تی ۸۰

دانشنامه عمومی

تی - ۸۰ گونه ای تانک اصلی میدان نبرد است که در شوروی طراحی و تولید و از سال ۱۹۷۶ وارد ارتش سرخ شد. تی - ۸۰ بر اساس پیشرفت طرح کلی تانک تی - ۶۴ طراحی شده و نخستین تانک روسی بود که نیروی محرکه خود را از موتور توربین گاز تأمین می کرد.
این تانک تا زمان فروپاشی شوروی پیشرفته ترین تانک این کشور بود هرچند تانک ساده تر و ارزان تر تی - ۷۲ همزمان با آن و در شمار بیشتری تولید می شد. تولید تی - ۸۰ در سال ۱۹۹۲ پایان یافت. در آن زمان مقامات روسیه تصمیم گرفتند تنها تولید مدل ارتقایافته تی - ۷۲ با عنوان تی - ۹۰ را ادامه دهند. اما اوکراین به تولید گونه دیگری از تی - ۸۰ با نام تی - ۸۰یودی اقدام کرده که مهم ترین تفاوت آن استفاده از موتور سنتی تر و ساده تر دیزلی به جای موتور توربین گاز است.
هم اکنون تی - ۸۰های ساخت شوروی در ارتش های روسیه، ارمنستان، بلاروس، قبرس، مصر، قزاقستان، کره جنوبی و یمن فعال هستند و تی - ۸۰یودی های اوکراینی هم علاوه بر استفاده ارتش اوکراین به پاکستان نیز صادر شده اند.
در سال ۱۹۹۱ ارتش روسیه اعلام کرد سیاست تولید همزمان دو یا چند تانک را کنار خواهد گذاشت و در نتیجه تولید تنها یکی از تانک های تی - ۷۲بی یا تی - ۸۰یو ادامه خواهد یافت. هرچند تی - ۸۰ تانک پیشرفته تر و تواناتری بود اما کارخانه سازنده تی - ۷۲ با نصب سامانه کنترل آتش و برخی توانایی های دیگر تی - ۸۰ و اصلاحاتی دیگر در آن تانک تی - ۹۰ را طراح کرده که نهایتاً در سال ۱۹۹۵ برنده این رقابت شد. [ ۱] شکست سنگین تانک های روسی در جنگ چچن یکی از عواملی بود که باعث شد تا تی - ۸۰ از نظر مقامات روسیه بیفتند. هرچند شماری از تی - ۷۲ها هم در این نبرد از دست رفتند و دلیل اصلی آن هم روش های جنگی اشتباه بود اما شکست تی - ۸۰ها غیرمنتظره تر بود. ضمن اینکه قیمت بالاتر و مصرف سوخت بالای موتورهای توربین گاز تی - ۸۰ هم از مشکلات دیگر این تانک بود.
تی - ۸۰ از نظر ظاهری شباهت زیادی به تی - ۷۲ دارد و بسیاری از ویژگی های آن با تی - ۶۴ و تی - ۷۲ مشترک است. سلاح اصلی تی - ۸۰ مثل بقیه تانک های روسی ـ از تی - ۶۴ به بعد ـ توپ بدون خان ۱۲۵ میلی متری با گلوله گذار اتوماتیک است و از سه خدمه ( راننده، فرمانده و توپچی ) بهره می برد. موتور توربین گازی آن به سرعت و نیروی آن افزوده ایت. تی - ۸۰ نخستین تانک روسی بود که از مسافت یاب لیزری و سامانه کامپیوتری بالستیکی استفاده می کرد که باعث پیشرفت قابل توجهی در سامانه کنترل آتش تانک شده بود. وجود دامن زرهی روی شنی های متحرک، و دوازده پرتابگر نارنجک های دودزا بر روی برجک از تفاوت های بارز ظاهری این تانک نسبت به مدل اصلی تی - ۷۲ است. یک دوربین دید در شب با برد ۸۰۰ تا ۱۳۰۰ متر بر روی مدل اصلی تی - ۸۰ نصب شده و امکان شلیک تیربار دفاع هوایی ۱۲٫۷ م م ان اس وی مستقر بر روی برجک به صورت الکترونیکی وجود داشت. این تانک هم مثل دیگر تانک های مدرن روسی از توانایی شلیک موشک ضدتانک از لوله توپ اصلی بهره مند بود اما امکان استفاده از سامانه دید در شب برای شلیک این موشک وجود نداشت. [ ۲]
عکس تی ۸۰
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس