حدیث سلسلهالذهب

پیشنهاد کاربران

حدیث سلسلةالذهب عنوان احادیثی است که به اعتقاد شیعیان، امامان آن ها، آن حدیث را از پدرانشان از پیامبر اسلام نقل می کنند. اما به طور خاص حدیث سلسلةالذهب، حدیثی است که از علی بن موسی الرضا به هنگام ورودش به نیشابور نقل شده و عده کثیری از محدثان و راویان شیعه و سنی آن را ثبت کرده اند. این حدیث به «حدیث حصن» معروف است. سلسلةالذهب به معنی زنجیرهٔ طلا است. در منابع حدیثی پیرامون سند و دیدگاه های عالمان و محدثان شیعی و سنی دربارهٔ این حدیث گزارش هایی آمده است که از میان خصوصیات آن به حدیث قدسی، متواتر، مسلسل و مسند بودن آن اشاره کرده اند.
...
[مشاهده متن کامل]

از میان احادیث سلسلةالذهب دو روایت مشهور از علی بن موسی الرضا وجود دارد که یکی از آنها به نام «حدیث حِصن» معروف است و دیگری را «حدیث ایمان» نامیده اند. محل صدور این دو حدیث، در جریان سفر علی بن موسی به مرو و در شهر نیشابور عنوان شده اند. تعداد گزارش گران این ماجرا در منابع مختلف حدیثی؛ ده هزار، بیست هزار و سی هزار نفر گزارش شده است که روایت بیست هزار نفر مشهورتر است. بنا به گفته طبسی از پژوهشگران شیعه، از بررسی احادیثی که از علی بن موسی صادر شده اند؛ معلوم می شود که روش او روایت الأبناء مِن الآباء — پسران از پدران — بوده است. مجموع این روایات در صحیفه ای با عنوان مسند الرضا جمع آوری گردیده است. این مجموعه در نزد اهل سنت نیز معتبر و به لحاظ سند صحیح می باشد.
در منابع اسلامی دو روایت با نام حدیث سلسلةالذهب از علی بن موسی گزارش شده است که این دو روایت از نظر دلالت مختلف ولی از لحاظ سند یکسان هستند. بنا به عقیده ابن حجر هیثمی شافعی حدیث حصن و حدیث ایمان دو واقعه جداگانه بوده اند و در دو مرحله از اقامت علی بن موسی در نیشابور صادر شده است. با توجه به قراین و شواهدی که در منابع اهل سنت موجود است؛ حدیث ایمان در زمان ورود او به نیشابور و حدیث حصن هنگام خروج از آن شهر گفته شده است. به جهت اینکه در سلسله سند این حدیث از علی بن موسی تا پیامبر اسلام، امامان شیعه قرار دارند، این حدیث در نزد شیعه «سلسلة الذهب» و در میان اهل سنت به «حدیث مسلسل بالاشراف» شهرت یافته است. «حدیث حصن» از نظر محتوا دربردارنده دو مطلب است: شناخت کلمه لا اله الا الله و اقرار به توحید که علی بن موسی آن را به قلعه و حصاری ایمن از عذاب خدا توصیف می کند. دیگری مقام ولایت و معرفتِ به امامت که به عنوان شرط لازم برای ورود به این قلعه معرفی گردیده است.

حدیث سلسلهالذهبحدیث سلسلهالذهب
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/حدیث_سلسلةالذهب

بپرس