جهانشاه خان امیرافشار

دانشنامه عمومی

محمدحسن خان امیرافشار ( زادهٔ۱۲۲۰ خورشیدی در کرسف، درگذشت ۱۳۰۷ خورشیدی در نجف ) معروف به جهانشاه خان، از تیره قاسملو ایل افشار و از مالکین بزرگ و فئودال های مقتدر زنجان بود. املاک او بخش هایی از زنجان، گروس، همدان، اردبیل را در بر می گرفت. وی مردی عاقل و باهوش بود. او در محدوده املاکش حکومتی مستقل ترتیب داده بود و به حکام دولتی و فرامین حکومتی اعتنایی نمی کرد.
محمدحسن خان بر مناطق خمسه حکومت میکرد و محل حکومت وی قریه کرسف که هم اکنون شهری با جمعیت نزدیک به پنج هزار نفر می باشد. این شهر جزو شهرستان خدابنده بخش مرکزی است و در دوازده کیلومتری جنوب شرقی آن واقع شده است. جهانشاه خان در این شهر شش باب قلعه حکومتی داشته که عبارتند از عمارت اندرونی، عمارت بیرونی، عمارت معروف به حمام امیر، عمارت برج امیر، عمارت فریک بلاغی و بند امیر یا شکارگاه امیر که متاسفانه در طول زمان پنج باب تخریب شده یا در حال تخریب است و عمارت های اندرونی و بیرونی آن در شهر کرسف باقی مانده است و هنوز هم برخی از گردشگران داخلی و خارجی از این عمارت ها بازدید می کنند.
یکی از معروف ترین این عمارت ها، عمارت اندرونی معروف به خانه امیر با مساحت بیش از دوهزار متر مربع در محله بلاغ باشی هنوز هم باقی مانده و در حال مرمت می باشد.
در حدود سال ۱۲۵۷ هجری قمری ( برابر ۱۲۲۰ خورشیدی ) در کرسف زاده شد. پدرش حسنعلی خان سردارفاتح رئیس ایل افشار بود که ریاست او به تأیید محمد شاه قاجار و سپس ناصرالدین شاه رسیده بود. جهانشاه خان پس از وفات پدرش در ۱۲۸۱ قمری به ریاست ایل افشار رسید و پس از او این مقام به نواده اش، محمدحسین خان، منتقل شد.
جهانشاه خان با حمایت ابراهیم خان امین السلطان و بعدها علی اصغرخان اتابک، قدرت یافت. او به فرمان های دولتی بی توجه بود و از حاکمان منصوب دولت اطاعت نمی کرد و عاقبت بر اثر اقدامات خودسرانه خود با عبدالعلی میرزا احتشام الدوله ( پسر فرهاد میرزا معتمدالدوله و حاکم زنجان در سال ۱۳۰۶ قمری ) درگیر شد. کار به درگیری میان نیروهای دو طرف کشید که در پی آن جهانشاه خان پیروز و احتشام الدوله دستگیر و زندانی شد[ ۱] .
چون خبر به ناصرالدین شاه رسید، عده ای را برای دستگیری جهانشاه خان به زنجان فرستاد. جهانشاه خان شبانه عبدالعلی میرزا را آزاد کرد و به تهران فرستاد و خود به تبریز رفت و در خانه آقا میرزا جواد مجتهد تبریزی بست نشست. ولی پس از چند ماه با وساطت علی اصغرخان اتابک مورد بخشش شاه قرار گرفت و به زنجان بازگشت.
عکس جهانشاه خان امیرافشار
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس