ثلاث رسائل اسماعیلیه

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] ثلاث رسائل اسماعیلیة مجموعه سه رساله کوتاه و مختصر از اسماعیلیه است که توسط عارف تامر گردآوری و تحقیق شده است.
در ابتدای هر رساله، توضیحات مختصری از محقق، پیرامون موضوع رساله و نویسنده آن، ارائه گردیده است.
رساله اول، تحت عنوان «تحفة المستجیبین»، رساله ای است از ابویعقوب اسحاق سجستانی که از داعیان فرقه اسماعیلیه که در نیمه قرن سوم، در دوران خلافت معزالدین فاطمی، در اقلیم بخارا فعالیت داشت. در ابتدای این رساله، تحقیق کوتاه و مختصری پیرامون شخصیت این فرد و نحوه وفات یا به قتل رسیدن وی انجام شده و سپس توضیح کوتاهی در رابطه با این رساله، ارائه گردیده است.
محقق کتاب از این رساله، به قطعه ای ادبی، رسا، شگفت انگیز و موجز تعبیر کرده که به نثر مسجع نوشته شده و سرشار از شاهکارهای حکمت آمیز و حقایق علمی بوده که به سبک و اسلوبی جالب و ساده و به دوراز هرگونه ابهام و تعقیدی به نگارش یافته است. در واقع این رساله ای است که مناسب ترین و ساده ترین رساله ای است که تا کنون درباره اسماعیلیه نوشته شده است.
این رساله، در شهر قدموس سوریه، در میان نسخه های خطی آل سلیمان پیدا شده است.
سجستانی در ابتدای رساله، به این نکته اشاره نموده که هدف وی از نگارش این رساله، اشاره به معنای برخی از واژگان بوده و در این راه، روش ایجاز و اختصار را برگزیده است. این واژگان عبارت اند از: «باری»؛ «الأمر»؛ «العلم»؛ «الکملة»؛ «الوحدة»؛ «العقل»؛ «النفس»؛ «الفتح»؛ «الحروف العلویة السبعة»؛ «الحدود الجسمانیة»؛ «الوصی»؛ «الإمام (المتمم)»؛ «الحجة»؛ «اللاحق»؛ «الید»؛ «الداعی»؛ «المأذون المطلق»؛ «المأذون المحدود»؛ «المؤمن» و «المستجیب».

پیشنهاد کاربران

بپرس