جواهر الفرائض

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] جواهر الفرائض، مشهور به «الفرائض النصیریة»، از آثار خواجه نصیرالدین طوسی (طوس 579- 653ش، بغداد) به زبان عربی است. نویسنده در این کتاب که تنها اثر فقهی اوست، مسائل و احکام ارث و وصیت را بررسی و مثال های گویایی برای توضیح مباحث آورده و قواعد و اصولی را برای استخراج و تعیین سهم الارث مشخص کرده است.
گفتنی است که این اثر را «مؤسّسة فقه الثقلین الثقافیة» تصحیح و با افزودن مقدمه ای عالمانه منتشر کرده، ولی مؤسّسه فرهنگی مذکور متأسفانه نام مصحح یا مصححان محترم را مشخص نکرده است.
کتاب حاضر از مقدمه مصحح و مقدمه نویسنده و متن اصلی (شامل دو قسم و یک ضمیمه) تشکیل شده است.
روش نویسنده در این اثر، فقهی و اجتهادی است و کوشیده تا مباحثش را با ذکر مثال های گوناگون روش سازد و قواعدی کلی و راهگشا را برای فهم و استخراج حکم مسائل جزئی عرضه کند و شوق پژوهشگران را برای تحقیق و بررسی مسائل برانگیزد.
مصحح (یا مصححان) گمنام «قسم إحیاء التراث الفقهی‏ لمؤسّسة فقه الثقلین الثقافیة»، در مقدمه تحقیق – که در تاریخ جمادی الثانی سال 1432ق، در قم نوشته شده - چنین آورده است: «اثر حاضر، کتاب جواهر الفرائض است که برخی آن را «الفرائض النصیریة» نامیده اند و آن رساله مختصری است که در زمینه اصول علم فرائض و مواریث جامع است و به نظر می رسد که تنها کتاب خواجه نصیر در موضوع فقه است و در همین رساله، محقق طوسی از کتاب «التحریر» استادش معین الدین سالم بن بدران مصری در باب ذوالقرابات الأربع یاد می کند و مثالی می آورد که او مطرح کرده است... و آنچه امتیاز این رساله از سایر کتاب های تألیف شده در این فنّ، بشمار می رود، تأسیس اصولی از علم فرائض است؛ به طوری که خواننده حافظ ضابط به راحتی می تواند به تفریع و تفصیل و حلّ آشکارترین مشکلات در باب حساب الفرائض و تقسیم ترکه بر ورثه بپردازد و همین از مهم ترین موضوعات در علم فرائض است. افزون بر آنکه نویسنده، آن را در نهایت ایجاز نوشته و مثال های گوناگون در ابواب ارث و مسائل فرعی آورده است و به همین جهات تحقیق و چاپ این اثر را برگزیدیم...» .

[ویکی فقه] جواهر الفرائض (ابهام زدایی). جواهر الفرائض ممکن است عنوان برای کتاب های ذیل باشد: • جواهر الفرایض (کتاب)، اثر خواجه نصیر طوسی در باره مسایل، احکام و فروعات ارث و تقسیم سهام به زبان عربی• جواهر الفرایض در ارث (ترجمه) ، ترجمه فارسی «جواهر الفرائض» خواجه نصیر
...

پیشنهاد کاربران

بپرس