تیر اجل در صدمات راه جبل

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] تیر اجل در صدمات راه جبل، رساله ای در گزارش سفر حج و مشکلات راه جبل از نویسنده ای ناشناخته است.
نویسنده این رساله در سفر حج سال ۱۲۹۹ق./۱۲۶۱ش. در عهد ناصرالدین شاه قاجار (حک: ۱۲۶۴-۱۳۱۳ق.) دشواری های حج گزاران به ویژه حاجیان ایرانی در راه جبل را شرح نموده و برای رفع آن ها پیشنهادهای اصلاحی عرضه کرده است. در این اثر، برخی رخدادهای سفر تنها به عنوان شاهدی بر مدعای نویسنده گزارش شده اند و در معرفی مکه و مدینه و آثار تاریخی و مذهبی آن ها گزارشی ثبت نشده است. این نوشته، بدین لحاظ، با سفرنامه های حج متفاوت است.از نام و شرح حال نویسنده، آگاهی در دست نیست. از گزارش های این سفرنامه برمی آید که او بارها از جمله در سال های ۱۲۸۰ و ۱۲۹۷ق. نیز به حج مشرف شده و آغاز و انجام سفر او نجف اشرف بوده است. او به پیشه یا منصب خود اشاره نکرده؛ اما به احتمال، نزد حکومت ایران اعتباری داشته است.
← محتوا
(۱) الاماکن، محمد بن موسی الحازمی (م. ۵۸۴ق.).(۲) پنجاه سفرنامه حج قاجاری، به کوشش رسول جعفریان، تهران، نشر علم، ۱۳۸۹ش.(۳) تذکرة الطریق فی مصائب حجاج بیت الله العتیق، محمد کربلایی (م. قرن۱۳ق.)، به کوشش دوغان، قم، مورخ، ۱۳۸۶ش.(۴) الذریعة الی تصانیف الشیعه، آقا بزرگ تهرانی (م. ۱۳۸۹ق.)، بیروت، دار الاضواء، ۱۴۰۳ق.(۵) رسائل، اعلامیه ها، مکتوبات و روزنامه شیخ شهید فضل الله نوری، محمد ترکمان، رسا، ۱۴۰۳ق.(۶) سفرنامه سیف الدوله، سیف الدوله (م. قرن۱۴ق.)، تهران، نشر نی، ۱۳۶۴ش.(۷) سفرنامه میرزا محمد حسین فراهانی، محمد حسین فراهانی (م. قرن۱۴ق.)، به کوشش مسعود گلزاری، تهران، فردوسی، ۱۳۶۲ش.(۸) شرح حال رجال ایران، مهدی بامداد، تهران، زوار، ۱۳۵۷ش.(۹) فهرست نسخه های خطی، سید احمد حسینی اشکوری، قم، احیاء التراث الاسلامی، ۱۳۸۳ش.(۱۰) فهرست نسخه های خطی، محمد تقی دانش پژوه، تهران، دانشگاه تهران، ۱۳۴۱ش.(۱۱) مقالات تاریخی، رسول جعفریان، قم، دلیل ما، ۱۳۸۷-۱۳۸۸ش.(۱۲) میقات حج (فصلنامه.)، تهران، حوزه نمایندگی ولی فقیه در امور حج و زیارت.

[ویکی حج] تیر اجل در صدمات راه جبل (کتاب). تیر اجل در صدمات راه جبل گزارش سفر حج و مشکلات راه جبل از نویسنده ای ناشناخته می باشد.
رساله مذکور از جهت محتوا، رساله اى است منحصر به فرد که به صورتى منظم و کاملا عالمانه، مشکلات راه جبل را که از نجف تا مکه امتداد داشته، گزارش کرده است. نویسنده نام خود را در این رساله نیاورده، اما آگاهی هاى پراکنده اى درباره خود به دست داده است.
وی دوبار به سفر حج مشرف شده که برای هر دو، سفرنامه نوشته است. وی بناى آن داشته تا مطالبى درباره راه جبل به سفرنامه پیشین خود بیفزاید، اما از آنجاکه نسخه آن سفرنامه در دسترسش نبوده و ترسیده که اطلاعاتش از میان برود، رساله جدید را نوشته است.

پیشنهاد کاربران

بپرس