکی اهل البیت] این صفحه مدخلی از فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت علیهم السلام است
این عنوان از اصطلاحات علم درایه است.
به حدیثی مضطرب اطلاق می کنند که متن یا سند آن و یا هر دو، مختلف و متفاوت نقل شده باشد؛ خواه از یک راوی یا بیشتر. اضطراب در سند مانند این که راوی گاه سند را مثلًا از پدر، از جدش نقل کند و گاه از جدش بدون واسطه و گاهی از غیر آن دو و اضطراب در متن، مانند این که حدیث را یک بار به گونه ای (مثلًا با زیادی) و یک بار به گونه ای دیگر (با نقصان) نقل کند.
اضطراب از اسباب ضعف حدیث به شمار می رود، به شرط آن که هر دو حدیث از لحاظ صحت و غیر آن، برابر باشند و یکی بر دیگری ترجیح نداشته باشد؛ و در صورت ترجیح، مانند این که راوی یکی اضبط از راوی دیگری باشد، روایت اضبط مقدم می شود.
البته در جایی که اضطراب موجب اختلاف در حکم یا خدشه در سند روایت نگردد و حدیث، دیگر شرایط صحت را داشته باشد، حجت خواهد بود و به مفاد آن عمل می شود.
جمعی از پژوهشگران زیر نظر سید محمود هاشمی شاهرودی، فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت علیهم السلام، جلد 3، صفحه 272 .

پیشنهاد کاربران

بپرس