تهافت التهافت

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] تهافت التهافت از بزرگ ترین آثار کلامی- فلسفی ابن رشد و جوابیه او به «تهافت الفلاسفه» غزالی است؛ غزالی در «تهافت الفلاسفة»، به بیان پریشان گویی و تناقض آرای حکما پرداخته و در بیست مسئله، ادله آنان را نقد و بررسی کرده است.
تاریخ تألیف کتاب مشخص نیست، اما به نظر موریس به ویژه در مقدمه «تهافت التهافت»، با توجه به اینکه ابن رشد بیشتر کتب خود را در نیمه دوم قرن ششم تألیف کرده و اسلوب کتاب نیز دال بر پختگی فکر اوست، می توان نتیجه گرفت که کتاب قبل از 576ق تألیف نشده است.
غرض و انگیزه ابن رشد از تألیف کتاب این بوده است که نشان دهد بیشتر مطالب «تهافت الفلاسفة»، از رتبه یقین و برهان به دور است و نیز بیان آن دسته از سخنان غزالی که مفید اقناع و قابل تصدیق است. وی در مواضع متعددی از کتاب این انگیزه و غرض را تأکید کرده و نمونه هایی نیز ذکر نموده است.
کتاب با مقدمه مفصلی از محقق آغاز و مطالب در دو قسمت اصلی («المسائل الإلهیة» شامل شانزده مسئله و «الملقب بالطبیعیات» شامل چهار مسئله)، تنظیم شده است.
نویسنده در این کتاب، در پاسخ به نقدها و ایرادات غزالی، اثر خود را بر سه محور استوار ساخته است:
در مقدمه محقق، ابتدا شرح حال مختصری از نویسنده ارائه گردیده و سپس، نکاتی پیرامون کتاب، بیان شده است و در ضمن آن برخی نظرات فلاسفه همچون ارسطو، ابن سینا و ابن رشد مطرح شده است.

دانشنامه آزاد فارسی

تَهافُت التَّهافُت
تألیف ابن رشد، کتابی به عربی در پاسخ به تهافت الفلاسفۀ غزالی. ابن رشد در این اثر با نقل جملات غزالی به شرح و نقد آن پرداخته و با بیان آن که غزالی در فهم فلسفه از یک سو و فهم کتاب و سنت از سوی دیگر، دچار تهافت و تناقض شده، به نقد اشکالات بیست گانۀ غزالی می پردازد. ابن رشد در نقدهای خود مقام علمی غزالی را تکریم کرده و گاه اظهار کرده است که شاید اهل زمانه او را وادار به نگارش چنین ترّهاتی کرده اند. اندیشورانی چون خواجه زاده مصطفی برسوی (ق ۹) و علاءالدین طوسی (ق ۹) درصدد محاکمۀ بین غزالی و ابن رشد برآمدند، اگرچه طوسی دیگربار عنوان کتاب خود را تهافت الفلاسفه گذاشت. کتاب ابن رشد نخستین بار در قاهره (۱۳۰۳ق) و سپس ویراست تحقیقی آن به کوشش موریس بُویژه در بیروت (۱۹۸۶) به چاپ رسید. این اثر به لاتینی ترجمه و چاپ شده است (ونیز ۱۴۹۷م).

پیشنهاد کاربران

تَهافُتَ التَهافُت اثری از ابن رشد، فیلسوف مسلمان اندلسی است، که در آن نویسنده از استفاده از فلسفهٔ ارسطویی در قالب اندیشهٔ اسلامی، دفاع می کند. این کتاب به سبک دیالوگ وار علیه سخنان غزالی در تهافت الفلاسفه که فلسفه نوافلاطونی را نقد می کرد، نوشته شده است.
...
[مشاهده متن کامل]

تهافت التهافت که در اصل به زبان عربی نوشته شده بود، متعاقباً به بسیاری از زبان های دیگر ترجمه شد. این کتاب نقطه عطفی برای ابن رشد در نظر گرفته می شود که در آن سعی می کند بین ایمان و فلسفه هماهنگی ایجاد کند.
در کتاب تهافت الفلاسفه، ابوحامد غزالی ( ۵۰۵–۴۵۰ هـ. ق ) ، که به مکتب کلام اسلامی اشعری وابستگی داشت به استدلال بر ضد ابن سینا پرداخت و فیلسوفانی مانند ابن سینا و فارابی را محکوم کرد. این متن موفقیت چشمگیری داشت و نقطه عطفی در مکتب اشعری در حوزه فلسفه و کلام بود. غزالی قبل از آن خلاصه ای از فلسفه نوافلاطونی با عنوان مقاصد الفلاسفه ( «اهداف فیلسوفان» ) به نگارش درآورده بود.
غزالی اظهار داشت که قبل از ابطال عقاید فلاسفه، باید در اندیشه های فلاسفه به خوبی آگاه بود. غزالی همچنین اظهار می داشت که با سایر شاخه های فلسفه مانند فیزیک، منطق، نجوم یا ریاضیات مشکلی ندارد؛ بلکه تنها مشکل او با متافیزیک است. او مدعی بود که فیلسوفان از ابزارهای مانند منطق که از آن برای علوم دیگر استفاده می کردند، در متافیزیک از آن استفاده نمی کردند.
حملهٔ غزالی به فیلسوفان، در جهان اسلام و مخصوصاً مشرق اسلامی تأثیر عمیقی داشت. مع الوصف در سرزمین های غربی اسلامی، فلسفه با حضور افرادی نظیر ابن طفیل، ابن باجه و ابن رشد رونق یافت. دیدگاه ابن باجه با غزالی اختلاف داشت و ابن طفیل نیز در کتاب حی بن یقظان طعنه هایی به غزالی زد، اما به نقد گستردهٔ آراء او نپرداخت.
ابن رشد در این کتاب از عقاید «فیلسوفان» دفاع می کند و استدلال های غزالی را نقد می کند. تهافت التهافت به شکل گفتگومانند ( دیالوگ ) به نگارش درآمده است؛ به این حالت که ابن رشد بخش هایی از سخنان غزالی را نقل کرده و سپس به آنها پاسخ می دهد.
ابن رشد تلاش کرد تا بین ایمان و فلسفه، بین اندیشه های ارسطویی و اسلام هماهنگی ایجاد کند. او مدعی شد که سخنان ارسطو نیز صحیح بوده است و کلمات قرآن نیز حقیقت ازلی است.
در اروپا، نوشته های فلسفی ابن رشد عموماً مورد استقبال دانشمندان مسیحی و یهودی قرار گرفت و باعث پیدایش مکتب فلسفی ابن رشدگرایی ( Averroism ) شد.

تهافت التهافت
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/تهافت_التهافت

بپرس