جیپور

لغت نامه دهخدا

جیپور. [ ج َ ] ( اِخ )جیبور. پادشاه هندوستان. ( ضیاءاللغات ) :
او به سند و به سراندیب و به جیپور بود
هیبت او بختاخان و بفرغان و تغای.
فرخی.

فرهنگ فارسی

جیبور پادشاه هندوستان

دانشنامه عمومی

جِیپور[ ۲] ( تلفظ: i /ˈdʒaɪpʊər/ [ ۳] [ ۴] [ ۵] ) ( به هندی: जयपुर ) معروف به شهر صورتی، از شهرهای تاریخی هندوستان و مرکز ایالت راجستان است. شهر جیپور در شمال غربی کشور هند قرار دارد. این شهر ۳٫۱ میلیون نفر جمعیت دارد.
شهر جیپور نخستین شهر دارای طرح شهری در هندوستان بود.
این شهر از مراکز مهم گردشگری در هند است و به خاطر وجود ساختمان های پرشمار صورتی رنگ در شهر، به آن لقب شهر صورتی داده شده است. از نقاط دیدنی آن می توان به دژهای ناهارگر و جایگر و همچنین کاخ هوامحل و رصدخانه قدیمی یا مجموعه اخترشناختی جنتر منتر اشاره کرد.
آب وهوای شهر نیمه خشک است و باران های موسمی نیز دارد. رایج ترین زبان ها در شهر هندی و راجستانی هستند اما انگلیسی، پنجابی و سِندی نیز رواج زیادی دارند.
در سال ۱۷۲۷ توسط مهاراجه سوای جای سینگ دوم، فرمانروای آمبر بنیاد شد. در طول سال های ۱۷۲۵ تا ۱۷۶۷ نه بخش از این شهر گسترش یافت. عواملی از جمله تأسیس مراکز آموزش و افتتاح راه آهن مرتبط به دهلی در سال ۱۸۸۲ مجموعاً پایه و اساس رشد سریع شهر شد. پس از استقلال، در سال ۱۹۴۹ شهر جیپور به عنوان مرکز ایالت راجستان معرفی شد و بدین ترتیب نقش اداری هم به آن افزوده شد. [ ۶]
متروی جیپور در سال ۲۰۱۵ تأسیس شده و هم اکنون دارای ۱ خط و ۹ ایستگاه می باشد.
عکس جیپورعکس جیپورعکس جیپورعکس جیپورعکس جیپور
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

جَیْپور (Jaipur)
جَیْپور، ساختمان قدیمی هاوامحل، 1799
مرکز ایالت راجستان۱، در شمال غربی هند، به فاصلۀ ۲۵۹کیلومتری جنوب غربی دهلی۲ در مرز پنجاب پاکستان. مرکز بزرگ تجاری و گردشگری است. اطراف این شهر را تپه های بلندی فرا گرفته و بخش جدید آن در قرن ۱۳ق/۱۹م بر طبق اصول شهرسازی نوین ساخته شده است. جواهرسازی، میناکاری، ظریف کاری های سنگ و عاج و سایر صنایع دستی جیپور شهرت فراوان دارد. بیشتر ساکنان جیپور را هندوها تشکیل می دهند و به زبان های راجستانی و هندی سخن می گویند. جیپور تا پیش از استقلال هند یکی از نواب نشین های شرق راجپوتانا بود. امارت جیپور را یکی از قبایل راجپوت بنا نهاده است و قلعۀ بزرگ مرتفع و مستحکم اَمْبِر۳، معروف به قصر امبر که ویرانه های آن در ۵کیلومتری شمال شهر جیپور قرار دارد، مرکز آن بوده است. شهر جیپور در ۱۱۳۹ق/۱۷۲۷م (در بعضی مراجع، ۱۱۴۱ق/۱۷۲۹م آمده است) به دست جی سینگ دوم۴ (حک: ۱۱۱۱ـ۱۱۵۷ق/۱۶۹۹ـ۱۷۴۴م) ملقب به سوائی، حاکم دانشمند، ریاضی دان، و منجم جیپور ساخته شد. او پس از این، مرکز امارت خود را از قلعۀ امبر به جیپور انتقال داد. ویرانه های قلعۀ امبر، آثار بسیار جالب توجهی را در خود جای داده است. کاخ مهاراجه و یک رصدخانه از دیگر بناهای جالب این شهر است. امیران جیپور همواره از متحدان و اتباع دولت مغولان هند بودند. این دولت در ۱۲۳۲ق/۱۸۱۷م به اطاعت انگلیس درآمد و پس از استقلال هندوستان به آن دولت پیوست.
Rajasthan StateDelhiAmberJai Singh II

پیشنهاد کاربران

بپرس