تیموکلیا

پیشنهاد کاربران

تیموکلیا ( یونانی باستان: Τιμοκλεία ) زنی است که پلوتارک داستان او را در کتاب زندگی اسکندر و به صورت مفصل تر در کتاب «در فضائل زنان» ذکر کرده است. بر اساس گفته های پلوتارک هنگامی که سربازان طی لشکرکشی اسکندر به بالکان شهر تبای را در سال ۳۳۵ پیش از میلاد تصرف کردند سربازان تراکی به غارت شهر مشغول شدند و یکی از افسران ایشان به تیموکلیا تجاوز نمود. پس از تجاوز مرد تراکی از تموکلیا می خواهد تا اگر پولی را پنهان کرده است به او بدهد، تیموکلیا نیز می گوید مقداری پول در چاه آب واقع در باغچه خانه پنهان کرده و سرباز را به آنجا می برد. در آنجا هنگامی که سرباز مشغول وارسی چاه می شود تموکلیا او را به داخل چاه هل داده و با انداختن سنگ های بزرگ به درون چاه هلاکش می کند.
...
[مشاهده متن کامل]

پس از این اتفاق سربازان تراکی تیموکلیا را دستگیر کرده و به نزد اسکندر می برند. در آنجا تیموکلیا با افتخار خود را معرفی کرده و می گوید آخرین فرمانده فالانژ مقدس تب که «برای آزادی یونان» طی نبرد خایرونیا پدر اسکندر فیلیپ دوم مقدونی را در ۳۳۸ میلادی شکست داده برادر اوست. اسکندر که از حرف های زن متأثر می شود دستور می دهد تا او و فرزندانش را رها کنند و بابت کشتن افسر تراکی مجازات نشود.
کتاب در فضائل زنان نیز داستانی مشابه را نقل می کند به جز آنکه در آنجا افسر تراکی به طمع وجود ثروت وارد چاه خشک می شود و هنگامی که به پایین چاه می رسد تیموکلیا با انداختن سنگ او را می کشد. در پایان هم اسکندر او را مجازات نمی کند اما او رها نمی کند. بلکه به سربازان خویش دستور می دهد تا از این خانواده و دیگر خاندان های مشهور شهر حفاظت کنند تا دیگر کسی به ایشان آزار نرساند.
منبع این داستان آنچنان که پلوتارک ذکر کرده است اریستوبولوس است که به خوبی اسکندر را می شناخت. تبای در دومین سال سلطنت اسکندر طی جنگ سخت فتح شد زیرا این شهر رهبر شهرهای یونانی بود که پس از ترور فیلیپ شورش کرده بودند. تخمین زده می شود در فتح شهر ۶ هزار نفر از مردم آن کشته و ۳۰ هزار به اسیری رفتند، شهر هم آنچنان نابود شد که بازسازی آن دهه ها طول کشید. تنها فرمان عفو دیگری که از اسکندر ثبت شده مبنی بر اذیت نکردن خانه و نوادگان شاعر معروف پیندار می باشد.
تیموکلیا موضوعی نادر در هنر پس از عصر روشنگری بود و هیچگاه به موضوعی رایج در طیف وقایع کلاسیک و انجیلی که خشونت زنان علیه مردان را نشان می دادند و به قدرت زنان معروف بودند تبدیل نشد. اما از آنجایی که هنرمندان در دربار می خواستند اسکندر را به عنوان مصداق پادشاه واقعی نشان دهند و در زندگی اسکندر تیموکلیا هم حضور داشت شاهد آثار کمی در مورد این موضوع هستیم.

تیموکلیا
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/تیموکلیا

بپرس