تیرول

لغت نامه دهخدا

تیرول. [ رُ ] ( اِخ ) سرزمینی است کوهستانی که میان سویس و ایتالیا و اتریش تقسیم شده است. تیرول ایتالیا از آدیژ علیا و ترانتن تشکیل یافته است. که زبان مردم آدیژ علیا آلمانی و ترانتن ایتالیائی است. تیرول اتریش که مساحت آن 12648 کیلومترمربع و مرکز آن انسبروک است در حدود 427500 تن سکنه دارد و از مراکز جلب سیاحان است. ( از لاروس ). رجوع به قاموس الاعلام ترکی شود.

دانشنامه عمومی

تیرول (ایالت). تیرول یکی از ایالت های کشور اتریش است. این ایالت از دو قسمت تیرول شمالی و تیرول شرقی تشکیل شده است. مرکز آن شهر اینسبروک است. شهر اینسبروک به خاطر دانشگاه های خود به ویژه دانشگاه پزشکی معروف است. از دیگر شهرهای بزرگ این ایالت می توان به کوف اشتاین، پواتز، رویته و لاندک اشاره کرد. ایالات تیرول از مکان های محبوب برای اسکی بازان است و پیست های اسکی اصلی آن عبارت است از: کیتزبوهل، ایشگل و سنت آنتون. بلندترین کوه این ایالت، گروس گلوکنر نام دارد که در کوهستان های تاورن واقع شده و ۳٬۷۹۸ ارتفاع دارد. این کوه در کل منطقه تیرول جنوبی پس از قله «اوتلر» ( ۳٬۹۰۵ متر ) دومین کوه بلند است. [ ۱]
دره ی شنالشتال ( Schnalstal valley ) در تیرول جنوبی قرار دارد.
عکس تیرول (ایالت)عکس تیرول (ایالت)عکس تیرول (ایالت)عکس تیرول (ایالت)

تیرول (منطقه). تیرول ( آلمانی: Tirol ) یک منطقه تاریخی در آلپ در شمال ایتالیا و غرب اتریش است. این منطقه که بخشی از امپراتوری هابسبورگ نیز محسوب می شده هم اکنون به ایالت تیرول در اتریش و منطقه ترنتینو آلتو آدیجه در ایتالیا تقسیم شده است.
Austria: 1st January 2017 Italy: 31st December 2016
عکس تیرول (منطقه)عکس تیرول (منطقه)عکس تیرول (منطقه)عکس تیرول (منطقه)عکس تیرول (منطقه)عکس تیرول (منطقه)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

تیرول (Tirol)
اینسبروک، ایالت فدرال اتریش، با ۱۲,۶۰۰ کیلومتر مربع مساحت و ۶۵۵,۲۰۰ نفر جمعیت (۱۹۹۵). مرکز آن، شهر اینسبروک۱ است و موتورهای گازوئیلی، تجهیزات اپتیکی، و نیروی برقابی تولید می کند. قبلاً (از ۱۳۶۳م) استانی در امپراتوری اتریش بود، که در ۱۹۱۹ بین اتریش و ایتالیا تقسیم شد (← ترنتینو ـ آلتو آدیجه۲). از شمال به باواریا و از جنوب به ایتالیا محدود شده است. تیرول شرقی۳، بخش جنوبی هوئه تاوئرن۴، از بقیۀ ایالت جدا شده است. بخش اصلی تیرول شامل دره های این۵ و لِش۶ است که هر دو از جنوب غربی تا شمال شرقی گسترش یافته اند. کوه های آلپ، که این دره ها را جدا می کنند، با چندین رود کوچک از جنوب به شمال قطع شده اند. گروسگلوکنر۷ (۳,۷۹۸ متر)، بلندترین قلۀ اتریش، در تقاطع مرزهای تیرول شرقی، سالزبورگ۸، و استیریا۹ قرار دارد. این ناحیه پوشیده از درخت است. شغل اصلی ساکنان آن تولید لبنیات، دامپروری، و جنگلداری است. لیگنیت، نیکل، سرب و سایر کانی ها در منطقه یافت می شوند؛ نساجی و تولید مواد شیمیایی، و تولید نیروی برقابی صنایع آن را تشکیل می دهند. گردشگری نیز از منابع اصلی درآمد است. در دوران روم، تیرول بخشی از رایتیا۱۰ بود. سپس اسقف های بریکسِن۱۱ و تِرِنت۱۲ بر آن حاکم شدند و در ۱۳۶۳م به مالکیت خاندان هاپسبورگ۱۳ درآمد. در ۱۸۰۵ به باواریا واگذار شد، ولی کنگرۀ وین۱۴ در ۱۸۱۴ آن را به اتریش بازگرداند. برطبق پیمان سن ژرمن ـ آن ـ له۱۵ در ۱۹۱۹، تقسیم شد، بخش شمالیِ گردنۀ برنر۱۶ به استانی در جمهوری جدید اتریش تبدیل، و بخش جنوبی آن به ایتالیا واگذار شد. ترنتینو۱۷ و آدیجۀ۱۸ علیا عامل اصلی اختلاف شدید بین اتریش و ایتالیا (۱۹۱۹ـ۱۹۳۹) بودند. پس از جنگ جهانی دوم، به رغم مخالفت های اتریش، تیرول جنوبی۱۹ بخشی از ایتالیا باقی ماند. موافقت نامه ای بین اتریش و ایتالیا دربارۀ ناحیۀ مزبور، در پیمان صلح ۱۹۴۷ گنجانده شد. بر طبق آن، آلمانی زبان ها و ایتالیایی زبان ها از حقوق مساوی، و منطقه از نوعی خودمختاری اداری و قانونی برخوردار است، اما نارضایتی اتریشی ها همچنان ادامه دارد و از ۱۹۴۷ خرابکاری هایی در منطقه شد، که آن ها را به عوامل طرفدار اتریش نسبت داده اند.
Innsbruck
Trentino-Alto Adige East Tirol Hohe Tauern Inn Lech Grossglockner Salzburg Styria Rhaetia Brixen Trent Habsburg Congress of Vienna Treaty of St Germain-en-Laye Brenner Pass Trentino Adige South Tirol

پیشنهاد کاربران

بپرس