جزیره خضراء در ترازوی نقد

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] جزیره خضراء در ترازوی نقد (کتاب). «جزیره خضراء در ترازوی نقد، پژوهشی در علامات ظهور، بیان الائمه، خطبه البیان و جزیره خضراء»، اثر عربی علامه سید جعفر مرتضی عاملی، با ترجمه فارسی محمد سپهری، پژوهشی است انتقادی درباره پاره ای از روایات مربوط به مهدویت و علائم آخرالزمان که در سال ۱۴۱۱ ق نوشته شده است.
کتاب با دو مقدمه از مترجم و مؤلف آغاز شده و مطالب در چهار بخش و هر بخش در چندین فصل ارائه شده است. مباحث با هدف ارائه واقعیت مسائل آخرالزمان، نخست پیش گویی های منسوب به ائمه علیه السّلام درباره نشانه های ظهور را به دو دسته محتوم و غیر محتوم تقسیم و بسیاری از روایات آن را ساختگی و جعلی معرفی کرده است. سپس به تفصیل، متن دو کتاب «بیان الائمه علیه السّلام » و «خطبه البیان» را بررسی و مطالب عنوان شده در آن ها را بی اساس و موهوم ارزیابی کرده است. در پایان، به روایات مربوط به جزیره خضراء پرداخته و آن ها را مخدوش شمرده است. از دیدگاه نویسنده بسیاری از این روایات، پس از وقوع حوادث مورد نظر، جعل شده و نمی توان آن ها را به معصوم علیه السّلام استناد داد. در لابه لای مطالب، پژوهشی ابتکاری و بدیع در مورد «علامات ظهور» نیز به چشم می آید.
گزارش محتوا
آنچه مترجم در مقدمه خود بدان اشاره می کند، انتقاد از عده ای است که خواسته اند با سوء استفاده از احساسات و عواطف منتظران امام زمان عجّل الله فرجه الشریف ، مطالب کذب و تحریف شده ای را در قالب نشانه های ظهور به خورد جامعه دهند و از راه بازارگرمی، به اسم و رسمی برسند. مقدمه مؤلف، بیان اجمالی و مختصر ساختار کلی کتاب است.
پیش گویی های غیبی ائمه
بخش اول در دو فصل، بعد از نگاهی به مسائل مربوط به امامت و امت، به بحث از پیش گویی های غیبی ائمه علیه السّلام از علامات ظهور، موضع اتخاذ شده، موضعی که می بایست اتخاذ شود و تقسیم علامات ظهور به محتوم و غیر محتوم می پردازد. مؤلف ضمن تشریح وضعیت حاکم بر جامعه اسلامی در عصر ائمه علیه السّلام ، چنین نتیجه گیری می کند که در چنان شرایطی که حاکمیت شک و تردید بر موضع گیری ها و جهت گیری های مردم در قبال خوارج و شعارهای آن ها، طبیعی قلمداد می شد، چاره ای جز پناه بردن به شیوه ایجاد شوک در ضمیر و وجدان امت برای بیداری وجدان عمومی و با اعتماد بر مبانی کلی ایمان به غیب، وجود نداشت. وی بر این باور است که این شوک و ضربه روانی، در قالب پیش گویی های غیبی از جانب ائمه علیه السّلام که مردم تحقق مضمون آن را به چشم خود می دیدند، ظاهر شد.
نمونه پیش گویی ها
...

پیشنهاد کاربران

بپرس