تهافت الفلاسفه

فرهنگ فارسی

تالیف محمد غزالی . وی درین کتاب با قواعد فلاسفه بابطال عقاید آنان پرداخته و در بیست مسئله فلسفی تناقض آرا و تهافت عقاید آنان را بیان کرده و در خاتمه از سه نظر بعض فرق فلاسفه را محکوم بکفر کرده است ابن الرشد را در رد او نوشته . تهافت الفلاسفه بطبع رسیده .

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] تهافت الفلاسفة. تَهافُتُ الْفلاسفة، عنوانی مشترک برای کتابهایی در رد فلسفه و نقد آرای فیلسوفان می باشد.
ابوحامد غزالی، علاءالدین طوسی ، مصلح الدین مصطفی بن یوسف بن صالح بروسوی مشهور به خواجه زاده و قطب الدین راوندی (متوفی ۵۷۳) کتابهایی با این عنوان تألیف کرده اند. از کتاب راوندی تاکنون اطلاعی در دست نیست.

[ویکی فقه] تَهافُتُ الْفلاسفة، عنوانی مشترک برای کتابهایی در رد فلسفه و نقد آرای فیلسوفان می باشد.
ابوحامد غزالی، علاءالدین طوسی ، مصلح الدین مصطفی بن یوسف بن صالح بروسوی مشهور به خواجه زاده و قطب الدین راوندی (متوفی ۵۷۳) کتابهایی با این عنوان تألیف کرده اند. از کتاب راوندی تاکنون اطلاعی در دست نیست.
تهافت الفلاسفه غزالی
تهافت الفلاسفة ابوحامد غزالی از مهمترین آثار اوست. وی این کتاب را در ۴۸۸/۱۰۹۵ نگاشته و در تألیف آن از یحیی نحوی اسکندرانی ملقب به بطریق، مؤلف کتابی در رد آرای بُرُقْلُس، و کتاب دیگری در رد افلاطون و ارسطو متأثر بوده است.
تاثیر پذیری غزالی در رد فلسفه
تهافت الفلاسفة حاصل تعالیم مدارس نظامیه است که مخالفت با فلسفه در این مراکز جایگاه ویژه ای داشت و غزالی خود از استادان مشهور نظامیه بود. البته گفتنی است که مخالفت با فلسفه و فلاسفه در میان پیروان ادیان و نیز در جهان اسلام، ریشه ای عمیق دارد. در عالم اسلام بسیاری از متکلمان پیش از غزالی مخالفت خود را با ارسطو و اندیشه های فلسفی یونان ابراز داشته و آثاری در این باب نوشته اند ولی هیچ یک از آثاری که قبل و بعد از غزالی به این منظور نوشته شده ارزش کتاب او را ندارد.
انگیزه و محرک غزالی در نگارش تهافت الفلاسفه
...

[ویکی نور] تهافت الفلاسفة اثر ابوحامد محمد غزالی(متوفی 505 ق/ 1111م)، کتابی است در نقد آراء فیلسوفان و در واقع در رد فلسفه.
تحقیق و تصحیح کتاب، توسط دنیا سلیمان، صورت گرفته است.
انگیزه غزالی در نوشتن این کتاب، بخشی از اندیشه فراگیر ستیزه جویانه او با هرگونه تفکر غیردینی به شمار می رود که پس از او از سوی کسان دیگری - هم در شیوه نگرش و روش اندیشیدن، هم در نگارش کتاب و هم حتی در نام گذاری - دنبال شد.
کتاب با مقدمه محقق آغاز و مطالب دربردارنده 4 مقدمه و 20 مسئله است.
این اثر، کتابی با حجم متوسط به شمار می رود. غزالی خود در آغاز کتاب طرح مختصر، اما کامل و روشنی از مندرجات و قصد و نیت خود از نگارش کتاب، به دست می دهد. پس از خطبه کوتاه آغازین، کتاب با تمهیدی آغاز می گردد و سپس به 4 مقدمه می رسد که هرکدام وجهی از کتاب را در نقد و رد آراء فیلسوفان، بازتاب می دهند. سپس، مؤلف فهرست کلی 20 مسئله را که در ضمن کتاب به تفصیل و با عنوان های فرعی پرشمار به آن ها خواهد پرداخته، درج کرده و سپس وارد بحث تفصیلی مسائل کتاب شده و در پایان، در یک بند کوتاه، نظر خویش را درباره فیلسوفان و تکلیف ایشان از نظر دین، بیان کرده است.
در مقدمه محقق، ضمن اشاره به موضوع کتاب، شرح حالی از نویسنده، ارائه گردیده است.

دانشنامه آزاد فارسی

تَهافُتُ الْفَلاسفه
از محمد غزالی، کتابی به عربی، در رد و انتقاد از فلسفه، به ویژه آرای فارابی و ابن سینا. غزالی بیست اشکال به فلسفه مطرح کرده و ناهماهنگی و تناقض آرای فیلسوفان را تشریح، و براساس آن فارابی و ابن سینا را به سبب برخی از این آرا تکفیر کرده است. خرده گیری های غزالی را می توان در هشت قسم طبقه بندی کرد: ۱. ارتباط خداوند با عالم که در آن مباحث قدم عالم، ابدیت جهان، چگونگی صنع خداوند و عجز فلاسفه از اثبات صانع قابل طرح است؛ ۲. توحید خداوند و عجز فلاسفه از ادراک و اثبات آن؛ ۳. بررسی صفات خدا؛ ۴. چگونگی علم خداوند به جزئیات؛ ۵. خرده گیری بر برخی از آموزه های فلکی و طبیعی؛ ۶. چگونگی سببیّت؛ ۷. چگونگی نفس؛ ۸. کیفیت حشر جسمانی و روحانی. تهافت الفلاسفه از مبادی اصلی جریان دیرپای عقل ستیزی و فلسفه گریزی در جهان اسلام است. ابن رشد در تهافت التهافت به نقد و تکفیر این اثر برخاسته است. این کتاب تاکنون چندین بار تصحیح و چاپ شده، از جمله تصحیح موریس بُویژه (۱۹۲۷) و سلیمان دنیا (مصر، ۱۹۵۸ـ چاپ سوم). این اثر به زبان های انگلیسی، فرانسه، لاتینی، و فارسی (به قلم علی اصغر حلبی، تهران، ۱۳۶۱ش) ترجمه شده است.

پیشنهاد کاربران

بپرس