تنور در قران

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] تنور در قرآن. تنور که در عربی با تشدید نون و در فارسی بدون تشدید خوانده می شود، در لغت به معنای جای پختن نان می باشد.
تنور که در عربی با تشدید نون و در فارسی بدون تشدید خوانده می شود، در لغت به معنای جای پختن نان ، سطح زمین ، جوی آب ، محل جمع شدن آب در دره ، محل فوران آب و روشنایی آمده است.
← اصل واژه تنور از دیدگاه لغت شناسان
واژه تنّور در قرآن کریم دو بار و در آیات ۴۰ هود و ۲۷ مؤمنون در ضمن داستان طوفان نوح علیه السّلام آمده است. برخی بر این باورند که بت پرستان برای به آتش افکندن حضرت ابراهیم ، بنایی شبیه تنور ساختند و در آن آتش افروختند. در پی دعوت نوح و انکار و تمسخر قومش خداوند آن ها را به سیل و طوفان گرفتار کرد. قرآن در بیان چگونگی عذاب، از فوران آب از تنور خبر داده و می فرماید: (به نوح) گفتیم از هر نوع حیوان یک جفت ، و نیز خانواده ات به جز آنان که نابودیشان حتمی است و همچنین مؤمنان را در آن ( کشتی ) سوار کن: «حَتّی اِذا جاءَ اَمرُنا وفارَ التَّنّورُ قُلنَا احمِل فیها مِن کُلٍّ زَوجَینِ اثنَینِ واَهلَکَ اِلاّ مَن سَبَقَ عَلَیهِ القَولُ و مَن ءامَنَ». همین مضمون در آیه ۲۷ مؤمنون نیز آمده است: «فَاَوْحَیْنَآ اِلَیْهِ اَنِ اصْنَعِ الْفُلْکَ بِاَعْیُنِنَا وَ وَحْیِنَا فَاِذَا جَآءَ اَمْرُنَا وَ فَارَ التَّنُّورُ فَاسْلُکْ فِیهَا مِن کُلٍّ زَوْجَیْنِ اثْنَیْنِ وَ اَهْلَکَ...» .
واژه تنور از دیدگاه مفسران
مفسران درباره مقصود از تنّور در دو آیه یاد شده، گوناگون نظر داده اند؛ تنور نان پزی، سطح زمین، بلندترین بخش زمین و روشنی صبح ؛ همچنین معنای مجازی و آن کنایه بودن از خشم پروردگار ؛ ولی بیشتر آنان معنای نخست را معروف دانسته، کلام خدا را بر آن حمل می کنند. ظاهر بسیاری از روایات نیز همین معنا را تایید می کند. افزون بر این، گزارش های تاریخی از آشنایی فراوان اعراب با تنور نان پزی و همچنین وجود تنور و کوره های صنعتی در بعضی نواحی شبه جزیره حکایت می کنند؛ همچنین در اشعار کهن عربی، این واژه به معنای تنور نان پزی آمده است.
جوشش آب از تنور در کتاب مقدس
...

پیشنهاد کاربران

بپرس