جنگ صلیبی دوم

دانشنامه عمومی

جنگ صلیبی دوم ( ۱۱۴۷–۱۱۴۹ میلادی ) دومین جنگ بزرگ صلیبی بود که از اروپا به عنوان یک جنگ مقدس کاتولیکی ( لاتین ) علیه اسلام آغاز گشت. این جنگ در سال ۱۱۴۴ م در پاسخ به سقوط کُنت نشین اِدسا به دست نیروهای زنگیان آغاز شد. اِدسا در هنگام نخستین جنگ صلیبی ( ۱۰۹۹–۱۰۹۶ م ) به وسیلهٔ بالدوین بوین و در سال ۱۰۹۸ م تأسیس شد. این کُنت نشین نخستین ایالت صلیبی بود که تأسیس گشت و همچنین نخستین جایی بود که سقوط می کرد. تسخیر ادسا توسط نورالدین زنگی موجب گسیل سربازان صلیبی از غرب به سوی شرق گشت و دامنهٔ آن در سال ۱۱۴۸ م به سرزمین شام رسید.
آغاز جنگ صلیبی دوم توسط پاپ اوژن سوم اعلان شد؛ و نخستین مورد از جنگ های صلیبی بود که به وسیلهٔ شماری از اشراف اروپایی و نیز دو تن از پادشاهان اروپایی یعنی لوئی هفتم پادشاه فرانسه و کنراد سوم پادشاه آلمان رهبری می شد. این جنگ در سه جبههٔ شرق، غرب و شمال اروپا به وقوع پیوست گرچه جریان اصلی و مهم تر این لشکرکشی ها در جبههٔ شرق روی داد. ارتشِ دو پادشاه، جداگانه در سراسر اروپا حرکت کرده و پس از عبور از قلمرو بیزانس به آناتولی رسیدند، و هر دو ارتش به طور جداگانه از نیروهای سلجوقیان روم شکست خوردند.
اد دو دوی تاریخ نگار فرانسوی که آثارش از منابع اصلی مسیحیت غربی به شمار می رود و نیز مسیحیان سریانی براین باورند که امپراتور بیزانس، مانوئل یکم، به طور مخفیانه مانع پیشروی جنگجویان صلیبی به ویژه در آناتولی می شد، و حتی گفته اند که او عمداً به ترکان سفارش کرد تا به آن ها حمله کنند. سرانجام لوئی و کنراد و بقایای سپاه آنان در سال ۱۱۴۸ م به اورشلیم رسیدند و بدون در اختیار داشتن اطلاعات کافی به دمشق حمله نمودند. جنگ صلیبی در شرق به شکست صلیبی ها و پیروزی بزرگ مسلمانان منجر شد، و در نهایت تأثیر کلیدی بر سقوط اورشلیم و آغاز جنگ صلیبی سوم در پایان قرن دوازدهم میلادی داشت.
تنها موفقیت قابل توجه مسیحیان در جنگ صلیبی دوم در سال ۱۱۴۷ م به وسیلهٔ نیروی مشترک ۱۳۰۰۰ تنی فلامان ها، فریسی ها، نورمن ها، انگلیسی ها، اسکاتلندی ها و صلیبی ها آلمانی روی داد؛ هنگامی که ارتش آن ها در راه سفر دریایی به سرزمین مقدس توقف کرد، و ارتش پرتغالی کوچک تری شامل ۷۰۰۰ تن را در تصرف لیسبون و اخراج اشغالگران مورو یاری رساند.
پس از نخستین جنگ صلیبی و شکل گیری دولت های صلیبی در اراضی مقدس، موج های جدید از حملات مسیحیان برای بسط و توسعهٔ قلمروی دولت های صلیبی آغاز شد. با وجود شکست صلیبیون در جنگ صلیبی سال ۱۱۰۱ در آناتولی، سایر جنگ های صلیبی در اراضی مقدس[ یادداشت ۱] با موفقیت همراه بود و مناطقی همچون صیدا، صور و بانیاس به قلمروی دولت های صلیبی ضمیمه و دمشق تحت امر خاندان بوری نیز خراجگزار صلیبیون شد. در مناطق شمالی درگیری پیرامون حلب و کنت نشین ادسا نیز ادامه یافت؛ چراکه صلیبیون درصدد بودند با حفظ ادسا ارتباط غرب با شرق جهان اسلام را قطع و از این طریق امنیت پادشاهی ارمنی کیلیکیه و شاهزاده نشین انطاکیه را تأمین کنند. علاوه بر اراضی مقدس و شام، دامنهٔ حملات صلیبیون در نیمهٔ نخست قرن ۱۲ به جنوب نیز کشیده شد؛ در سال ۱۱۱۸ صلیبیون به فرماندهی بالْدِوین یکم، پادشاه اورشلیم، به مصر — که تحت حاکمیت خلافت فاطمیان بود — و در سال ۱۱۱۹ به طور منظم به آن سوی رود اردن حمله کردند. [ ۲]
عکس جنگ صلیبی دومعکس جنگ صلیبی دومعکس جنگ صلیبی دومعکس جنگ صلیبی دومعکس جنگ صلیبی دومعکس جنگ صلیبی دوم
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس