جعبه لایتنر

دانشنامه عمومی

جعبهٔ لایتنر ( به آلمانی: Lernkartei ) یک ابزار کمکی و سیستمی برای یادگیری است. برای این منظور، با استفاده از فلش کارت یک کلمهٔ کلیدی ( مثلاً واژگان، تاریخ و غیره ) در جلوی کارت، و پاسخ ( مطلبی که باید آموخته شود ) در پشت آن نوشته می شود و با مطالعهٔ این کارت ها در توالی زمانی مشخص و تکرار آن ها، اطلاعات این کارت ها را درونی کرد و آموخت. امروزه نرم افزارهای فلش کارتی نیز وجود دارند.
این سیستم توسط سباستین لایتنر ساخته شده است، که آن را در سال ۱۹۷۳ در کتاب خود تحت عنوان چگونه یاد بگیریم معرفی کرد. این روش بر اساس اثر تکرار فاصله ای استوار است، که طبق آن، محتوایی که طی مدت زمان طولانی تری آموخته می شود، در قیاس با محتوایی که در مدت زمان کوتاهی به شدت تکرار می شود، بهتر در حافظه حفظ می شود.
جعبهٔ لایتنر جعبه ای است که ۵ خانه دارد که اندازهٔ هر یک از آن ها بر اساس منحنی فراموشی دو برابر قبلی ست، به صورتی که خانهٔ شمارهٔ یک، ۱ واحد، خانهٔ شمارهٔ دو، ۲ واحد، خانهٔ شمارهٔ سه، ۴ واحد، خانهٔ شمارهٔ چهار، ۸ واحد و خانهٔ شمارهٔ پنج، ۱۶واحد است.
هر خانهٔ اصلی با تعدادی «واسط» یا «جداکننده» به قسمت های کوچک تری تقسیم می شود. پس خانهٔ دوم، سوم، چهارم و پنجم، به ترتیب به دو، چهار، هشت و شانزده قسمت تقسیم شوند.
فلش کارت ها برگه های کوچکی اند که در یک طرف آن ها سؤال و در طرف دیگرشان جواب نوشته می شود.
اصل استفاده از جعبهٔ لایتنر همیشه یکسان است: کارتی که پاسخ آن را می دانید، به خانهٔ بعدی می رود و کارتی که پاسخش را نمی دانید به خانهٔ اول بازمی گردد حتی اگر در خانهٔ چهارم باشد.
پروسهٔ استفاده از جعبهٔ لایتنر چنین است:
بوریس فردریک اسکینر با آزمایش هایی علمی نشان داد «هرگاه به یک رفتار بلافاصله و به صورت آنی پاداشی داده شود آن رفتار تکرار خواهد شد. » لذا هر بار که شما به معنای لغتی پرسیده شده، صحیح جواب دهید، احساس رضایتی که بلافاصله ایجاد می شود شما را به ادامهٔ این کار تشویق می کند، تمرکز شما را بر کار افزایش می دهد و شما را به موضوع علاقه مند می کند. این ها همان عوامل ارتقای بازده یادگیری اند.
ابینگ هاووس نشان داد ۲۰ دقیقه پس از حفظ کردن تعدادی واج های بی معنا ۸۰٪ آن ها فراموش می شوند و بقیه هرگز فراموش نمی شوند. ضمناً سرعت فراموشی ابتدا سریع است و به مرور کند می شود و وقتی ۲۰٪ مطالب در خاطر ماند صفر می شود. ضمن این که مرور مطالب قبلاً حفظ شده باعث کاهش این سرعت به نصف و حتی بهتر از آن ( در صورت خوب حفظ کردن ) می گردد. = لذا اگر معنی لغت های زبان خارجی را که چندان هم بی معنا نیستند حفظ کنیم، این روند فراموشی بیش از یک روز طول می کشد و با پنج بار مرور موفّق به مقدار ناچیزی می رسد و در صورت کاربردی بودن، مادام العمر در ذهن خواهد ماند.
عکس جعبه لایتنرعکس جعبه لایتنرعکس جعبه لایتنرعکس جعبه لایتنر
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

جعبهٔ لایتنر. جعبه پنج خانه ای است که برای یادگیری استفاده می شود. لایتنر در واقع روش علمی یادگیری است که بر مبنای آن آموخته ها از حافظهٔ کوتاه مدت به حافظهٔ بلندمدت منتقل می شوند.
محتویات [نمایش]
...
[مشاهده متن کامل]

اساس علمی [ویرایش]
در مجموع، ماندگارترین روش تکرار را برای انتقال به حافظهٔ بلندمدّت پیشنهاد می کند؛ ابینگ هاوس روش مرور را برای تثبیت کردن آن در حافظهٔ بلندمدّت پیشنهاد می کند، و اسکینر با یک تیر هر دو نشان را می زند.
قانون همه چیز یا هیچ چیز ماندگارترین و تداعی تکرار [ویرایش]
این دانشمند می گوید "اگر چه ممکن است یک درس که از مطالب زیادی تشکیل شده را به طور ناقص ( مثلاً ۷۰٪ ) یاد بگیریم، اما یک مطلب ( مثلاً معنی یک لغت ) را ممکن نیست ناقص ( مثلاً ۷۰٪ ) یاد بگیریم. یا کامل ( یعنی ۱۰۰٪ ) یاد می گیریم، یا اصلاً یاد نمی گیریم ( یعنی ۰٪ ) پس یک لغت لازم است دائم تکرار شود تا به حافظهٔ بلندمدت منتقل شود.
پاداش های فوری اسکینر [ویرایش]
بوریس فردریک اسکینر با آزمایش هایی علمی نشان داد «هرگاه به یک رفتار بلافاصله و به صورت آنی پاداشی داده شود آن رفتار تکرار خواهد شد. » لذا هر بار که شما به معنای لغتی پرسیده شده، صحیح جواب دهید، احساس رضایتی که بلافاصله ایجاد می شود شما را به ادامهٔ این کار تشویق می کند، تمرکز شما را بر کار افزایش می دهد و شما را به موضوع علاقه مند می کند. این ها همان عوامل ارتقای بازده یادگیری اند.
قاعدهٔ منحنی فراموشی ابینگ هاووس [ویرایش]
ابینگ هاووس نشان داد ۲۰ دقیقه پس از حفظ کردن مقداری واج های بی معنا ۸۰٪ آن ها فراموش می شوند و بقیه هرگز فراموش نمی شوند. ضمناً سرعت فراموشی ابتدا سریع است و به مرور کند می شود و وقتی ۲۰٪ مطالب در خاطر ماند صفر می شود. ضمن این که مرور مطالب قبلاً حفظ شده باعث کاهش این سرعت به نصف و حتی بهتر از آن ( در صورت خوب حفظ کردن ) می گردد. لذا اگر معنی لغت های زبان خارجی را که چندان هم بی معنا نیستند حفظ کنیم، این روند فراموشی بیش از یک روز طول می کشد و با پنج بار مرور موفّق به مقدار ناچیزی می رسد و در صورت کاربردی بودن، مادام العمر در ذهن خواهد ماند.
ابزار [ویرایش]
جعبهٔ لایتنر بر اساس منحنی فراموشی عمل می کند
جعبهٔ لایتنر جعبه ای ۶ در ۳۰ سانتیمتری ست که ۵ خانه دارد که اندازهٔ هر یک از آنها بر اساس منحنی فراموشی دو برابر قبلی ست، به صورتی که خانهٔ شمارهٔ یک، ۱ واحد، خانهٔ شمارهٔ دو، ۲ واحد، خانهٔ شمارهٔ سه، ۵ واحد، خانهٔ شمارهٔ چهار، ۸ واحد و خانهٔ شمارهٔ پنج، ۱۴ واحد است. می توانید آن را بسازید، یا خریداری کنید.
هر خانهٔ اصلی با تعدادی «واسط» یا «جداکننده» به قسمت های کوچک تری تقسیم می شود. پس خانهٔ دوم، سوم، چهارم و پنجم، باید به ترتیب به دو، چهار، هشت و شانزده قسمت تقسیم شوند. برای تهیهٔ آنها از مقواهای کلفت رنگی تیره و زیبا به ابعاد ۵٫۵ در ۸ سانتیمتر استفاده کنید، تا بادوام و تمیز بمانند. استفاده از جعبهٔ لایتنر سی خانه ای با دیواره های اصلی بلندتر توصیه می شود.
فلش کارت ها برگه های کوچکی اند که در یک طرف آنها سؤال ( لغت ) و در طرف دیگرشان جواب ( معنی لغت ) نوشته می شوند. برای تهیهٔ آنها با تا کردن کاغذ A۴ به دو قسمت، می توانید کاغذ A۵ سپس A۶ و در نهایت A۷ به دست آورید که برای این کار مناسب اند. انتخاب دیگر خرید آن هاست.
روش آغاز کار [ویرایش]
روز اول
در یک طرف کارت ها سؤال ( لغت ) و در طرف دیگرشان جواب ( معنی لغت ) را بنویسید.
سؤال و جواب ها را آن قدر مرور کنید تا حفظ شوید.
کارت های حفظ شده را در خانهٔ اوّل ( بخش ۱ ) قرار دهید.
روز دوم
همهٔ سؤال های خانهٔ اول را یک به یک مرور کرده و پاسخ دهید.
کارت سوالی را که صحیح پاسخ گفتید به خانهٔ اصلی قسمت دوم ببرید.
کارت سوالی را که نادرست پاسخ گفتید به خانهٔ اصلی اول برگردانید.
روز سوم
از خانهٔ دوم قسمت اول شروع کنید: همهٔ کارت ها را بدون مرور یک قسمت جلو ببرید. زیرا زمان مرور آنها فرداست، نه امروز.
در مورد خانهٔ اول مانند روز قبل عمل کنید.
روز چهارم
از آخرین قسمت خانهٔ دوم شروع کنید: سوال های روی کارت ها را بخوانید. اگر بلدید کارت را به خانهٔ بعد منتقل کنید. و گرنه آن را از جعبهٔ لایتنر خارج کنید! زیرا برای حفظ شدن بلند مدّت باید کارت یک بار به طور کامل همهٔ خانه ها را با موفّقیت طی کند. بدون این که در میان راه با شکست مواجه شود. به همین دلیل بهتر است همواره با تعداد کارت نسبتاً کم و وقت و علاقهٔ کافی حفظ کنید.
حال به سراغ قسمت قبلی رفته و همهٔ کارت ها را یک خانه بدون مرور به جلو ببرید.
اکنون نوبت خانهٔ اوّل است. طبق معمول عمل کنید.
در نهایت همهٔ کارت هایی را که در اثر فراموشی از جعبه خارج شده اند به جعبه باز گردانید.
توجه: نگران خارج شدن کارت ها از جعبه نباشید. بلکه خوشحال باشید که به این ترتیب لغت هایی را که بلد نیستید بیشتر مرور خواهید کرد و لغت هایی را که بلدید کمتر. ضمن این که این بار از پس آنها بر می آیید.
روش کلی کار [ویرایش]
توجه: اگر موفق شدید، یک خانه جلو بروید؛ اما اگر بلد نبودید به خانهٔ اول برگردید. این شکست نیست تمرکز بر نقاط ضعف است.
به قسمت آخر هر خانهٔ اصلی قسمت اصلی می گوییم و به سایر قسمت ها قسمت فرعی
هر روز از آخرین قسمت شروع کنید.
اگر قسمت فرعی ست، برگه های آن قسمت را به قسمت بعد منتقل کنید.
اگر قسمت اصلی ست، برگه های آن قسمت را بردارید و از خود بپرسید. آنهایی را که بلدید به قسمت بعد منتقل کنید. آنهایی را که بلد نیستید از جعبه خارج کنید.
اگر این آخرین قسمت است و قسمتی بعد از آن نیست، آفرین! زیرا شما موفّق شده اید این لغت ها را به خاطر بسپارید.
حال به سراغ قسمت قبل از آن بروید و همین کارها را برایش انجام دهید.
آنقدر ادامه دهید تا به قسم . . .

بپرس