ثاقب فر مرتضی

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] «مرتضی ثاقب فر»، در نهم مرداد 1321ش، در تهران متولد شد. تا پنجم ابتدایی به دبستان رازی رفت و سال ششم را در دبستان رودکی به پایان رساند، سپس در دبیرستان رازی تحصیل کرد.
از سال 1356 با ترجمه کتاب جامعه شناسی و فلسفه امیل دورکیم، وارد حوزه رسمی ترجمه شد و در سال بعد، برای ادامه تحصیل به دانشگاه سوربون (رنه دکارت در پاریس) رفت، اما پس از حمله عراق به ایران و آغاز جنگ در سال 1359، به کارشناسی ارشد بسنده کرده و دکترا را رها کرد و به کشور بازگشت. در این زمان کتاب «آگاهی آریایی» را به عنوان نخستین اثر تألیفی خود در حوزه فرهنگ ایران نوشت.
در سال 1364 دومین اثر خود؛ یعنی «شاهنامه و فلسفه تاریخ ایران» را نوشت. در سال های بعدی به همکاری با احمد بیرشک در دانشنامه بزرگ فارسی پرداخت. در دهه 1370 کار در مجله دانشمند و همچنین نگاه نو را آغاز کرد و سپس بیشتر به ترجمه در زمینه تاریخ ایران باستان، به ویژه دوران هخامنشی پرداخت.
مرتضی ثاقب فر، در بامداد 11 دی 1391 در سن هفتاد سالگی در پی خونریزی مغزی در تهران درگذشت.
1. بن بست های جامعه شناسی؛
2. شاهنامه و فلسفه تاریخ ایران؛

دانشنامه آزاد فارسی

ثاقب فر، مرتضی (تهران ۱۳۲۱ـ۱۳۹۱ش)
ثاقب فر، مرتضی
مترجم، پژوهشگر و نویسندۀ ایرانی. پس از به پایان رساندن تحصیلات ابتدایی و متوسطه، به فرانسه رفت و در رشتۀ جامعه شناسی در دانشگاه سوربون تحصیلاتش را ادامه داد، و به مطالعۀ تاریخ فلسفۀ غرب و تاریخ و اندیشه های ایرانی و شرق پرداخت. حوزۀ ترجمه ها (به دو زبان فرانسوی و انگلیسی) و تألیفات او از جامعه شناسی و ایران شناسی گرفته تا فلسفه، و دنیای سیاست را دربر می گیرد. از ترجمه های اوست: جامعه شناسی و فلسفه اثر امیل دورکیم؛ عصر عطش اثر آرتور کویستلر؛ جامعه شناسی معاصر آلمان اثر ریمون آرون؛ فرهنگ و دموکراسی اثر ارمه گی؛ ایران باستان اثر یوزف ویسهوفر؛ دیباچه ای بر جامعه شناسی اثر استفن مور؛ هخامنشیان اثر آملی کورت؛ امپراتوری ایران اثر دان ناردو؛ کوروش بزرگ اثر ژرار ایسرائل؛ نفت و قدرت در ایران اثر شاهرخ وزیری؛ شاهنشاهی ساسانی اثر تورج دریایی؛ از ایران زردشتی تا اسلام اثر شائول شاکو؛ هویت های مرگبار اثر امین معلوف؛ رضاشاه و شکل گیری ایران نوین اثر استفان کرونین؛ شاهنشاهی اشکانی اثر یوزف ولسکی؛ شاهنشاهی هخامنشی اثر جان مانوئل کوک؛ سه رمان (تریلوژی) از امانوئل اشمیت. از تألیفات اوست: راهنمای تألیف، ترجمه و ویرایش؛ شاهنامۀ فردوسی و فلسفۀ تاریخ ایران؛ بن بست های جامعه شناسی؛ آگاهی آریایی؛ دین و دولت در ایران.

پیشنهاد کاربران

بپرس