حدیث المنزله

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] حدیث المنزلة تألیف سید علی حسینی میلانی ، از جمله آثار در دفاع از مذهب تشیع است که به زبان عربی تألیف شده است. حدیث منزلت از جمله احادیثی است که شیعیان برای اثبات امامت علی(ع) به آن استدلال می کنند. نویسنده در این کتاب کوشیده است استدلال به این حدیث را تبیین کند و به شبهات پیرامون آن پاسخ گوید.
کتاب مشتمل بر مقدمات ناشر و مؤلف و متن اثر در سه فصل است. در فصول کتاب به ترتیب راویان حدیث، دلالت های حدیث و تلاش علمی برای رد این حدیث مورد بررسی قرار گرفته است.
نویسنده در اولین فصل از کتاب، پیش از بررسی متن حدیث، اسامی برخی راویان آن را ذکر کرده است. در رأس راویان این حدیث از اصحاب پبامبر(ص) نام امیرمؤمنان علی(ع) می درخشد. پس از آن نام عبدالله بن عباس، جابر بن عبدالله انصاری، عبدالله بن مسعود و... و ام سلمه و اسماء بنت عمیس به عنوان دو زن راوی این حدیث لیست شده است.
در ادامه این فصل به اسامی عدّه‏ای از مشهورترین مشاهیر اهل تسنّن که در قرن‏های مختلف این حدیث را روایت کرده اند اشاره شده است. از آن جمله اند: محمّد بن اسحاق، نویسنده کتاب‏ السیرة؛ ابوداوود سلیمان بن داوود طیالسی در مسند و محمّد بن سعد، نگارنده کتاب‏ الطبقات الکبری. البته این حدیث شریف را جز این افراد، محدّثان، مورخان و مفسّران بسیاری در قرن‏ها و طبقات مختلف در کتاب‏های خود نقل کرده‏اند.
این حدیث در صحیح‏ بُخاری در دو مورد نقل شده است؛ محمّد بن بشّار، از غندر، از شعبه، از سعد نقل می‏کند که گوید: از ابراهیم بن سعد، از پدرش سعد بن أبی وَقّاص شنیدم که می‏گفت: پیامبر خدا(ص)‏ به علی‏(ع) فرمود: أما ترضی‏ أنْ تکون منّی بمنزلة هارون من موسی‏؛ آیا راضی نمی‏شوی که برای من همانند هارون برای موسی باشی؟. و در جای دیگر مصعب بن سعد بن ابی وقاص از پدرش چنین نقل می کند که پیامبر خدا برای جنگ تبوک از مدینه بیرون می رفت، و علی(ع) را جانشین خود در مدینه قرار داد. او به پیامبر عرض کرد: آیا بار زنان و کودکان را بر دوش من می گذاری؟
پیامبر فرمود: ألا ترضی‏ أنْ تکون منّی بمنزلة هارون من موسی‏ إلّا أنّه لیس بعدی نبی.

پیشنهاد کاربران

بپرس