جمعیت اسلامی افغانستان

دانشنامه آزاد فارسی

از احزاب سیاسی مهم افغانستان. این حزب که عمدتاًشامل اقوام تاجیک می شود، طی چهار دهۀ اخیر قدرتمندترین حزب سیاسی افغانستان و در دوره هایی در رأس حاکمیت این کشور بوده است. از افراد معروف جمعیت اسلامی اشخاصی چون برهان الدین ربانی، احمدشاه مسعود، عبدالله_عبدالله، صلاح الدین ربانی، احمدضیاء مسعود، عطا محمد نور، محمداسماعیل_خان و یونس قانونی را می توان نام برد. این حزب در سال 1348ش با رهبری برهان الدین ربانی تشکیل شد. جمعیت اسلامی طی دورۀ مبارزات مجاهدین با حکومت جمهوری دمکراتیک افغانستان و ارتش سرخ شوروی از مهم ترین احزاب سیاسی این کشور بوده است. این حزب پس از سقوط حکومت نجیب الله (۱۳۷۱) به عنوان قدرت حاکمه در افغانستان فعالیت داشت، اما به خاطر رقابت و مخالفت احزاب و گروه های سیاسی رقیب، دورۀ حکومت آن ها به درگیری گذشت. پس از پایان حاکمیت طالبان و برپایی نظام جمهوری در افغانستان، این حزب با توجه به قوانین جدید، اساسنامه و مرامنامۀ خود را در ۷ اردیبهشت ۱۳۸۴ به رهبری ربانی در وزارت عدلیه افغانستان به ثبت رسانید. پس از ترور برهان الدین ربانی در 29 شهریور 1390 فرزند او، صلاح الدین ربانی، در ابتدا به صورت موقت و پس از آن در ۳ خرداد ۱۳۹۶ به عنوان رهبر حزب تعیین و شورای رهبری این حزب نیز از ۹ به ۶۴ نفر ارتقاء داده شد که اکثر اقوام افغانستان در این شورای رهبری حضور داشتند.

پیشنهاد کاربران

جمعیت اسلامی افغانستان یکی از احزاب سیاسی قدرتمند در افغانستان و از قوم تاجیک است که با الهام گیری از حزب اخوان المسلمین مصر در سال ۱۳۳۶ فعالیت خود را با رهبری برهان الدین ربانی شروع کرد. این حزب در تاریخ معاصر افغانستان تأثیر مستقیمی بر زندگی مردم افغانستان داشته است و پس از سقوط حکومت نجیب الله تا سقوط طالبان در مجامع بین المللی به عنوان حاکم افغانستان شناخته می شد. در تاریخ ۷ ثور ۱۳۸۴ مجوز فعالیت خود را گرفت. پس از ترور برهان الدین ربانی در ۲۰ سپتامبر ۲۰۱۱، فرزند او صلاح الدین ربانی رهبری این حزب را بر عهده گرفت و شورای رهبری را از ۹ نفر به ۶۴ نفر ارتقاء داد.
...
[مشاهده متن کامل]

این حزب خواهان برپایی نظام پارلمانی بر اساس خواسته های اسلامی و برچیدن نظام ریاستی در افغانستان هست.
در سال ۱۳۳۶ در دانشگاه شرعیات کابل تعدادی از استادان آن دانشگاه نظیر استاد غلام محمد نیازی، سید محمد موسی توانا، وفی الله سمیعی ( آخرین وزیر عدلیهٔ حکومت ظاهرشاه ) ، استاد محمد فاضل، عبدالعزیز فروغ، سید احمد ترجمان و … هدایت «نهضت جوانان مسلمان» را تأسیس نمودند که با استعفای غلام محمد نیازی از رهبری آن در سال ۱۳۵۱، رهبری آن آن نهضت را برهان الدین ربانی با نام «جمعیت اسلامی افغانستان» بدوش می گیرد.
با کودتای محمد داوود خان در سال ۱۳۵۲ اعضا و هواداران نهضت اسلامی افغانستان تحت فشار رژیم وقت که زیر تأثیر شاخهٔ پرچم حزب دموکراتیک خلق افغانستان بود قرار گرفتند.
افسران و نظامیانی که محمد داوود خان را در کودتا یاری رسانیده بودند به احزاب کمونیستی افغانستان تعلق داشتند که در آن سال ها و در دههٔ دموکراسی مبارزان رقیب هم محسوب می شدند که در مکاتب و دانشگاه ها و مراکز علمی و ادوار دولتی درگیری هایی با هم داشتند. با قدرت گرفتن آنها، مخصوصاً وزیر داخلهٔ وقت که عضو حزب خلق بود، دستگیری وسیع و گستردهٔ اعضای اسلامگرای رقیب آن ها در شهرهای مختلف افغانستان شروع شد.
در سال ۱۳۵۳ استاد ربانی و عده ای دیگر از فعالان مسلمان که تحت تعقیب حکومت داوود خان بودند از افغانستان خارج شده و به پاکستان هجرت نمودند و در آنجا احزاب اسلامگرا و حکومت ذولفقار علی بوتو که روابط سردی با دولت افغانستان به خاطر مسئلهٔ پشتونستان داشت، از آن ها پذیرایی نموده و دست به تسلیح مهاجرین نهضت اسلامی زد تا آن ها را برای براندازی حکومت داوود خان آماده بسازد.

جمعیت اسلامی افغانستانجمعیت اسلامی افغانستانجمعیت اسلامی افغانستان
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/جمعیت_اسلامی_افغانستان

بپرس