جـِناغ ( به لاتین: استرنوم Sternum ) استخوانی است خنجری شکل و تَکی و طویل که در بخش پیشین و میانی
قفسهٔ سینه قرار دارد و
غضروف های دنده ای از دو طرف به آن متصل شده اند. همچنین استخوان ترقوه به قسمت فوقانی آن ( دسته ) متصل می شود. این استخوان دارای طولی در حدود ۱۵ تا ۲۰ سانتی متر است.
این استخوان صاف در قسمت جلوی قفسه سینه قرار دارد و دنده ها را به غضروف متصل می کند. جناغ بخشی از قفسه دنده است و مجموعه ای از
استخوان ها است که از
قلب و شش ها در برابر آسیب محافظت می کند.
جناغ، قفسهٔ سینه را در خط وسط و جلو محدود می کند و هفت
جفت دنده های حقیقی قفسهٔ سینه از طرفین به وسیلهٔ غضروف های دنده ای به آن متصل می شوند و در قسمت انتهایی آن نیز سه جفت دنده های کاذب به وسیلهٔ غضروفشان به غضروف دنده های بالاتر متصل می شوند. [ ۱]
به استخوان جلو سینهٔ مرغ نیز جناغ می گویند. این استخوان به شکل V است و با آن شرط بندی می کنند که به این کار جناغ شکستن گفته می شود. [ ۲]
استخوان جناغ انسان خود از اتصال سه قسمت تشکیل شده است:
دسته:[ ۳] پهن ترین و قوی ترین بخش جناغ سینه است و به استخوان ترقوه، غضروف دنده اول و نیمی از غضروف دنده دوم، متصل می گردد. بخش فوقانی دسته را بریدگی بالاجناغی یا بریدگی ژوگولار می گویند.
تنه:[ ۴] بلندترین بخش جناغ سینه است که در کناره های طرفی دارای یک نیم بریدگی در بالا ( محل اتصال غضروف دنده ای دوم ) ، یک نیم بریدگی در پایین ( محل اتصال غضروف دنده ای هفتم ) و چهار بریدگی در حد واسط این دو ( محل اتصال غضروف های دنده ای ۳ تا ۶ ) می باشد. در محل مفصل شدن تنه و دسته جناغ، زاویه ای به نام زاویه جناغی[ ۵] یا زاویه لوئیس قرار گرفته است که مقداری به جلو تحدب دارد و دنده دوم سینه نیز به کناره آن از دو طرف متصل می گردد.
زائده خنجری:[ ۶] زائده کوچک خنجر مانندی است که در بخش تحتانی جناغ سینه قرار دارد. این زائده از جنس غضروف بوده و با یک مفصل ثابت به جناغ متصل شده است. در افراد مسن تمام این زائده یا بخش هایی از آن که نزدیک به تنه هستند؛ استخوانی می شوند.
درد جناغ سینه درد یا ناراحتی در ناحیه قفسه سینه است که شامل استخوان قفسه سینه و غضروف هایی است که آن را به دنده ها متصل می کند. جناغ در نزدیکی قلب واقع شده است، بنابراین بسیاری از افرادی که درد در جناغ را احساس می کنند ممکن است آن را با درد کلی قفسه سینه اشتباه بگیرند.