حجر الحمام

لغت نامه دهخدا

حجرالحمام. [ ح َ ج َ رُل ْ ح َ ] ( ع اِ مرکب ) در بعض لغت نامه های هندی آمده است که حجرالحمام سنگی است که در کبوتر یابند چون این کلمه در دیگر کتب معتبره یافت نشد گمان میرود با حجر الحمّام خلط و مشتبه شده است. رجوع به ماده بعد شود.

حجرالحمام. [ ح َج َ رُل ْ ح َم ْ ما ] ( ع اِ مرکب ) جرمی است که در دیگ حمام متحجر میشود تیره رنگ و سست و گرم و خشک است و از ادویه قویه سرطان رحم است و ضماد او جهت رفع سرطان غیر مزمن مؤثر است. ( تحفه حکیم مؤمن ). و صاحب اختیارات بدیعی گوید: سنگی است که در دیگ حمام حاصل میشود چون در ابتدا بر سرطان ضماد کنند نافع بود و زایل گرداند و بهترین معالجه سرطان که در رحم پیدا میشود این است - انتهی. و ابن البیطار در مفردات گوید:قال الغافقی : الحجرالمتولد فی قدور الحمام اذا عمل منه ضمادُ و حمل علی السرطان عندابتدائه اذهبه و هو اقوی مایعالج به السرطان المتولد فی الرحم - انتهی.

فرهنگ فارسی

( اسم ) است که در دیگ حمام متحجر میشود این رسوب نتیجه گرم شدن آب خزینه گرما به در جداردیگ حمام بوجود می آید و مشابه جرم و رسوبی است که در سماور در نتیجه گرم شدن آب حاصل می گردد. در قدیم اسن رسوب را دار تداوی بعضی امراض بکار می بردند . رسوب مذکور از نظر شمیایی عبارت از کربناتهای موجود در آب است که قبل از گرم شدن آب بصورت بیکربنات محلول بوده ولی پس از گرم شدن آب و خروج دی اکسید کربن محلول در آب بصورت کربنات نامحلول در آمده و راسب شده .
جرمی است که در دیگ حمام متحجر میشود و ضماد او برای رفع سرطان غیر مزمن موثر است

پیشنهاد کاربران

بپرس