جهاد دانشگاهی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] جهاد دانشگاهی ، نهاد عمومی و غیردولتی که پس از انقلاب اسلامی در ایران ، زیرنظر شورای عالی انقلاب فرهنگی شکل گرفت .
در پی فرمان امام خمینی (ره ) در ۲۳ خرداد ۱۳۵۹ مبنی بر تشکیل ستاد انقلاب فرهنگی ، ستاد مزبور در جلسه ۱۶ مرداد همان سال ، به منظور تحقق بخشیدن به اهداف انقلاب فرهنگی ، جهاد دانشگاهی را به عنوان یک نهاد انقلابی و برخاسته از انقلاب فرهنگی تأسیس نمود
زمینه های شکل گیری
زمینه های شکل گیری این نهاد عبارت اند از: ضرورت تقابل با مظاهر فرهنگی نامطلوب در دانشگاهها در سالهای اولیه پیروزی انقلاب ؛ مقابله با برخی نیروهای دانشگاهی و محافل شبه روشنفکری مخالف با سمت و سوی حرکت انقلاب اسلامی ؛ به کارگیری دانشجویان فعال در انقلاب فرهنگی در دیگر حوزه های فرهنگ و امور اجرایی ؛ لزوم هماهنگی نیروهای علمی و تخصصی با انقلاب اسلامی ؛ و فراهم آوردن زمینه مناسب و همسو با اهداف انقلاب در دانشگاهها با هدف آموزش نیروهای انقلابی پس از تبدیل ستاد به شورای عالی انقلاب فرهنگی ، اساسنامه این نهاد در ۱۳۶۵ ش مورد تجدید نظر قرار گرفت و با تأکید بر فعالیتهای فرهنگی و تحقیقاتی به منظور اسلامی شدن دانشگاهها به تصویب رسید. بار دیگر شورای عالی انقلاب فرهنگی ، با توجه به شرایط جدید دانشگاهها، در ۲۲ آبان ۱۳۶۹ مصوبه ای را به تصویب رساند که در آن جهاد دانشگاهی پلی میان دانشگاه و بخش صنعتی ـ خدماتی کشور معرفی گردید (طبق این مصوبه ، دو وظیفه عمده تحقیقات علمی و فعالیتهای فرهنگی همچنان به عهده این نهاد می باشد.) در اساسنامه ، هدف از تشکیل جهاد دانشگاهی ، گسترش تحقیقات و شکوفایی استعدادهای موجود در حوزه تحقیق برای نیل به خوداتکایی ، توسعه امور فرهنگی از طریق همکاری حوزه و دانشگاه و سایر نهادهای فرهنگی ، گسترش طرحهای کاربردی و نیمه صنعتی از طریق پیوند با مراکز علمی ـ تحقیقاتی به منظور به کارگیری نتایج پژوهش اعلام شده است.
اهم وظایف
اهمّ وظایف جهاد دانشگاهی عبارت اند از: تبلیغ و ترویج فرهنگ و هنر اسلامی ؛ برنامه ریزی فرهنگی و تربیتی و ایجاد آمادگی فکری و مکتبی جوانان به ویژه دانش آموزان دبیرستانی و دانشجویان ؛ مقابله با غرب گرایی و انحرافات فرهنگی ؛ ایجاد تشکیلات مناسب به منظور تألیف ، ترجمه ، نشر کتاب و تحقیقات توسعه ای و کاربردی ، پیگیری طرحهای تحقیقاتی ؛ حمایت ، جذب و تشویق دانشجویان و پژوهشگران جوان و مستعد و برنامه ریزی و ایجاد شرایط و امکانات لازم برای فعالیتهای علمی و پژوهشی آنان بر مبنای شناخت مشکلات واقعی و نیازهای تخصصی جامعه ، اجرای دوره های رسمی آموزشهای علمی ـ کاربردی و ایجاد تشکیلات آموزشی و تحقیقاتی و مشارکت در ایجاد زمینه های مناسب برای اشتغال فارغ التحصیلان دانشگاهی
ارکان نهاد
...

[ویکی اهل البیت] جهاد دانشگاهی نهادی است عمومی غیردولتی که در سال 1359 به منظور تحقق بخشیدن به اهداف انقلاب فرهنگی در دانشگاه ها تاسیس شد. این نهاد زیر نظر شورای عالی انقلاب فرهنگی، دارای شخصیت مستقل و با اهداف گسترش تحقیقات و شکوفایی روحیه تتبع و استعدادها، توسعه امور فرهنگی، گسترش طرح های کاربردی و نیمه صنعتی، برگزاری آموزش های کوتاه مدت و مقطع دار، اشتغال و کارآفرینی و سایر وظایف تدوین شده در اساسنامه این نهاد بوده و از آغازین روزهای پیروزی انقلاب تاکنون در خدمت جامعه انقلابی و علمی ایران می باشد.
مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی:
جهاد دانشگاهی در سال 1383 اقدام به افتتاح "مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی" نمود. اهداف تاسیس این مرکز آن چنان که در اساسنامه آن آمده است "ترویج و اشاعه اطلاعات علمی، گسترش و ارتقاء خدمات اطلاع رسانی به محققان، سرعت بخشیدن به کاوش های علمی و افزیش اثربخشی تحقیقات در کشور است."
مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی تحت نظارت شورای علمی، خدمات خود را از طریق پایگاه اینترنتی خود به آدرس: http://www.sid.ir به عنوان بانک اطلاعات علمی کشور ارائه می دهد.
خدمات عمده پایگاه SID عبارتند از:
در این پایگاه نشریات، متن مقالات نشریات علمی ترویجی و علمی تخصصی دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی قرار داده شده است.

دانشنامه آزاد فارسی

مؤسسۀ فرهنگی و علمی غیردولتی. در ۱۳۵۹ش، ستاد انقلاب فرهنگی، به منزلۀ نهادی انقلابی و برخاسته از انقلاب فرهنگی، جهاد دانشگاهی را با وظیفۀ مشارکت در مدیریت ادارۀ دانشگاه ها تأسیس کرد. در ۱۳۶۹، شورای عالی انقلاب فرهنگی این مؤسسه را پلی میان دانشگاه و بخش صنعتی و خدماتی کشور معرفی کرد و در ۱۳۷۰ آن را نهادی عمومی و غیردولتی خواند که با هدف گسترش تحقیقات و شکوفایی استعدادها در جهت خوداتکایی و توسعۀ امور فرهنگی و گسترش طرح های کاربردی و نیمه صنعتی، و زیر نظر شورای عالی انقلاب فرهنگی فعالیت می کند. جهاد دانشگاهی تعدادی پژوهشکده نیز تأسیس کرده که عهده دار پژوهش های بنیادی و کاربردی در زمینه های گوناگون علمی و صنعتی است. یکی از پژوهشکده های مذکور، پژوهشکدۀ رویان (علوم سلولی و ناباروری) است. واحدهای دانشگاهی جهاد ۴۱ واحد است. جهاد دانشگاهی در ربع قرن فعالیت خود، چندین هزار عنوان طرح پژوهشی به پایان رسانده و بیست رتبۀ علمی کسب کرده است. جهاد دانشگاهی نشریات تخصصی گوناگونی را منتشر می کند. همچنین جهاد دانشگاهی مبادرت به تأسیس خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) کرد (۱۳ آبان ۱۳۷۸ش).

پیشنهاد کاربران

بپرس