جنگ داخلی افغانستان

دانشنامه عمومی

جنگ داخلی افغانستان (۱۹۹۶–۱۹۹۲). جنگ داخلی افغانستان از ۱۹۹۲ تا ۱۹۹۶ به دوره خشونت باری از جنگ در افغانستان از سال ۱۹۷۸ تاکنون اشاره می کند که پس استعفای رئیس جمهور محمد نجیب الله و سقوط جمهوری دموکراتیک افغانستان رخ داد. پس از آن دولت اسلامی افغانستان در آن زمان طبق پیمان پیشاور تأسیس گشت. [ ۲] هدف این پیمان توافق صلح و تقسیم قدرت بود که تمام احزاب افغانستان در سال ۱۹۹۲ با آن توافق کردند و متحد شدند، به غیر از حزب اسلامی گلبدین حکمتیار که آن را نپذیرفت. اگرچه در این زمان به حکمتیار پیشنهاد نخست وزیری داده شد[ ۳] اما او درصدد حاکمیت کامل در افغانستان بود. [ ۴] حکمتیار سریعاً بمباران شهر کابل را آغاز نمود[ ۵] که باعث شروع دورهٔ جدیدی از جنگ در افغانستان شد. [ ۶] در طول این جنگ شهرهای کابل، هرات، مزار شریف و قندهار بیشترین میزان خشونت و تلفات را نسبت به شهرهای دیگر دادند.
نیروهای شورای نظار ( جمعیت اسلامی افغانستان به رهبری احمد شاه مسعود و برهان الدین ربانی منطقه شمال شرق کابل، نیروهای حزب اسلامی افغانستان به رهبری گلبدین حکمتیار در مناطق وسیع جنوب کابل، اتحاد اسلامی برای آزادی افغانستان رسول سیاف مناطق افشار قرغه، جنبش ملی اسلامی افغانستان به رهبری عبدالرشید دوستم شمال کابل، نیروهای حزب وحدت اسلامی افغانستان به رهبری عبدالعلی مزاری در مناطق شمال غرب و غرب کابل حضور داشتند. این نیروها از طرف کشورهای خارجی حمایت می شدند. کشورهای غرب و منطقه مانند روسیه، پاکستان، عربستان سعودی و ایران.
در سال ۱۹۹۶، جنگ های داخلی با پیروزی طالبان پایان یافت. طالبان که در سال ۱۹۹۴ تشکیل شده بود شهر کابل را تسخیر کردند و بیش از ۹۰٪ کشور را تحت کنترل گرفتند و منطقهٔ کوچکی را در شمال شرقی برای مجاهدین اختصاص دادند.
عکس جنگ داخلی افغانستان (۱۹۹۶–۱۹۹۲)عکس جنگ داخلی افغانستان (۱۹۹۶–۱۹۹۲)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

عنوانی کلی برای جنگ ­های چهار دهه ی اخیر افغانستان. این عنوان عمدتا برای جنگ­ هاییکه پس از تشکیل دولت اسلامی افغانستان (1371ش) و با رهبری گلبدین_حکمتیار و بعدها با میدان داری و سلطه یطالبان رخ داده به کار می­ رود، اما زمینه ی این جنگ­ ها را از اواسط دهه ی 1350 شمسی باید بررسی کرد. به دنبال ایجاد حکومتجمهوری دموکراتیک افغانستان (8 اردی­بهشت 1357) که با کودتای نظامی و حمایت مستقیم شوروی روی کار آمد، بیشتر نقاط افغانستان شاهد شورش مسلحانه علیه این حکومت شد. در دی 1358 ارتش سرخ شوروی وارد افغانستان و متعاقبش گروه های مختلف مجاهدین افغان که دسته دسته با هم ائتلاف کرده بودند، با پشتیبانی آمریکا، عربستان، پاکستان، ایران و بسیاری کشورهای دیگر علیه شوروی و دولت افغانستان وارد جنگ شدند. شوروی نهایتا در بهمن ۱۳۶۷ قوای خود را از افغانستان خارج کرد، اما حکومت مورد حمایتش (با ریاست محمد نجیب الله) تا سه سال بعد در کابل حکومت کرد. با سقوط این دولت، احزاب سیاسی اصلی افغانستان در سال ۱۳۷۱ در توافق پیشاور بر روی تأسیس دولت اسلامی افغانستان و تعیین یک دولت موقت به توافق رسیدند، اما گلبدین حکمتیار با این که به عنوان نخست وزیر دولت اسلامی انتخاب شده بود با آن به مخالفت پرداخت و با حمایت پاکستان بمباران کابل را آغاز کرد. از طرف دیگر گروه های مختلف مجاهدین_افغان که هر کدام بخشی از حومه ی کابل را در تصرف خود داشتند وارد جنگ خونینی علیه یکدیگر شدند. در پاییز و زمستان ۱۳۷۳ احمدشاه مسعود (وزیر دفاع دولت اسلامی) موفق شد بیشتر مخالفان را از کابل بیرون براند و آرامشی نسبی را بر پایتخت حاکم کند اما در همین زمان جنبش طالبان در قندهار شکل گرفت که علیه تمام گروه های مجاهدین افغان وارد جنگ شد.
طالبان در شهریور ۱۳۷۵ با تصرف کابل حکومت "امارت اسلامی افغانستان" را تشکیل داد. پس از سقوط کابل، احمدشاه مسعود مخالفان طالبان را در ائتلاف شمال جمع آوری کرده و به جنگ علیه حکومت طالبان پرداخت. با وجود حمایت پاکستان و نیروهای القاعده از طالبان، بعد از حملات ۱۱ سپتامبر، امریکا با نیروهای ناتو وارد افغانستان شد و پس از عملیات­ های بلندمدتی حکومت از گروه­ های افراطی و بنیادگرای افغانی پس گرفته شد. بعد از تشکیل دولت "جمهوری اسلامی افغانستان"، به ریاست حامد کرزی، جنگ داخلی همچنان ادامه پیدا کرد و طالبان، شبکه ی حقانی و حزب اسلامی حکمتیار (به عنوان قدرتمندترین گروه ­های معارض) با دولت جدید افغانستان وارد جنگ شدند.
طی جنگ­ های داخلی افغانستان بیشتر از 2 میلیون افغانی کشته و بیش از 5 میلیون نیز به کشورهایی چون ایران و پاکستان مهاجرت کرده ­اند.

پیشنهاد کاربران

در سال ۱۹۹۶ برابر با ۱۳۷۴ خورشیدی طالبان، کابل پایتخت افغانستان را تصرف و امارت اسلامی افغانستان را تأسیس نمود. آنها بیش از ۹۰٪ کشور رابه استثنای مناطق کوچکی در شمال شرق ( پنجشیر، بدخشان و قسمتی از تخار تحت کنترل جمعیت اسلامی و مناطق شمالی دره صوف و بلخاب تحت کنترل حزب وحدت ) تحت کنترل گرفتند.
...
[مشاهده متن کامل]

در همین سال، جامعه جهانی، شامل آمریکا، بیان نمودند که طالبان منبع بسیار پایداری برای به دست گرفتن کنترل این کشور جنگ زده هستند. ولی افراط آنها در قوانین اسلامی و مذاکره نکردن با دشمنان به زودی این حرف را نقض کرد. در سال ۱۹۹۶، اسامه بن لادن و گروهش القاعده وارد افغانستان شده و از آنجا به عنوان مرکز عملیات های خود استفاده نمودند. با وجود طالبان، القاعده توانست از افغانستان برای اهداف نظامی، تعلیم سربازانش، خرید و فروش اسلحه، هماهنگی با دیگر جهادی ها و نقشه برای طرح های جدید تروریستی خود استفاده کند. پیش از حادثه ۱۱ سپتامبر بین ۱۰٬۰۰۰ تا ۲۰٬۰۰۰ نفر در کمپ های القاعده تعلیمات نظامی دیدند.
حادثه بمبگذاری اوت ۱۹۹۸ سفارت آمریکا از سوی رییس جمهور بیل کلینتون به بن لادن نسبت داده شده بود و کلینتون دستور حمله موشکی به کمپ های تعلیمی القاعده در افغانستان را صادر کرد. در همان زمان در سال ۱۹۹۹ آمریکا از طالبان خواست که بن لادن را به آنها تحویل دهند که طالبان این خواسته ها را رد کردند. سازمان اطلاعاتی آمریکا در دهه ۹۰ در افغانستان فعالیتهایی داشت که به دنبال دستگیری یا کشتن بن لادن بودند. این تیم چندین عملیات را انجام دادند اما هیچ وقت دستور قتل او را از طرف رییس جمهور دریافت نکردند. البته این ماموریت ها باعث روابط بسیار خوبی شد که در سال ۲۰۰۱ ورود آمریکا به خاک افغانستان را تسریع بخشید.

جنگ داخلی افغانستانجنگ داخلی افغانستانجنگ داخلی افغانستان
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/جنگ_داخلی_افغانستان_(۲۰۰۱–۱۹۹۶)
جنگ داخلی افغانستان از ۱۴ نوامبر ۱۹۲۸ تا ۱۳ اکتبر ۱۹۲۹ ادامه یافت. در جریان این جنگ سقاوی ها به فرماندهی حبیب الله کلکانی شورش کردند و با قبایل مخالف و شاهان رقیب در پادشاهی افغانستان جنگیدند که سرانجام محمد نادر شاه در میان آن ها به برتری رسید. سقاویان با وجود موفقیت های اولیه، مانند تصرف کابل و شکست امان الله خان در ۱۷ ژانویهٔ ۱۹۲۹ با تصرف قندهار در ۳ ژوئن، سرانجام توسط نیروهای ضدسقاوی به رهبری نادر در ۱۳ اکتبر ۱۹۲۹ از قدرت برکنار شدند و نادر نیز تا زمان ترور خود در ۳ نوامبر ۱۹۳۳ به عنوان پادشاه افغانستان حکومت کرد.
...
[مشاهده متن کامل]

جنگ هنگامی آغاز شد که قبیلهٔ شینواری در جلال آباد قیام کرد و بیانیه ای را از ۱۰ شکایت که ۵ مورد از آن ها مربوط به دخالت امان الله در جایگاه زنان بود، اعلام کرد. اگرچه این شورش توسط نیرویی به رهبری علی احمد خان سرکوب شد، اما همزمان قیام سقاوی ها در شمال موفق شد شهر محاصره شدهٔ جبل السراج را پیش از حمله به کابل در ۱۴ دسامبر ۱۹۲۸ تصرف کند. اگرچه اولین حملهٔ سقاوی ها به کابل دفع شد، حملهٔ دوم آن ها مؤثر واقع شد و کابل در ۱۷ ژانویهٔ ۱۹۲۹ تصرف شد. دولت در آن زمان متمرکز بر اصلاحات اجتماعی مانند گسترش حقوق زنان و تصویب پیش نویس نظامی بود که پیش تر به شورش های ناموفق علیزی و خوست منجر شده بود. کلکانی مخالفان خود را به عنوان کفار محکوم کرد، در حالی که نیروهای وی مرتکب تجاوز جنسی و غارت شدند.
پس از تصرف کابل، سقاویان در ۹ فوریه یک دولت رقیب را در جلال آباد به رهبری علی احمد خان شکست دادند. سقاویان با وجود اینکه در جنگ شیخ آباد در اوایل ماه مارس از قندهار عقب نشینی کرده بودند، پس از مدت کوتاهی با محاصره توانستند قندهار را نیز تصرف کنند. با این حال، آن ها نتوانستند نادر خان را در درهٔ لوگر، که همراه با امان الله در ماه مارس به آن وارد شده بود، شکست دهند، گرچه امان الله در ۲۳ مه کشور را ترک کرد. نادر خان پس از یک بن بست چند ماهه، سرانجام موفق شد سقاوی ها را مجبور به عقب نشینی به کابل در اکتبر ۱۹۲۹ و سپس به ارگ کند. با تصرف ارگ در ۱۳ اکتبر ۱۹۲۹ جنگ داخلی پایان یافت، اگرچه فعالیت سقاوی ها تا سال ۱۹۳۱ ادامه داشت. جنگ داخلی همزمان با عملیات شوروی در شمال افغانستان برای مبارزه با جنبش باسماچی صورت گرفت.
نیروهای نادر در جریان تسخیر کابل، بر خلاف دستورهای وی شهر را غارت کردند. پس از جنگ داخلی، نادر تاج وتخت را به امان الله واگذار نکرد و این منجر به چند شورش، از جمله شورش شینواری، شورش کوهستان، شورش غلجی و شورش مزرک شد. امان الله در طول جنگ جهانی دوم با کمک نیروهای محور برای به دست آوردن دوبارهٔ تاج وتخت تلاش کرد که ناکام ماند.

جنگ داخلی افغانستانجنگ داخلی افغانستان
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/جنگ_داخلی_افغانستان_(۱۹۲۹-۱۹۲۸)

بپرس