حج گزاری ایرانیان به روایت اسناد عثمانی و قاجاری

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] حج‎گزاری ایرانیان به روایت اسناد عثمانی و قاجاری، اثر اسرا دوغان و مهری آریانفر، مجموعه‎ای است که شامل بخشی از اسناد موجود در آرشیوهای ترکیه و ایران در خصوص حج و حج‎گزاری ایرانیان در قرون 13 و 14ق و بیانگر روابط سیاسی، فرهنگی و اقتصادی مرتبط با دو دولت است که تصویری مستند و واقعی از روند حج‎گزاری ایرانیان را به خواننده نشان می‎دهد.
بازنگری این اثر توسط رقیه بالازاده صورت گرفته است.
گردآورنده کتاب، اسرا دوغان، هدف اصلی در این مجموعه را ارائه فهرستی اجمالی از اسناد حج در دو کشور (ایران و ترکیه) که بتواند پایه یک تحقیق منسجم در این‎باره باشد، می‎داند.
مطالب این اثر بعد از دیباچه ناشر و مقدمه خانم اسرا دوغان، در دو بخش تنظیم شده است.
گفتنی است ترتیب فهرست اسنادی که در اینجا آمده، بر پایه تاریخ سند است. موضوعات درج‎شده در این اسناد، بسیار متنوع و مربوط به رخدادهای مختلف سیاسی، اجتماعی، بهداشتی، دشواری‎های طول راه، سرقت‎ها، قتل و غارت، مرگ‎ومیرها، جواز عبور، مالیات‎ها و... می‎باشد.
در دیباچه، از انگیزه نشر و محتویات این اثر سخن به میان آمده و خاطرنشان شده است که: در این مجموعه، کاستی‎های فراوانی، از جمله اغلاط املایی، تایپی، افتادگی عبارات، ترجمه ناقص، مشخص نبودن ابتدا و انتهای برخی اسناد، موضوع‎بندی نشدن اسناد و ابهامات دیگر مشهود بود. با توجه به در دسترس نبودن مترجم و گردآورنده اسناد، گروه تاریخ و سیره پژوهشکده حج و زیارت تصمیم گرفت تا با مطالعه این اثر، حتی‎الامکان برخی از کاستی‎های صوری و شکلی آن را برطرف نماید. ازاین‎رو تصحیح موارد فوق در بخش اسناد عثمانی و موضوع‎بندی و عنوان‎گذاری اسناد قاجاری از جمله کارهایی است که با مطالعه اسناد، موضوع اصلی هریک از اسناد استخراج و در صدر آن‎ها آورده شد تا خواننده با مشاهده عناوین، از محتوای سند آگاه شود.

پیشنهاد کاربران

بپرس