جایزه شعر احمد شاملو

دانشنامه آزاد فارسی


تندیس اولین دوره جایزه شعر شاملو
جایزه ی ادبی اختصاصی شعر ایران. این جایزه هرساله با داوری مجموعه شعرهای چاپ اولِ سال قبل، در حوزه ی شعر آزاد، توسط مؤسسه ی فرهنگی پژوهشی الف. بامداد اعطا می شود.از سال ۱۳۹۴ به مدیریت آیدا_سرکیسیان (همسر احمد_شاملو) بنیاد گذاشته شد. در این جایزه (یا مسابقه ی) ادبی آثار رسیده در دو مرحله داوری می شوند. در دور اول، تمام کتاب های رسیده به دبیرخانه ی موسسه توسط سه داور که ازشاعران، منتقدان ادبی و یا مترجمان حوزه ی شعر انتخاب شده اند مورد بررسی قرار می گیرند و از آن میان بین 10 الی 20 اثر به مرحله ی بعد راه پیدا می کنند. در دور دوم، آثار منتخب توسط داورانی که از میان شاعران، روشنفکران، هنرمندان سایر رشته ها و از عالمان علوم انسانی انتخاب شده اند مورد بررسی قرار گرفته و در نهایتجایزه که شامل تندیس، لوح تقدیر و جایزه ی نقدی استطی مراسمی در سال روز تولد شاملو(۲۱ آذر) به برنده اهدا می شود. این مسابقه ی ادبی که به عنوان معتبرترین جایزه ی غیر دولتی شعر شناخته می شود و چهارمین دوره اش را پشت سر گذاشته در نحوه ی داوری ها همواره مورد اعتراض تعداد زیادی از اهالی ادبیات بوده. یکی از شرایط پذیرفته شدن آثار در این مسابقه مستقل بودن کتاب برای یک شاعر است و سال چاپ کتاب هم بر اساس شناسنامه ی اثر منظور می شود.
آثار برگزیده ی دوره ی اول (سال 1394): منظومه ی بازگشت و اشعار دیگر (برنده- شمس_لنگرودی)؛ این کشتی پراسرار (برنده- علی_باباچاهی)؛ مدارک جعلی (شایسته تقدیر- سعدی گلبیانی)؛ اندوه تحمیلی (شایسته تقدیر- فرزاد آبادی).
داوران این دوره پروین سلاجقه، احمد پوری، فرشته_ساری، خلیل درمنکی، شهاب مقربین، انوشه سالیانی، محمد ضیمران، حسن عالیزاده و دبیر مسابقه حافظ موسوی بوده .
آثار برگزیده ی دوره ی دوم (سال 1395):لشکر شکست خورده ی کلمات (برنده- آیدا عمیدی)؛زمین کرهای سیاسی است (برنده دوم- سمیه حسینی)؛مسافرت از اتاق تا بیرون… و بالعکس (برنده دوم- شهریار وقفی پور)؛هیچ کس مراقب سایه ها نیست (شایسته تقدیر- الینا نریمان)؛اسب را در نیمه ی دیگرت برمان (شایسته تقدیر- عطیه عطارزاده).
داوران این دوره هوشنگ چالنگی، لیلی_گلستان،علیرضا بهنام، خسرو پارسا،علیرضا عباسی، فرزان سجودی، رویا_تیموریان، محمد صنعتی، عنایت_سمیعی و حافظ موسوی بوده اند. دبیر این دوره نیز حافظ موسوی بوده.
آثار برگزیده ی دوره ی سوم (سال 1396):آشویتس خصوصی من (حسن همایون)
داوران این دوره رضا_چایچی، علیرضا عباسی، هوشنگ چالنگی، مراد_فرهادپور، احمد پوری، فواد نظیری، ضیاء_موحد و محمدرضا_اصلانی بوده اند.
در این دوره هیچ اثری به عنوان شایسته تقدیر معرفی نشد و همچنین به دلیل اعتراضات مکرر به نحوه ی داوری ها در دوره های قبل، حافظ موسوی از دبیری مسابقه کناره گیری کرد و اجرای این دوره بهدبیرخانه ی جایزه شعر احمد شاملو (با سرپرستی آیدا سرکیسیان و ع.پاشایی) واگذار شد.
آثار برگزیده ی دوره ی چهارم (سال 1397):خط سیاه، متروی لندن (برنده- علیرضا حسنی آبیز)؛اسفندیاری در چشم چپ (شایسته تقدیر- آنا رضایی)؛بی نظمی (شایسته تقدیر- آرمین یوسفی)؛نامه هایی از کازابلانکا (شایسته تقدیر- شهریار بزرگ مهر).
داوران این دوره شهریار وقفی پور، محمود_معتقدی، کاظم کریمیان،محمود_نیکبخت، عبدالله کوثری، کاظم_سادات_اشکوری و محمدرضا پارسایار بوده اند.
نیز ← جایزه_های_ادبی
منابع:
http://www.shamlouaward.org/ http://yon.ir/5X0uE http://yon.ir/9RhW8 http://yon.ir/l9mIs

پیشنهاد کاربران

جایزه شعر احمد شاملو رقابت ادبی سالانه است که به کتاب های شعر مدرن منتشر شده به زبان فارسی در ایران اختصاص دارد. این جایزه یکی از رقابت های ادبی بخش خصوصی و مستقل ایران است. مؤسسه فرهنگی پژوهشی الف. بامداد به مدیریت آیدا سرکیسیان مسئولیت برگزاری آن را عهده دار است. رقابت ادبی جایزه شعر احمد شاملو سال ۱۳۹۴ بنیان گذاشته شده و کتاب شعر برگزیده سال را انتخاب و معرفی می کند. جوایز این رقابت ادبی شامل تندیس، لوح تقدیر و جایزهٔ نقدی است، هر سال طی مراسمی در سالروز تولد احمد شاملو، ۲۱ آذر، به برنده اهدا می شود. شمس لنگرودی، علی باباچاهی، حسن همایون، علیرضا آبیز و فرشاد سنبل دل برگزیدگان اول دوره نخست تا ششم این رقابت ادبی بودند. تاکنون دبیری این رقابت را حافظ موسوی و سولماز سپهری عهده دار بودند.
...
[مشاهده متن کامل]

شعر در آرمان احمد شاملو نه شعری ست فرهیخته، نه تجرید صرف و در زمرهٔ رویکرد هنر برای هنر و نه شعری ست عامه پسند و بازاری؛ شعر آرمانی در نظر شاملو، شعری ست که به شهادت تاریخ برمی خیزد، شعر اجتماعی که آرمان هنر را تعالی تبار انسان و اثرگذاری بر جامعه می داند.

جایزه شعر احمد شاملو زیر نظر هیئت امناء مؤسسه فرهنگی و پژوهشی الف. بامداد فعالیت می کند و دارای دبیرخانه مستقل از مؤسسه یاد شده است. هر سال دبیرخانه داوران هر مرحله را به هیئت امنای مؤسسه فرهنگی و پژوهشی الف. بامداد معرفی و با تأیید آن ها فعالیتش را آغاز می کند. در این رقابت ادبی آثار را در دو مرحله می شوند. مرحله نخست داوری را سه نفر به عهده دارند و عمدتاً آثار را بر اساس معیارهای استخراج شده از نظرات مکتوب احمد شاملو دربارهٔ شعر نو بررسی می کنند و به جنبه های گوناگون هر اثر جداگانه امتیاز می دهند. در این مرحله بنا بر اجماع نظر و همفکری اعضاء هیئت داوران با لحاظ کردن میزان امتیاز کسب شده کتاب ها، ۱۰ تا ۱۵ کتاب شعر به مرحلهٔ دوم صعود می کند. داوران مرحلهٔ اول از میان شاعران، منتقدان ادبی یا مترجمان حوزهٔ شعر انتخاب می شوند. اما داورهای مرحلهٔ دوم علاوه بر شاعران و منتقدان از میان روشنفکران حوزه های مرتبط به ادبیات و از هنر و علوم انسانی انتخاب می شوند تا از طریق این افراد، به مانند واسطهٔ اجتماع و هنر، «فرهنگ هنری جامعه» نیز در انتخاب مجموعه شعر برگزیدهٔ جایزهٔ احمد شاملو سهیم باشد. در وبگاه جایزه شعر احمد شاملو، آمده است: «هدف شعر، تغییر بنیادین جهان است. » بر این اساس عیار و محک اصلی داوری، هویت شعری آثار عنوان شده است و در توضیح این هدف در کتاب دربارهٔ هنر و ادبیات: گفت وشنود ناصر حریری با احمد شاملو آمده است که «اثر هنری پیش از آن که بار تعهد یا التزامی را به دوش بکشد، باید هویت هنری خود را ثابت کند. »

جایزه شعر احمد شاملوجایزه شعر احمد شاملوجایزه شعر احمد شاملوجایزه شعر احمد شاملوجایزه شعر احمد شاملو
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/جایزه_شعر_احمد_شاملو

بپرس